Rottweiler vagy Dobermann?
Kinek melyik a kedvence a két fajta közül, miért pont az és miért nem a másik? Nem a külsőségekre vagyok kíváncsi (bár tény, hogy az is egy szempont).
Csupán csak érdekel ki miért tartja/szereti az egyiket és miért a másikat. Vagy épp miért nem.
Dobermann. Már évek óta a kedvenc fajtám, nagy álom egyszer venni egyet. Csak az a bajom nekem is, hogy manapság minden fajtából ugyanolyan kutyát akarnak cisnálni, legyen az csivava vagy dobermann. Legyen kedves, családszerető, gyerekszerető, fogadjon szót mindenkinek. Na persze! Szerintem meg igenis maradjanak meg a fajták saját tulajdonságai, amelyik agresszívabb, keményebb, a maradjon is olyan.
A rottweilerben igazából nem sok különbséget látok jellemre, csak a kinézetében, ami nekem nem tetszik. Túl nagydarab, vaskos. Egyszer majdnem megölte a kutyámat egy roti. De már előtte sem igazán érdekelt a fajta. Rossz érzés nincs bennem, de továbbra sem tartanám.
Na nekem ugyan ez volt a NJ-szal... itthon mindig egy kis tündér volt, séta közben is. Aztán betörtek, és a kutya mindent lerakott az asztalra, amit ÖV-n tanult. A betörő feljelentett, a kutyát majdnem elaltatták, mert "emberre támadt". Csak a biztonsági kamera mentette meg az életét. Rá néhány hónapra míg álltam be a kocsival, berohant az udvarra egy vizsla. Fizettem a plasztikázását, nem hiányzott még egy cirkusz... annyi volt a szerencséje, hogy parancsra enged. Mikor ide hoztam a dobit, az első perctől elfogadta, tehát csak nem egy veszélyes vadállat... most meg, hogy a kicsi felengedett, erősen valószínű, hogy le fogja dominálni.
A kicsiből sem lesz szerintem vattacukor, már most fog a karra, de még félénk nagyon. Az előző gazdái szörnyen bántak vele, kaját is valami moslék tesco-s sz.rt kapott. Majdnem egy hónap kellett neki, hogy beilleszkedjen és megszokja, hogy béke és szeretet van.
Ma megkerestem a tenyésztőt, aki nem volt hajlandó visszavásárolni. Nekem amúgy sem voltak sosem szimpik ezek az emberek, eddig ez a 2. tenyésztett kutyám, az első meg szegény egy roncs volt... de imádtuk:)
A "kedves" tenyésztő szerint egyébként dolgozni jó lesz, mert apuka munkavonalú. Azt legalább kérte, hogy ivartalanítsam. Legalább. Igazából meg mindegy, ha ilyen, hát ilyen, az a lényeg, hogy mostmár nem kell soha éheznie, kennelben a betonon aludni, játszhat és lehet igazi kutya
Én az ilyet aligha nevezném tenyésztőnek, na de ebbe ne menjünk bele :/ :)
Jajj hát a rottiknál a másik kedvencem a 'rúd szalámi' típus. Ez két okból adódik: 1. eleve silány, nem igazi rotti, 2. beteszik a kertbe és ott éli le az életét. Mozgás nulla, foglalkozás nulla. Elhízik, ellustul.
Az enyém annyit bír mozogni, hogy én nem bírok annyit menni vele :D Szépen megvan a horpasza, rendes kutya teste van. De a legtöbb, amiket látok az udvarokon.. hát szörnyű.
Szerencsére azért még van egy tenyésztő az országban, aki kifejezetten a domináns rottikat szereti és tenyészti (ezért szelektál is, ami sokaknak nem tetszik). A kutyáik az életben is bizonyítanak, nem csak sport őv-re jók :)
Én is Debrecen közeli vagyok. Tavaly előtt voltunk a CACIB-on, hát valami szörnyű volt. A rottik, a német juhászok.. ahogy azok kinéztek :O
De egyébként ez a kenyérre kenhető dolog, hogy minden nem olyan kutya is olyan legyen, Amerikából jön. Ott kezdték el a dobikat is családi kutyáknak gyártani (mert az nem tenyésztés), ahogy a rottikat is.
A német juhásznál meg a csapott far, amitől kiráz a hideg, pedig nagyon szeretem őket is, illetve szeretném. De lassan már a földön húzza a hátsóját.
Hát na... mostmár minden divatból megy. Kutyát is a legtöbben divatosat vesznek és divatosra nevelik.
Kiállításon amúgy a legtöbb vagy elemmel működő, kicsomagolható meg ha már nem kell el lehet tenni típusú kutya, vagy olyannyira nincs mr benne semmi belül a fajtából, hogy a ringen kívül rohangál valami idióta és cuppog meg játékotsípoltat, mert ez kell, hogy ne csak bambuljon. És ezek voltak a valaha munkakutyák... most meg egy ringben futkosnak körbe-körbe és egyáltalán nem is hasonlítanak önmagukra... végül pedig homogén jellemű öleb lesz mind, de akkor meg minek a másmilyen külső?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!