Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Támadna! Mit csináljak?

Támadna! Mit csináljak?

Figyelt kérdés

A kutyusom kb. fél éve van nálam. Mikor megismertem (menhelyi kutyus volt) mindenkivel barátságos szeretetbomba volt. Egy ideig otthon is ilyen maradt, mindaddig amíg el nem kezdett igazán kötődni hozzám. Akkor már senki nem érdekelte, csak én, és bevallom, ennek örültem is, hiszen én lettem a mindene. De kezd átbillenni a másik oldalra: azt vettem észre, hogy utálja a szemüvegeseket és azokat is, akik bármiféle hosszú tárgyat tartanak a kezükben (síléc, seprű, mankó stb.). Emellett az idősektől tart. Arra tippelek, hogy esetleg egy idős, szemüveges ember valami hosszú tárggyal bánthatta régen szegényt. Azonban most már kinyílt a csipája, és akire a fent leírtak közül bármelyik is igaz, annak neki akar menni. Hörög, vicsorog, ugrana felé. Nem egy ember már megijedt tőle, sokan pedig a szűk járdán elég közel mennek hozzá, és nehezebb visszafogni. Nem örülnék neki, ha megharapna valakit, ahogy annak sem, ha valaki emiatt bántaná őt... Hogyan tudnám kezelni?

Mellesleg még megjegyezném, hogy ha szabadon engedem, akkor is ugat, de támadni már nem mer, messziről fenyegetőzik.

2014. jan. 18. 21:55
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
63%
A falkavezérséggel hogy álltok? Más problémák nincsenek vele? Hogyan reagál a tiltásra, és te hogyan reagálod le az ilyen helyzeteket?
2014. jan. 18. 22:40
 12/29 anonim ***** válasza:
42%
A szűk járdán szájkosarat rá.Ahol biztonságos leveszed.A szájkosár arra is jó,hogy biztonsággal trenírozd idős, botos,szemüveges emberekkel.Előbb-utóbb megszokná őket.Mikor kiállításra készültem,megkértem az utcán idegeneket,hogy fogják meg a kutyát,aki hajlandó volt,vagy tudtam,hogy kutyás,heretapit,fognézést is beiktatva.A kutya egyszer csak megszokja a dolgokat,bármiről is legyen szó.
2014. jan. 18. 22:44
 13/29 A kérdező kommentje:

Alapvetően több könyvet is olvastam a falkavezérségről, és régen is volt már egy kutyám, szintén befogadott, menhelyi. Vele semmi bajom nem volt, olyan mintakutya volt, nagyon büszke is voltam arra, milyen okos és jól nevelt lett. A mostani kutyusomat is ugyanúgy, ugyanazon szabályok szerint nevelem, betartva a falkavezérséget, de így is ő a vezért. Így se fogad el, pedig minden szabályt betartok.

Más probléma nincs vele.

Folyton próbálkozik, megszegi a szabályokat, és figyeli, hogy reagálok rá. Én szóban szoktam leszidni, de nagyon keményen, hosszan, ő lapít, néha még a hátára is fekszik. Aztán kezdi elölről...

2014. jan. 18. 22:45
 14/29 anonim ***** válasza:
25%
Te semmin nem akarsz változtatni ezzel a kérdéssel amit feltettél! Azt kérdezted, mit tegyél? A részletes körülményeket nem ismerve, csak azt tudom tanácsolni, - bár a következő mondatban jelezted, hogy ez sem kell - hogy milyen szempontokra figyelj oda! Szerintem te sem tudod, még azt sem, mit szeretnél kérdezni. Azt azt hiszem, pontosan tudod, milyen választ vársz, de nem a válaszoló hülye, ha nem tudod megfogalmazni a várt válaszra a kérdésed.
2014. jan. 18. 22:45
 15/29 A kérdező kommentje:
Milyen körülmények? Ehhez semmi körülményt nem kell ismerned. Tapasztalatokat, tanácsokat akartam hallani, olyat, mint pl. a 12-es válaszolóé.
2014. jan. 18. 22:48
 16/29 A kérdező kommentje:
Én sem tudok többet arról, miért támad, mint te. Én is csak találgatok.
2014. jan. 18. 22:50
 17/29 anonim ***** válasza:
66%

"Más probléma nincs vele.

Folyton próbálkozik, megszegi a szabályokat"

Ez így elég ellentmondásos. Jó lenne, ha megnézné kiképző, hogy min lehetne még változtatni, hogy leessen neki a tantusz. Például mondjuk ha megtanulnád hatékonyan büntetni, az biztos sokat segítene, mert így kb. kiröhög, manipulál, pontosan tudja, hogyan kell reagálnia ahhoz, hogy befejezd a szidást és mehessen végre a dolgára. Attól, hogy eljátssza, hogy ő nagyon alárendelődő, még nem lesz az, ahogy ezt te is láthatod.

2014. jan. 18. 22:51
 18/29 A kérdező kommentje:
Azért írtam, hogy nincs vele más probléma, mert az utóbbit már leírtam kommentben!
2014. jan. 18. 22:55
 19/29 anonim ***** válasza:
62%

"Ehhez semmi körülményt nem kell ismerned."

Ebben nagyon tévedsz. A kutya mindig a környezetére reagál, nem egy beállított gép, ami bármilyen szituációban ugyanazt a választ adja. A körülmények (általános falkahelyzet, a kutya állapota, a gazda pontos reakciója, konkrét szituáció) ismerete nélkül hülyeség csak úgy a találomra tanácsokat adni; tippelgetni lehet, de lehet, hogy valami nagyon fontosat nem veszel észre, vagy nem tartod lényegesnek, ezért nem is tudunk számolni vele. Eleve azt sem tudjuk, miért támad a kutya, semmi értelme nekiállni vaktában lövöldözni, ezért is mondtam a kiképzőt, aki meg tudja nézni, hogy miről van szó, és akkor nem kell azon szenvedni, hogy vajon mi lényegeset felejtettünk el.

2014. jan. 18. 23:00
 20/29 A kérdező kommentje:
Értem, de őszintén szólva azon kívül, amit elmondtam, nem tudok túl sok mindent én se.
2014. jan. 18. 23:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!