Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kezd elhatalmasodni a takarmán...

Kezd elhatalmasodni a takarmányirigység a foximon, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Adott egy teljesen normális, játékos, jószándékú foxi. Egyetlen hibája van: hogy irigy. Ha megkapja a kajáját, nagyon szigorúan beőrzi, ha csak kinézek az ablakon:

http://www.youtube.com/watch?v=XrIIfPAETPQ

Na jó, ez hülye, gondoltam, és miután kiszórakoztam magam rajta, békénhagytam, amikor zabált. De most már odaáig fajult a dolog, hogy ha tele van a tányérja, ül a kutyaólban mellette, és morog mint a fene, akkor is, ha sehol senki nincs a látótávolságban. Pedig soha, egyetlen egyszer sem vette el a kajáját sem ember, sem állat... de mégis úgy tűnik, kezd teljesen az agyára menni a saját irigysége.

Mit gondoltok, mit tegyek? Hagyjam rá, hadd csinálja? Vagy csináljak ellene valamit? De mit?

#takarmányirigység
2013. nov. 14. 17:27
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
Ez egyértelmáen falkavezérségi gond (nem jön vissza a kutya, csak ha akar, ő dönti el mikor van az öledben, stb). Erre rá kéne gyúrni erősen.
2013. nov. 14. 19:26
 12/30 A kérdező kommentje:

hetes: köszi.

Többiek: az ilyen dolgokkal nem nagyon tudok mit kezdeni, hogy "követeld meg a tiszteletet" meg "erre rá kéne gyúrni" meg hasonlók. Konkértan mifenét csináljak vele? Jól a fejemre nőtt. :)

2013. nov. 14. 19:43
 13/30 anonim ***** válasza:

Kezdetnek:

[link]

Ha nem megy, akkor kutyasuli.

2013. nov. 14. 19:51
 14/30 anonim ***** válasza:

Nekem próbálnának meg morogni így a kutyáim, amikor a táljukhoz nyúlok...Én is két keményfejű terriert tartok (amstaff), de sosam hagytam, hogy a fejemre nőjjenek.

Teendők:

- ha nem eszik azonnal, mihelyst lerakod a tálját, vársz 5 percet, fogod, elveszed, kész.Normális esetben 10 perig hagyjuk a kutya előtt a maradékot, de nála bőven elég lesz feleennyi idő.

- ha morog, amikor a tálhoz nyúlsz, erős, kemény, határozott NEM legyen a válaszod.Ha nem működik, és továbbra is morog, elkapod a gereznáját, lenyomod a földre, és elveszed a tányért.Ezáltal kijelented, hogy igenis igényt tartasz a tálkára, és neki abszolút semmi beleszólása nincs, hogy mit csinálsz vele.

- turkálj többet a tányérjában.Ha közel akar jönni, tiltod vagy morogsz.

- ne erősítsd fel benne a nevetéssel/kedves szóval ezt a viselkedést.Így el is ismered, hogy "Igen, ez a tiéd, csináld tovább a marhaságodat".

- ha nem jön vissza, amint hívod, odamész hozzá, és ugyanúgy lenyomod a földre, mint a morgásnál.Ne hagyd, hogy kapkodjon a kezed után, hiszen akkor tojik rá, hogy a gazdája vagy.Nyeregben érzi magát, főállású falkavezérnek, aki kénye-kedve szerint moroghat, harapdálhat, ha nem akar, nem jön vissza, akkor játszotok amikor ő kezdeményez, őrzi tőled azt a kaját, amit te adsz neki.

Nagyon a fejedre nőtt, vedd komolyan a falkavezérséget, mert sírás lesz a vége.

2013. nov. 14. 21:44
 15/30 A kérdező kommentje:
Kösz a részletes tanácsokat. No akkor majd jól megríkatom én ezt a blökit... holnaptól vége a kedves, joviális gazdi imidzsemnek... bár egy kicsit mári sajnálom érte szegénykét... :)
2013. nov. 14. 22:01
 16/30 anonim ***** válasza:
Pont, hogy sajnálatot ne érezz iránta, a kutyáknak elképesztő belső radarjaik vannak, könnyen megérzi, ha megenyhülsz a bünti közben. :) Csak szigorúan, kemény kézzel, de sose agresszívan és fájdalommal taníts.
2013. nov. 14. 22:24
 17/30 anonim ***** válasza:
A tiszteletet úgy tudod megkövetelni,hogy felállítasz egy rakat szabályt,amit betartatsz a kutyával,mindig.Nem kell,hogy mindig értelme,vagy funkciója legyen,csak tartasd be.Ilyen pl.a kapu szabály,a pórázon közlekedés szabálya,illetve a kaja bevédésére is vannak konkrét megoldások,pl.a Tükör kutyasulik honlapján.A foxi egy elég makacs kutya,nem lesz egyszerű,jól olvass utána,mit hogyan kell csinálni.Egy jó suliban néhány hét alatt kikupálnak.
2013. nov. 14. 23:39
 18/30 A kérdező kommentje:

Ó, értelmetlen szabályokat kitalálni, és azzal gyötörni a kiszolgáltatott nyomorult állatot, ez annyira nem az én esetem... :-(

Melyik a jó suli (vagy inkább átnevelőtábor :)) Budapesten, ahol néhány hét alatt kikupálják? Én voltam egy kutyasuliban vele tavaly, de az nagyon személytelen volt: "álljatok sorba... ül... áll... fekszik... hívd vissza... vége az órának, most tessék a kasszához fáradni" nem azt mondom, hogy nem okosodott tőle, mert nagyon okos a piszok és megtanult az szépen mindent, csak éppen a *feltétlen* engedelmességet nem. És ezzel kapcsolatban semmit sem segített a kiképző egyed.

2013. nov. 15. 17:31
 19/30 anonim ***** válasza:

Az értelmetlen szabályoknak én sem vagyok híve, mert azokat én sem veszem komolyan, így hát betartatni sem tudom őket normálisan. Viszont abban igaza van az előző válaszolónak, hogy szabályokat be kell vezetni és be kell tartatni. Amiket leírtam korábbi hozzászólásomban pl. egyáltalán nem értelmetlen szabályok, hiszen te vagy a vezére (vagyis te kellene, hogy legyél), te határozod meg, hogy mikor mehet oda hozzád, és hogy hova léphet be. Ez egy jó alap. És akkor jöhetnek a kinti szabályok: nem rohanhat csak úgy oda kutyákhoz vagy emberekhez, ha hívod, elsőre, de max. másodikra oda kell mennie hozzád, az úttestre nem szabad lelépnie stb. Ezt pl. játékkal is nagyon jól meg lehet alapozni. Le merném fogadni, hogy labdás: jó elfoglaltság lehet neki és növeli a tekintélyed, ha eldobod a labdát, de nem mehet utána 'csak úgy', hanem a te szavadra. Ezzel is azt kommunikálód neki, hogy te irányítod a 'vadászatot', te vagy a vezér.

A sajnálatot pedig sürgősen felejtsd el. Nem az a kutya a szegény, akinek tiszta, egyértelmű szabályok vannak lefektetve, hanem az, aki egy káoszban él, neki kell a vezéri szerepet betöltenie, ezzel természetesen számos veszélynek kitéve magát és környezetét (nem megy vissza hívásra, elütheti egy autó/ balesetet okozhat, másik kutya megtépheti stb).

Részben megértelek, mivel én is elég liberális elveket vallok, szeretek a kutyáimnak sok mindent megengedni, csakhogy a túl nagy engedékenység általában nekik nem jó (kivéve pár extra megadó hajlamú egyedet, akinek minden vágya, hogy a gazdinak megfelelhessen, de nyugi, a tiéd nem ilyen:)). A kutya természeténél fogva követő, a falkában sem mindenki a maga kedvére ment, ahova akart, hanem a vezér határozta meg. Neked ezt a hajlamot kell kihasználod. A vezéri szerepet neked kell betöltened, így a kutya sokkal kiegyensúlyozottabb, szabadabb életet élhet, hiszen sokkal több helyen elengedheted pl. póráz nélkül, megbízhatsz benne, vagy ha épp mérget eszik, kiveheted a szájából, anélkül hogy kilyukasztaná a kezed.

Budapesten szerintem alkalmas iskolák a Cerberos, a Tükör Módszer iskolái és az Alfa kutyaiskola. Azt javaslom, menj el, nézz meg mindnél egy-egy foglalkozást, az alapján dönts, hogy a te lelki világodhoz melyik áll a legközelebb.

Sok sikert!

-kispalikee-

2013. nov. 15. 17:51
 20/30 A kérdező kommentje:

Elvesztenéd, mert nem labdás. Kizárólag fogócskát hajlandó játszani, de abban verhetetlen. Egyszer meg akartam tanítani apportírozni: felvágtam szépen egy virslit karikákra, eldobtam a labdát, visszahozta, kapta a virslit, labda ki, virsli be... még nem értünk az első virlsi végére, a foxi már rájött, hogy ez így rossz üzlet, egy falatkáért szaladni, úgyhogy visszajött, rámmeredt, elgondolkodott... aztán gondosan letette a labdát tőlem másfél méterre, és üres pofával jelentkezett a virsliért. Na jó, mondtam, ennyit az apportírozásról... ;-)

Értem én hogy szabály meg betartás, de én ennyire nem vagyok ráérős, hogy egész nap azt lessem, hogy a foxi mikor hág át valami hülye szabályt, és büntessem. Itt ülök, dolgozok, bejön a foxi, hát nem fogok mindent eldobni a kezemből csak azért, hogy ráförmedhessek: "hogy mersz idejönni, amikor az a szabály, hogy csak hívásra jöhetsz ide?!" - azért lássuk be, hogy ez nem túl életszerű... És ha kint vagyok, és nem jön oda hozzám első vagy második hívásra, akkor mi a fenét csináljak vele? Vágjak hozzá egy követ?

Valami praktikusabb tanácsokra lenne szükségem, ami nem kíván teljes embert, mert nem tudok napi 24 órát kutyaneveléssel tölteni, még ha rá is férne.

Az iskolaajánlót köszi, majd megnézem őket, és megkérdezem, hogy mit tudnak javasolni foxi ellen. :)

2013. nov. 15. 20:16
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!