Ha egy kutyának nincs törzskönyve, akkor törvényszerű, hogy egészségtelen, beteg az állat? Itt néhányan így fogják fel.
Borzasztóan felidegesít, hogy a legtöbb ilyen témájú kérdésben-válaszban azt olvasom, hogy " törzskönyv nélkül ne vegyél kutyát, mert az nem fajtatiszta, meg lehet nem egészséges, és az orvosi ellátása nagyon sokba fog ám kerülni neked úgyhogy ha nem tudod megvenni a több százezres tenyésztői kutyát akkor neked nem való állat!" körülbelül..
azért nem minden szaporítótól való kutya ilyen..
Nem értitek, hogy a kereslet gerjeszti a kínálatot? Ha elhozod a kutyát a szaporítótól, akkor van rá kereslet, lesz kínálat is. Ha másokat is erre bíztatsz, akkor még nagyobb lesz a kereslet, növekszik a kínálat.
Szerencsére vannak még elkötelezett tenyésztők és hobbikutyások, akik teszenk érte, hogy egy-egy fajta fennmaradjon, különben az agyonszaporított, ellenőrizetlen almok miatt évtizedek alatt igencsak átalakulna a népszerű fajták jelleme és külleme is, az meg kinek lenne jó? Bízom benne, hogy ha fejlődik egy kicsit az állattartási kúltúra, akkor talán a szaporítók is visszaszorulnak...
Ahhoz, hogy kizárják, bizonyítani is kell a hiányosságokat. Ráadásul nem kell MEOE tagnak lenni, főleg nem kell a fajtaklub tagjának lenni, ahhoz, hogy letörzskönyvezzék a kicsiket. Kennelnév kell, fedeztetési jegy és alombejelentő. Persze mindez dupla annyiba kerül tagság nélkül, de mást sajnos nem vizsgálnak, nem is nagyon vizsgálhatnak. Ezen jó lenne változtatni, de nem hinném, hogy egyhamar előrelépés lesz az ügyben. Nem marad más hátra, mint a leendő vásárlók tájékoztatása és bíztatása, hogy legyenek kicsit igényesebbek és körültekintőbbek kutyavásárláskor!
Törzskönyvvel szaporítani semmivel sem nehezebb, mint anélkül, legfeljebb icipicit drágább. De kis körültekintéssel ezek a szaporítók is könnyen kiszűrhetők. Itt az a baj, hogy az embereknek sajnos igényük van az olcsó, szaporított kutyákra.
Ebben, és a hasonló kérdésekben sosem fognak dűlőre jutni az emberek. A tenyésztők igazából nem a másik kutyáját féltik, mert ki tudja mi baja lesz, hanem az ő zsebükből kiesett 10ezreket féltik.
A tesóm kutyája fajtatiszta, tenyésztőtől van, a szülőknek tenyész szemléje is van, a kutyának mégsincs tk-e, mert a nővérem nem csináltatta meg neki. Feleslegesnek tartja. A kutya most 1 éves. A vételáron felül már majdnem 300eret költött rá. Nem beteg a kutya, csak a fajtájára jellemző, hogy szem felvarrás és szemplasztika kellet neki, elég sokszor. De állítom, hogy ő így tk. nélkül is gyönyörű, erős és egészséges.
Az én kutyám 2 éves, szintén tenyésztőtől, tenyészszemlés, törzskönyves szülőktől, de én sem kértem neki tk-vet. Az oltási könyvében is világosan szerepel egyébként, hogy mik a jellemző jegyei, mi a neve, ki a tulajdonosa, milyen faj/fajta, és milyen vizsgálatokon, oltásokon esett át. Amikor sétáltatom a kutyámat, nem lobogtatom mellette úgyse a papírjait:S Csak azért vettük, hogy legyen aki szuszog nekem, és megnyugtat bármilyen mérges is vagyok. Meg legyen aki követ mindenhová a házban, és kitörő örömmel üdvözöljön, ha haza érek.
Próbáltam egyébként menhelyről örökbe fogadni kutyát, de mivel van 3 gyerekem( 7év, 5 év, 1 1/2év) nagyon meg kellett néznem, hogy kiért jelentkezek.
Mikor kb. a 10. kutyánál kaptam azt a választ, hogy már örökbefogadták, már 2 hete látogatják, vagy a gazdája meggondolta magát és mégsem adja örökbe, akkor igencsak meguntam a dolgot, és inkább vettünk egy tünemény shar-peit.
Meg egyébként sem olyan könnyű menhelyről kihozni egy kutyust. Csomó kérdőívet ki kellett tölteni, megnézték hova hoznám, meg ugye látogatnom kellett volna 2-3szor ha sikerül találni egyet. Ezek mind szükségesek, tudom! Csak nem gondoltam, hogy ennyire bonyolult dolog. Ráadásul az egyik pesti menhelyen 15ezer forintot kellett volna fizetni a kinézett kutyáért. Pedig csak egy kis keverék, öreg kutyuról lett volna szó.
A kérdéshez vissza térve! Nem csak a törzskönyves kutya a kutyaszámba vehető kutya! De tény, hogy a csaló szemétládákkal tenni kellene valamit, akik hamis tk-et adnak. Mert nem elég hogy megkárosítják a vevőt, még be is csapják. Szomorú!!!
Off:
Egy valamit nem értek. A tk nélküli kutyák keveréknek számítanak, és akinek ilyen kutyája van, azt itt az oldalon nagyon sokan lehúzzák, vagyis a szemébe vágják, hogy "a te kutyád márpedig keverék, nehogy azt hidd már, hogy az fajtatiszta". Aztán meg hozzábiggyesztik, hogy ilyen-olyan amolyan örökletes betegséget hordoz (lehet, hogy hordozza, de nem fog kijönni rajta, mert csak hordozza, tehát tökre mindegy), meg túlságosan beltenyésztett, mert ugye a tk nélküli "fajtatiszta" kutyát a szaporító tuti a testvérével pároztatja. OK. A másik, hogy mindenki (legtöbben) azt írja, hogy a keverékek ellenállóbbak lehetnek, s mivel a fent említett kutyák keverékek, a genetikai betegségeknek is kisebb (szinte semmi) az esélyük, hiszen felfrissül a génállomány.
Kérdezem én:
Akkor most mi van? Egy tk nélküli pl. yorkie, aki ugye keveréknek minősül, hogy a túróban hordozhat genetikai betegséget, hogy lehet ideggyenge stb., ha egyszer keveréknek számít ????????? (a yorkie neve jutott eszembe, de értsd az összes fajtát alatta)
Egyébként az tényleg szánalmas, hogy csak akkor vagy jó gazdi (sajnos, egyre több ember szemében), ha gazdag vagy. Gondolkodtam azon, hogy kötök biztit a kutyámra, de az szinte semmire sem fizet, (ami tényleg költséges, és váratlanul érhet), szóval nem fogok kötni. (pedig ez igazán hasznos lenne) Egyébként keverékem van, és nem nézek le senkit, hogy honnan vesz kutyát. Azt nézem le, aki megvesz egy terelőkutyát, és napi 3x negyed órán keresztül sétáltatja, természetesen pórázon, mert elengedni nem lehet, mert nincs betanítva, azt is lenézem, aki nem szedi fel a kutyapiszkot a közterületeken, magyarul nekem azokkal van problémám, akik nem értenek a kutyákhoz, és a kutyatartáshoz, mégis van nekik... Ez sokkal szánalmasabb. Meg azok a veszekedések is, hogy a kinti kutyának a jobb/vagy a panelkutyának... A kutya olyan lesz, amilyennek neveled, ha azt szokja meg, hogy panellakó, akkor nem fogja elviselni, ha kiteszed a szűrét, és egy kinti kutya sem fogja soha megszokni a panellakást. De csak nevelés kérdése az egész, hogy mire szokatod a kutyát...
Az, hogy hivatalosan nem nevezhező fajtatisztának, tehát keveréknek minősül, nem jelenti azt, hogy egészségesebb. Lehet, hogy valóban fajtatiszta, de ez igazolhatatlan, tehát továbbtenyésztésre alkalmatlan. Ennyi, nem több.
Az meg így szimplán kijelentve marhaság, hogy a keverékek egészségesebbek (ez egyedenként változik). Max azok, amelyek kontorllálatlanul szaporodnak és pusztulnak el az utcán, na azok között az életben maradottak valószínűleg ellenállóbbak, hiszen mindenféle emberi gondoskodás nélkül is élnek. Így statisztikailag lehet, hogy egészségesebbek (de ki csinált erről statisztikát?) viszont nem lehet általánosítani, mert 2 beteges fajta keveréke is beteges lesz, pedig keverék. A keverékek ellenállósága a nagyobb genetiaki változatosság és a jobban működő természetes szelekció miatt van, nem pusztán azért, mert keverékek.
Nagyon jól tudom ,hogy nem azért költött ennyit a kutyára a tesóm mert az beteg lenne. Ha olvastad volna rendesen, írtam is, hogy a fajtájára jellemző dolog, a szeme miatt költött ennyit. És nem azért van shar-pei kutyája, mert menőzni akar. Hanem meglátta és beleszeretett.
Arról nem beszélve, hogy nem tudod milyen anyagi körülmények között él/ünk, és hogyan tartjuk a kutyákat.
Ha szeretnéd tudni sem a tesóm, sem az én sharpom nem szenved semmiben hiányt. A legjobb kutyatápokat vesszük nekik, rendszeresen visszük orvoshoz őket, minden oltásuk megvan, 2-3 havonta látogatjuk a kutyakozmetikust is, és nálunk is külön kis helye van a kutyának, még ágyuk is van, nem a földön vagy pokrócon alszanak.
Mellesleg nekem van egy keverék kutyám is. Őt is a lehető legjobban tartom, de ő kinti kutya, mert husky keverék, és a hatalmas mozgás igénye, meg az állandó ásási mánia miatt nem is maradna benn a házban. Na neki hidd el nem tudom kik a szülei, mégis imádom. Nagyon okos, bújós, játékos. Csak sétáltatni nem lehet, mert inkább ő sétáltat engem, ha elindulunk.:)
Egyébként őt csak magamhoz vettem, vagyis inkább meg mentettem, mert ahol élt 1 éves koráig, szörnyű körülmények voltak. Hemzsegett benne a sok bolha, mikor fürdettem patakokban folyt róla a le a rászáradt vér. Egy disznó ólban tartották, és csak kenyeret adtak neki, semmi mást. Közölték is velem, mikor kikönyörögtem, hogy had hozzam el, hogy a kenyeret nagyon szereti. Na persze, ha semmi egyebet nem kapott. Mostmár igen csak válogatós lett őkelme. A száraz tápot nem eszi meg, mindegy milyen. Csak a kutyaszalámi, a kutyakonzerv, illetve imádja a húsos csontokat ha megfőzöm neki.
A lényeg, hogy ne szólj le másokat, ha nem ismered.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!