Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nem tudom fajta tiszta-e a...

Nem tudom fajta tiszta-e a kiskutyánk?

Figyelt kérdés
A kislányom karácsonyra kapott a Nagymamától egy kis "yorkit". Nincs törzskönyve, 35000-ért vették Budapesten. Nézegettem az interneten a yorkikról képeket, hasonlít rájuk, de egy kicsit a Bison Havanese-re is. Az állatorvos megtudná ezt mondani? Fehér a mancsa, az arca is más mint az igazi Yorkiknak.
2014. jan. 7. 20:11
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
Egy törzskönyv nélküli kutya nem lehet fajtatiszta? Csak lehet ,hogy az eladó nem akarta kiváltani, mert az több ezer forintba kerül.....
2014. jan. 7. 21:09
 12/24 anonim ***** válasza:
85%

nem, egy törzskönyv nélküli kutyát soha nem nevezhetsz fajtatisztának, mert nincsenek rögzítve, hogy kik a szülők-nagyszülők, így minden esetben csak fajtajellegű keverék minősítést kaphatnak.

A törzskönyv garantálja, hogy a kutya hordozza mindazt a tulajdonságot amit a fajtastandardban leírtak és azt tovább is tudja adott esetben örökíteni.

2014. jan. 7. 21:18
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, nem akarok bunkó vagy bántó lenni, de az internet tele van olyan írásokkal, hogy "Állatot nem adunk ajándékba". Gondolom nem beszélted meg a nagyival hogy honnan, mennyiért akartok kutyát a lányodnak, erre gondolni kellett volna és megbeszélni mielőtt kutyát vesz.

Mentségedre szolgáljon, hogy a nagymama valószínűleg csak jót akart, de nem nézett utána a dolgoknak, így jóhiszeműen megvette az első kedves mosolyú szaporítótól a kiskutyát. De akkor is meg kellett volna ezt beszélni.

Csak azért a 35 ezerért kár, mert az ilyen keverék kiskutyákkal tele van a menhely, kb 5 perce osztottam meg egy hivatkozást amiben 5 kiskutyákat dobtak ki élve a kukába: [link]

Ilyenkor kellene elgondolkodni... Hogy megveszem pénzért az ugyan ilyen keverék kiskutyát egy kutyagyárostól, vagy ingyen megmentem...

Az állatorvos nem küllembíró. Ő a gyógyításhoz ért, nem tudja ránézésre megmondani hogy mi van a kiskutyában. Ahogy egy benzinkutas sem tud legyártani egy Audit.

Amire vigyázzatok, hogy nehogy így járatok ti is: [link]

Ez meg hogy a törzskönyv több ezerbe kerül csak parasztvakítás, tipikus elriasztó duma :) egy törzskönyv kb 5 ezer forint, gondolod hogy ha minőségi kajával etette volna, beadta volna neki a 2 oltást (már egy oltás magában 3-5 ezer forint...) meg a féregtelenítési programot, akkor majd pont ezt a pár ezer forintot sajnálja törzskönyvre?

Idézve:

"Most egy kicsit vizsgáljuk meg a kutyavásárlás anyagi oldalát. A havanese nem olcsó fajta, soha nem is volt az - külföldön pedig az itthoninál is jóval magasabbak az árak. Bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy miért kerül ennyibe, illetve miért van ilyen nagy - akár kétszeres, háromszoros - árkülönbség az egyes tenyésztők árai között? A válasz egyszerű: a komoly tenyésztői munka rengeteg költséggel jár - a minőségi tenyészkutyák beszerzése, a kiállítások költségei, a fedeztetés, utazási költségek, az örökletes betegségek szűrővizsgálatai, az állatorvosi ellátás mind-mind nagyon sokba kerül, és ez természetesen meg kell mutatkozzon a kiskutyák árában.

Akik olcsó kölyköket hirdetnek, ezeket a költségeket "spórolják meg" - azonban jó néhány olyan tétel van köztük, amin nem lenne szabad spórolni... El lehet gondolkodni azon, hogy vajon miért adja valaki 30-40 ezer forintért a törzskönyv nélküli kutyát, hiszen a 2000 forintba kerülő törzskönyv kiváltása után a dupláját is elkérhetné érte? Valószínűleg nem azért, mert lusta kiváltani, és nem is azért, hogy jót tegyen velünk - a választ inkább a kutyái minőségében kell keresnünk. Higgyük el, a vásárláskor megtakarított pár tízezer forintot elég gyorsan otthagyhatjuk az állatorvosnál, és akkor még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha nem maradandó a kutya károsodása!

A kutya nem kínai piacon vett bóvli, amit az első hibák jelentkezése után kidobhatunk a szemétbe! Gondoljunk bele, mennyi problémával járhat egy ötéves korában PRA (progresszív retina atrópia) miatt megvakuló kutyával a következő tíz évet eltölteni? Milyen érzés lehet, ha a kiskutya a hazaszállítás után 2-3 héttel elpusztul? Nem hiszem, hogy ezt bárki a saját, vagy kutyája bőrén szeretné megtapasztalni... Ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges összeg, jegyezzünk elő egy kiskutyát egy megbízható tenyésztő következő alomjából, addig bőven lesz időnk a hiányzó összeg előteremtésére, illetve magunk, és környezetünk kellő felkészítésére, hogy ha eljön az ideje, az új családtag megfelelő fogadtatásban részesülhessen!"

2014. jan. 7. 21:19
 14/24 sippara ***** válasza:
91%
Nézd, egy törzskönyv 2000 forint pluszköltséget jelent a tenyésztőnek (5500-3500 a chip ára, amit ugye amúgy is kötelező beültetni), szerinted aki ezt nem fizeti ki, kifizeti a tizenezres patella szűrést a szülőknek? Vagy a szintén több tízezres vemhes- és szoptatós-, majd starter tápot? Vagy beadatja a herpesz elleni oltást (2X12000), vagy csináltat ultrahangot (3X6-8000)?
2014. jan. 7. 21:26
 15/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm Neked a választ 13-as. Most még jobban elszomorodtam. Mert én bevállaltam ezt a kiskutyát, pedig nehéz anyagi körülmények között élek. A lányomat egyedül nevelem, és nem tudok állatorvosra költeni tízezreket. Csak a lányomért tettem, meg azért, mert tényleg nagyon szép, és aranyos a kiskutya, én is megszerettem, és nem akarom elveszíteni.Nem tudom most mit tegyek, de már itt van, és felelős vagyok érte.
2014. jan. 7. 21:40
 16/24 A kérdező kommentje:
Most is itt ugrál körülöttem,és ő ártatlan, nem tehet semmiről, hogy a szemét ,anyagi hasznot leső emberek ezt tették vele.
2014. jan. 7. 21:50
 17/24 anonim ***** válasza:
53%

Nem tudod,mit tegyél?Annyi dolgod van,hogy szeresd és lásd el becsülettel,kár már azon gondolkodni,hogy került hozzátok és fajtatiszta-e?

Havi kb.3 ezerért van olyan biztosítás,ami az állatorvosi költségekre vonatkozik.Ezen kívül benne van a ház biztosítása is.

2014. jan. 7. 21:53
 18/24 anonim ***** válasza:
tegyél fel képet: www.kepfeltoltes.hu
2014. jan. 7. 23:38
 19/24 A kérdező kommentje:
Ma volt a 3. oltása, és megkapta a chip-et. A Nagyi fizette. Az oltási könyvben az van, hogy Yorkshire Terrier. Született 2013. 09. 24. Eddig 3 oltása volt. Nem írtak ilyet bele, hogy fajtajellegű keverék. Na most ezek után kinek higgyek????
2014. jan. 8. 20:12
 20/24 sippara ***** válasza:
Ha van törzskönyve, fajtatiszta, ha nincs, akkor fajtajellegű keverék, és az oltási könyvében is annak kéne állnia ("yorkshire terrier-jellegű keverék"), ha nem így van, akkor az állatorvos cseszte el az oltási kiállítását.
2014. jan. 8. 20:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!