Ha egy kutyának nincs törzskönyve, akkor törvényszerű, hogy egészségtelen, beteg az állat? Itt néhányan így fogják fel.
Borzasztóan felidegesít, hogy a legtöbb ilyen témájú kérdésben-válaszban azt olvasom, hogy " törzskönyv nélkül ne vegyél kutyát, mert az nem fajtatiszta, meg lehet nem egészséges, és az orvosi ellátása nagyon sokba fog ám kerülni neked úgyhogy ha nem tudod megvenni a több százezres tenyésztői kutyát akkor neked nem való állat!" körülbelül..
azért nem minden szaporítótól való kutya ilyen..
Kedves bullterrieres!
A kutyavásárlás alapja szerintem, hogy a tenyésztő kiválasztásakor elmegyek, megnézem a kutyákat, megnézem a papírjaikat. Megnézem hogyan vannak tartva, milyenek. Én a kutyáimmal szoktam menni, akkor látom azt is idegen kutyákkal hogyan viselkednek. Sokat beszélgetek, kérdezek. És utána foglalok le egy kiskutyát.
Ha megszületett, akkor többször meglátogatom őket, utána választom ki.
Aki ezt nem teszi meg, az magára vessen, az akár vehet szaporítótól is kutyát.
Az autóknál van állami ellenőrzés, ott erre nincs szükség.
Azt magyarázza már el egy ilyen gyémántplatinaaranykoszorús atomhipermegaistenmester tenyésztő, hogy miért kell a kennelt meg a kutyát ilyen iszonyat gáz neveken nevezni?
Beautiful Summertime Csillagszememfénye of the Rétfalvimagaslatokbanszálló Szellő Queenprincess "Buksi"
meg ilyenek
Na jó,hagyjuk már az agyonfavorizált mestertenyésztőket!
Köztük is van bőven,ahol rosszak a körülmények,hamisak a papírok stb.
Nyilván több köztük az igényes,normális,de a szemetek(az ilyet nevezik luxus-szaporítónak)ugyanolyan cmeket,elismeréseket kapnak,mint a normálisak.
Ha tenyésztőtől veszel kutyát,hiáa neveli igényesen az almot,mégsem biztos,hogy nem kamu törzskönyvük van a szülőknek.
Ismerősömnél(tele van mestertenyésztői címekkel)most lett pár hete egy alom.Az anya talált,ismeretlen származású,egy halott kutya papírjaival jár kiállításra és ellett.
Ápolt,jól tartott,minőségi kajával nevelt kölykök,de genetikailag ki tudja,mit hordoznak.
Az amit írtál, teljesen megállja a helyét, és legalább te is elismerted, hogy tenyésztők között nem mindenki csaló, aki mégis, az törzskönyves szaporító. Én is ismerek ilyeneket. Ezeket a többiek (tenyésztők és gazdik egyaránt) kinézik maguk közül és közszájon forog a nevük! Ettől függetlenül, ha fajtatiszta kutyát akar valaki, akkor a törzskönyvezettel jó eséllyel nem árt a fajtának, míg a törzskönyv nélkülivel biztosan árt. Normális ember ilyenkor azt választja, ahol jobbak az esélyek. Kis odafigyeléssel pedig ki lehet szűrni a törzskönyves szaporítókat is. Nekem is sikerült már az első kutya kiválasztásakor kiszűrnöm azokat a kenneleket, ahonnan nem szabad vásárolni, bár kb. egy évembe telt. Nem hajt a tatár, nincs előírva hogy már a jövőhéten meg kell venni az első utunkba kerülő kiskutyát.
Akinek meg nem fontos a törzskönyv, nem fontos a fajtatiszta kutya, az valóban mentsen meg egy kutyát a menhelyről! Nem az a sznob, aki törzskönyves kutyát vesz, hanem aki a tk. nélküli ebéről váltig állítja, hogy márpedig az is fajtatiszta, csak neki nem fontos a papír, és megsértődik, ha valaki cuki keveréknek titulálja. Na, ezek azok az emberek, akik mellett tényleg csak dísznek van az a kutya. Arra nem veszik a fáradtságot, hogy gyűjtsenek még egy kis pénzt és jó helyről vegyenek, az derogál nekik, hogy egy keveréket kihozzanak a menhelyről, de még a fajtamentőket sem keresik meg, hogy ingyen kaphassanak egy ivartalanított, mentett kutyát (amiről a fajtamentők meg is mondják, ha az keverék). Inkább vesznek fél vagy negyedáron egy szaporított kutyát. Ezután kezdődik az "egyszer szülnie kell" játék.
Egy dolog azért van, amiben a tk. nélküli szaporító jobb a tk-s szaporítónál: könnyebb felismerni és elkerülni! :)
Egyszer az utcán egy szaporító megdicsérte a kutyámat, majd elmondta, hogy ők is ilyen kutyákat "tenyésztenek" (én hozzátenném, hogy még vagy 3 másik fajtát is), és még a falujuk nevét is elárulta. Mindjárt tudtam kiről van szó. Az a két szerencsétlen kutya, akiktől évente két almot lehoznak, a fajtájuk szégyene, nem szabadott volna egyetlen kölyköt sem lehozni tőlük! Így viszont évente minimum 10 kölyökkel rontják az állományt és a fajta becsületét. Bele tudtam volna akkor döngölni az aszfaltba, de sajnos nem lehetett... :(
Bullterrieres vagyok!
Én voltam olyan állatorvosnál, aki felajánlotta, hogy a másik kutyámnak elintézi a törzskönyvét és kennelt csinálhatok, csak vigyek egy eredeti szuka és egy fénymásolt kan törzskönyvet. 50000.-ért megkaptam volna minden szükséges papírt. Természetesen nem mentem bele és nagyon felháborított a dolog. Az állatorvos puli tenyésztő és külföldre is hordja a kutyáit. Nem lehet tudni, hogy hány ember alapított így kennelt és árulja így a kiskutyákat. Biztos nem én voltam az első, sem az utolsó, akinek ezt a dolgot felajánlották. Én ezért nem vagyok törzskönyv párti....persze jó, ha van, de szerintem aki csak egy fajtatiszta kutyát akar hobbi célra, nagyon jó a papír nélküli. Ha pedig szaporítani, tenyészteni szeretné, akkor vegyen tk.-est. Ahhoz, hogy nekem itt ugráljon a kertben nagyon jó a papír nélküli.
Engem is idegesítenek a sznobok, akik csak törzskönyves kutyát vesznek, és csak drága prémiumtápokkal etetnek, és aki nem ezt teszi az egy szemét állatkínzó és nem is való nekik kutya, sőt a kutyatartást is vizsgához kötnék, hogy akinek nincs annyi pénze az semmiképpen se juthasson kutyához. Tele van az oldal ilyenekkel. Az én kutyámnak nincs törzskönyve, egy ismerősömtől vettem, és a legerősebb, egészségesebb kutya, amit valaha láttam. Orvos csak akkor látta amikor oltást kapott. Aki csak látja, dicséri, hogy milyen szép.
Tehát nem hagytam ott az orvosnál 100 ezreket.
hát én azt nem értem, hogy a szaporítóknál született kiskutyák és legalább olyan pocsék hylezetben vannak, mint a menhelyesek... és mégis, őket nem akarják megmenteni az állatvédők?... Szerintem ha valaki a szaporítótól megveszi vagy elhozza a kiskutyát, az legalább olyan jót tesz azzal a szegény kis állattal, mint aki menhelyről hoz kutyát... ha ott tényleg olyan rosszak a körülmények, mint ahogy írjátok...
És még valami: én biztos, hogy nem szabadulnék meg a kutyámtól, csak azért, mert beteg lesz!! Szóval az az érv, hogy a tenyésztőhöz vissza lehet vinni a kutyát, ha beteg, azaz "selejtes", szerintem minden, csak nem állatbarát hozzáállás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!