Támadna! Mit csináljak?
A kutyusom kb. fél éve van nálam. Mikor megismertem (menhelyi kutyus volt) mindenkivel barátságos szeretetbomba volt. Egy ideig otthon is ilyen maradt, mindaddig amíg el nem kezdett igazán kötődni hozzám. Akkor már senki nem érdekelte, csak én, és bevallom, ennek örültem is, hiszen én lettem a mindene. De kezd átbillenni a másik oldalra: azt vettem észre, hogy utálja a szemüvegeseket és azokat is, akik bármiféle hosszú tárgyat tartanak a kezükben (síléc, seprű, mankó stb.). Emellett az idősektől tart. Arra tippelek, hogy esetleg egy idős, szemüveges ember valami hosszú tárggyal bánthatta régen szegényt. Azonban most már kinyílt a csipája, és akire a fent leírtak közül bármelyik is igaz, annak neki akar menni. Hörög, vicsorog, ugrana felé. Nem egy ember már megijedt tőle, sokan pedig a szűk járdán elég közel mennek hozzá, és nehezebb visszafogni. Nem örülnék neki, ha megharapna valakit, ahogy annak sem, ha valaki emiatt bántaná őt... Hogyan tudnám kezelni?
Mellesleg még megjegyezném, hogy ha szabadon engedem, akkor is ugat, de támadni már nem mer, messziről fenyegetőzik.
Na kérem én is a 0%-ot :)
"Akkor már senki nem érdekelte, csak én, és bevallom, ennek örültem is, hiszen én lettem a mindene."
Fordítsd meg: mindened az övé lett.
"De az időseket, a szemüvegeseket, meg a "botosokat" nem szereti. Miiért ő szenvedjen emiatt?"
Mert most nem szenved? Szerinted mennyire király dolog rettegni ennyi dologtól (nem tudnék olyan sétát mondani, ahol ne találkoztunk volna idős emberrel, vagy szemüvegessel, vagy olyannal, aki hosszú tárgyat cipel)?
"Megvannak a szabályai a határai, fegyelmezve van, de megszegi a szabályokat, leszidom, aztán újra megszegi."
Ha megszegi a szabályokat, akkor nincsenek szabályai, és fordítva. Leszidni a gyereket kell, a kutyát tiltjuk, büntetjük, vagy elvonjuk a figyelmét. Ha tiltod, és tovább csinálja, bünteted, ha kétszer bünteted ugyanazért, és tovább csinálja, akkor nem büntetted (legalábbis ő nem értelmezte büntetésként és/vagy egyszerűen nem vagy jogosult a büntetésére, mivel alatta állsz a hierarchiában).
"A mostani kutyusomat is ugyanúgy, ugyanazon szabályok szerint nevelem, betartva a falkavezérséget, de így is ő a vezért."
Ha mindent betartasz, és mégsem "működik", akkor valamit egyértelműen rosszul csinálsz (így van ez kb. mindennel: fogyózással, munkával, IKEA bútorok összeszerelésével, és a kutyázással is). Mivel ezt egyértelműen nem látod magadtól (hiszen akkor nyilván változtatnál), valakinek látnia kell kívülről, hogy meg tudja határozni a hibákat.
"Én szóban szoktam leszidni, de nagyon keményen, hosszan, ő lapít, néha még a hátára is fekszik. Aztán kezdi elölről..."
Tehát betanítottad a kutyát, hogy ha hosszan és mérgesen beszélsz hozzá, jobb, ha minél hamarabb a hátára fekszik. Príma. Csak ez nem büntetés, és amit a kutya csinál, nem megadás. Márpedig ha nem tudod büntetni a kutyát, akkor tulajdonképpen csak dumálsz - ami lehet, hogy ijesztő, de a kutya egy mukkot sem ért belőle azon kívül, hogy marha ideges - instabil - vagy.
"Ha mindent betartasz, és mégsem "működik", akkor valamit egyértelműen rosszul csinálsz"
Ebbe az egybe bele kell kössek, van az az eset is, hogy ami az előző kutyának elég volt, az ennek nem. Nem feltétlenül rossz, amit a kérdező csinál, valószínűleg egyszerűen csak kevés.
A többihez nem tudok mit hozzáfűzni, át kéne gondolni a dolgokat, mert a kutyának nyilvánvalóan nem jó az a szerep, amiben van, hiszen indokolatlanul néz bizonyos embereket veszélyforrásnak, és úgy érzi, hogy ezekkel neki kell megbirkóznia, ráadásul még rosszul is csinálja, hiszen a falka nem örül a védelemnek. Ettől egyre frusztráltabb lesz, egyre durvábbak lesznek a reakciói, neki sem jó, neked sem, be kéne fejezni. Ha nincsenek meg hozzá a módszereid, kérj segítséget olyan helyről, ahonnan ezt korrekt módon meg is tudják adni.
Amíg nem változtatsz a hozzáálláson, addig a kutya egyre durvábban fog viselkedni. Biztos láttál olyan részt a Póráz két végén-ből, ahol férj és feleség külön szobában aludtak, mert az 1 kg-os csivava nem engedte anyucihoz bújni apucit :D itt is kisajátította a kutya anyucit, ahogy a tacsi Téged!
Ez veszélyes lenne egy nagyobb kutyával!
Házhoz járó kiképző, vagy kutyasuli, de sürgősen!
Utcán pedig igenis szájkosár, legalább a járdákon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!