Kisgyerekes kutyatartók, ezt tényleg a valóság?
Mindenhol azt olvasom (itt a gyk.-n is), hogy a kutyának naponta kb. 2 óra mozgás és legalább fél-1 óra agyi lefárasztás szükséges. Persze hétvégén még több, és reggel elengedhetetlen a 3/4 órás séta. Minimum feltétel, hogy legalább 1 kutyasportot űzzünk vele (agility, terelés, freezbe stb.), kijárjuk a kutyaovit,-sulit. Ha csak pórázon sétáltatok, szívtelen dög vagyok, ha elengedem megsértem a törvényt. Természetesen kizárólag prémium táppal vagy BARF módszerrel lehet etetni. 8-10 órára (normál munkaidő hazajutással) kizárt, hogy egyedül hagyjam. Ja és farzsebből bármikor előhúzok 100.000Ft-ot hirtelen a állatorvosra, akár hó végén is.
Akinek van 1 vagy 2 gyereke azok TÉNYLEG EZT MIND BETARTJÁK? Mert én nem tudom elképzelni, hogy gyerek mellett pl. valaha lenne ennyi (szabad)időm naponta. Gondolkodom egy kutyusban, és mielőtt mindenki nekem esik nem azt mondtam, hogy nem igyekszem/szeretném ezeket mind megfogadni, de lehetetlennek érzem, és nem csak saját részről a kivitelezést. (Igen, kutya vásárlás előtt gondolom végig, nem közben meg utána.)
Én a 6. szülinapomra kaptam az 1. kutyámat. Engem sem engedtek le vele este 9kor meg hajnal 6kor sétálni. Panelban laktunk. Amikor lementem bandázni a gyerekekkel, jött velem a kutya, a szüleim pedig sokszor az erkélyről figyeltek minket.Egyrészt, mert a gyerekre ígyis-úgyis rá kell nézni, másrészt meg egy 1000ezres kutyát is csak félt az ember. Én hordtam suliba, hétvégente mentünk túrázni. Én imádtam. Mikor kiállítás volt , órákon át készülődtünk, gyakoroltam a kutyával. Én vezettem fel. Olyan szinten össze voltam nőve a kutyával, hogy el sem tudod képzelni. Neki mondtam fel a házit, hordtam magammal edzésre... ilyen apróságok. Ha gyerekem lesz, kutyával fog felnőni, mert rengeteg felelősséget nevel bele és lesz valaki, aki mindig ott lesz vele.
Szerintem megoldható továbbra is. Nekem most 2 nagytestű kutyám van. Biztosítás van mindkettőn, reggel-este futunk, biciklizünk. Tudom, hogy addig nem ehet gyerekem, míg ők megvannak, mert egyikük nem gyerekkompatibilis, viszont ők legalább akkora felelősség, mintha gyerek lenne.
El kell dönteni mi a fontos és meg akarod-e oldani a problémákat.
Akkor most hallgassunk meg egy border collie (az egyik legnagyobb mozgásigényű kutya) gazdáját:
Hát amit leírtál kedves kérdező, az szerintem egy border collie szükséglete. És itt is főleg a borderre vágyóknak szokták ezt írni. Gondolom te nem azt akarsz...
Nem hinném, hogy egy közepes mozgásigényű kutyának napi 3 óra fárasztásra + rendszeres kutyasportra lenne szüksége. Persze jó ha minél többet mozog a kutya, de ezt tényleg akkor szoktuk írni (legalábbis én) mikor vki bordert akar, de van rá jó esetben napi 1 órája, ami neki édes kevés... szóval nem kell túl dramatizálni.
- A jó minőségű táp pedig alap, ha valaki nem tudja megfizetni, nem kell kutyát tartani. (Érdekes módon sok embernek cigire persze van pénze). Nem hinném, hogy egy olyan állatnak, akinek a táplálékának a fele húsból kéne álljon, búzadarát kell ennie (pedigree, darling stb.) amúgy meg nem is pénz kérdése, vannak tápok amik egy árban vannak ezekkel a búza-tápokkal, és jó minőségűek. Csak sok ember egyszerűen lusta utána nézni is, könnyebb levenni a szupermarketben a polcról és arra fogni, hogy a másik drágább.
- A kutyasuli ajánlat, ha nem akarsz kezdőként szenvedni a kutyáddal. Az a gazdáért van, én inkább gazda-sulinak hívnám, téged tanítanak meg bánni a kutyával, hogy mind a kettőtöknek jó legyen. Persze jól kell választani, mert sok helyen csak lehúznak (80 000-100 000 :O ) Vannak nagyon jó sulik sokkal olcsóbban, nem feltétlen a jó marketinggel rendelkező divat-sulikat kell választani. Én az első kutyámmal jártam, megtanultam, a többivel már nem kellett...
- Orvosra kell a pénz, ez nem kérdés.
- Összefoglalva, igen, a kutyatartás pénzben kerül és áldozatokkal jár, ezt le kell nyelni és eldönteni, így is be tudom-e vállalni? Ha nem, akkor várni kell vele, vagy más állatot választani. Egy felnőtt képes erre.
Leírnom az én esetemet. Férjnél vagyok, szeretnék gyereket majd, van egy border colliem. Mivel tudtam mivel jár egy ilyen kutya tartása ezért megterveztem az egészet. Első lépésként összegyűjtöttem több százezret (igen, évekig vártam, míg összegyűjtöttem, nem toporzékoltam, hogy nekem azonnal kell). Kifizettem a vételárat, előre meg volt a pénz az oltásokra, az ivartalanításra, az első pár havi tápra, plusz tartalék, ha megbetegedne. Ez az anyagi része.
A gyereket olyan időpontra tervezzük, amikor a kutya már jópár éves lesz, és nem kell egyszerre a kutya nevelésével bajlódnom a gyerek mellett, ordibálnom a kutya után, hogy jöjjön vissza, míg a babakocsit tolom. (Kezdő kutyások igenis járjanak kutyasuliba, ha maguk nem tudják megnevelni a kutyát!) Legrosszabb párosítás egy baba és egy neveletlen vagy kölyök kutya. (ajánlom a Marley meg én c. filmet)
Napi 2-3 órát sétáltatom, a 8 órás munka után ez az első. De én ezt élvezem, ezért vettem ilyen fajta kutyát. Hazérés után házimunka, mire hazaér a férjem, tudok vele foglalkozni. Hétvégén kutyasportok (erre sem kényszerít senki, én szeretem - szintén ezért vettem ilyen kutyát).
Ha megszületik a gyerek, nem fogom elhanyagolni a kutyát sem. Sok kisgyerekes anyuka van, aki viszi magával a gyereket hétvégén edzésre, meg kutyát sétáltatni. Felelős gazdi meg tudja oldani. Én eldöntöttem, hogy a saját magam kizsigerelése árán is, de felelősséget vállalok azokért az élőlényekért, akiket bevállaltam és szeretek. Ez igaz a gyerekre és a kutyára is. Hozzáállás kérdése. Áldozat- de nekem megéri.
a kutya olcsóbb mint a gyerek :)
tapasztalataim alapján ,korábban kellett volna kutyát vállalni :) remek segítség a gyereknevelésben ,és ezt 3 gyerek után mondom !
persze nem véletlenül keresgélik a szobacirkálókat , egy yorki, vagy egy csivavával sokkal-sokkal kevesebbet kell időben és pénzben eltölteni, mint egy nagyobb testű, kutyával. de tény minden kutyának szüksége van napi legalább 1 óra mozgásra . ami nagyobb testű kutya esetében akár 3-4 óra is lehet . ( persze egy vizslát, csak sétával lefárasztani lehetetlen )így a józan ész alapján, jó segítség a bicaj, vagy a kocsi . ( irány az előzőleg felderített terület, a kutyák imádnak az autó előtt futni :) . hozzászokik az ember,hogy mindenhová viszi magával ezt a rohadt :) dögöt :)
romantikus sétára a pároddal, boltba menet, ruhát-cipőt venni. a hivatalba,stb . a kutya majd kint megvár:) ( persze ehhez már olyan kutya kell amit nem akarnak ellopni:) illetve inkább amit nem mernek :)
szóval a lemozgatás, a minőségi,és mennyiségi mozgatás KULCSFONTOSSÁGÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ, A LEGFONTOSABB !!!
mert a fáradt kutya -nyugodt kutya !! a fáradt kutya nem problémás, könnyebben nevelhető .stb.stb.stb.
kaja ? remekül elvannak a pedigrén meg a többi reklámozott tápon :) sajnos amennyit megesznek annyi ki is jön belőlük, így akár naponta 4-5-6 X is szedheted fel utánuk , a jó minőségű tápoknál nem így van :)
60 db zacskó 500-600 ft ! :) a kutyasportok :: hobby . ha van rá időd ,és mert te akarod :)
a kutyaiskola ?? én kötelezővé tenném !
állatorvos ? : remekül kihasználják,hogy a kutya nem tud beszélni, és komolyan tudnak hatni az érzelmeken keresztül a pénztárcánkra. így mindíg megvágnak ,ha odamész . viszont ha szükség van rájuk , akkor jó ,ha van akiben megbízol. így ez a 22-es csapdája .
de az tény : gyerek mellett ,kutya mellett a szabadidő fogalma megváltozik .
AZ A SZABADIDŐD AMIT A KUTYÁVAL TÖLTESZ !! mert a többi időben gyereket nevelsz, dolgozol,közlekedsz ,stb , ja és néha aludni is kell !:)
számításaim szerint egy kutya tartása a kutya vételárán,és a kötelező felszereléseken kívül cc: 800 - 1 500 .-ft / nap . ( a kaja, a víz ( ivóvíz-fürdetés ) néha kutyakozmetikus ha kell, szállítási költségek ( benzin, buszjegy ),kullancs és bolhairtó szerek , a kötelező oltás, és a féreghajtók éves költsége elosztva, néha egy -egy jutalomjáték :) a többi 200 mellé,mert azok már úgysem érdeklik :)stb . szóval szigorúan véve átlagosan minimum : 365 000.-ft / év . és akkor a kutya nem volt beteg !!!
de amit adhat !!! na az megfizethetetlen :)
Nyilván a riktábbik eset, de én gyakran látok olyat, hogy család a gyerekekkel és a kutyával lejönnek a parkba, vagy együtt mennek kirándulni, kisebb nagyobb sétákra...
Ha még kicsi a gyerek, ez teljesen jó. Bár nekem még nincs, de ha lenne, biztos hogy vinném magammal mindenhová, és a szabadidőnket valahol a szabadban próbálnám eltölteni, nem a lakásban.
Ha pedig nagyobb a gyerkőc, szerintem szeretne a kutyával ide-oda csámborogni (mert én is szeretek :D) , foglalkozni vele, akár kutyasuliban, akár szabadon.
Szerintem ez inkább attól is függ, hogy hol él az ember. Én pl paneldzsungelben nem szívesen lennék lenn több órát, de most olyan helyen élek, ahol lehet választani a szép, sétálós helyek között, ahol akár el is lehet engedni a kutyát.
Egy kutya amúgysem egy ember felelőssége, ha családba kerül, hanem úgymond mindenkié. Tehát azt kell letisztázni leginkább, hogy a férjed is hajlandó e vele érdemben foglalkozni, levinné e ő is alkalomadtán.
Ismerek mentőkutyásokat, sportkutyásokat, akik a kisbabát hordozóba magukra kötötték és így mentek engedelmes tréningre vagy nyomkövetésre :)
Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell.
De tartom továbbra is. Akinek nincs 1,5 órája naponta a kutyájára, az minek tart kutyát??? Tényleg nem tudom felfogni...aztán jön, hogy ne ásson, ne szökjön, ne ugasson, se kakáljon össze-vissza, stb...Nem arról beszélek, hogy nem maradhat ki ritkán 1-1 nap, mikor nincs séta, csak kis játék.
#emese92
"Neki mondtam fel a házit"
Istenem, de édes..:)))
Kicsit félrecsúszott néhány válasz, vagy én nem írtam le egyértelműen, hogy mire vagyok kíváncsi. :) Nem nekem kell adni tanácsokat, ítélkezni és közölni (minek ilyennek a kutya stb.) meg egyáltalán nem kell. Ha oda jutok 1,5-2 év múlva már látni, fogom, hogy akkor, hogy élek, mi fér bele és mi nem. Nem vagyok felelőtlen, ezért is godolkodom és kezdek gyűjteni évekkel korábban, cikkeket olvasok, tenyésztőkkel beszélek, kutyás könyveket bújok, kiállításra járok stb...
Én arra voltam, kíváncsi, hogy MÁSOKNÁL ez, hogy működik. Ők, hogy oldják meg, mit tartanak be 100%-osan és mi az amiből bizony néha engedni kell.
Ettől függetlenül vannak nagyon érdekes, olvasmányos válaszok köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!