Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Olcsokutya. Uw.hu. Csak...

Olcsokutya. Uw.hu. Csak szerintem túlzás?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy nem szabad tk. nélkül kiskutyát venni, mert így a kötelező szűrések hiányában kérdéses lehet az egészségügyi állapota...

De attól még, amiket ezen a lapon leírnak, főleg a szaporítók oldalán, elég sok esetben nem fedik a valóságot.

Ez az oldal, meg egy csomó ember véleménye alapján, aki tk. nélkül ad el kiskutyát, az egy szívtelen dög, és csak a pénzre hajt. Nem érdekli a beltenyészet, oltatlanul, féreghajtás nélkül adja el a kiskutyákat, és nem érdekli a további sorsuk. Ha meg már túl öreg a "tenyészállata", akkor nem törődik vele tovább.

Azért lássuk be, ez nem így van.

Valahol a tenyésztő meg a fent leírt szaporító között elhelyezkedik az, aki esetleg kelő felvilágosultság nélkül lehoz 1-2 almot a fajtatiszta kutyájától, de ettől még szereti, és egyáltalán nem biztos még az sem, hogy pénzért adja a kicsiket. Persze ettől még szigorúan vett értelemben szaporító, mert nem ad törzskönyvet, de... Miért kell minden ilyen embert sátánként beállítani, aki gonosz, és nem érdeklik a kutyái?

Azért ez egy kicsit erős általánosítás, nem?

2009. nov. 14. 12:01
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim ***** válasza:
75%
Nem kell fejet hajtani csak ne dobálózzatok valótlanságokkal.
2009. nov. 17. 11:16
 42/51 anonim ***** válasza:
Attól,hogy Te nem a fent leírtakat tapasztaltad,még egyáltalán nem biztos,hogy az valótlan...
2009. nov. 17. 14:41
 43/51 anonim ***** válasza:
100%

"a megoldás nem a tenyésztők és szaporítók kategorizálásában és előítéletek építésében keresendő, hanem az emberek hozzáállásának megváltoztatásában"

Az emberek hozzáállását akkor lehet megváltoztani, ha van hivatkozási alap, ehhez meg kellenek a kategóriák. Ezekbe a kategóriákba nem előítéletek alapján kerülnek be egyesek, hanem kézzelfogható tények alapján.

2009. nov. 17. 16:02
 44/51 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat mindnekinek. Sokan írtátok, hogy a jószándékú szaporítás is bajt okoz, stb.

Én is tudom, így is kezdtem a magyarázatot fent. Nem ez volt a kérdés. (Na ettől még nem pontoztam le senkit, azt gyorsan leszögezem.)

Tudom, nem szabad olyan kutyát pároztatni, aki nincs tenyésztésbe véve, mert az egészségügyi problémák kockázata így sokkal nagyobb.

Azt is belátom, hogy a (nevezzük így) hobbi szaporítók is sokat tudnak ártani egy- egya fajtának, és persze a sjaát klutyáik leszármazottjainak is.

Viszont... Azt nem értem, az, hogy a tenyésztő törzskönyvet ad a kiskutyához, miért garancia arra, hogy a kutyus (vagy kölyke) nem kerül majd kutyagyárba? Miért olyan biztos az, hogy ha bármi miatt (mittudomén... külföldre költözés) új gazdihoz kerül a kutya, ugyanannyira felelősségteljes lesz ő is, hogy nem pároztatja be a kutyáját édi kiskutyák reményében?

És a másik oldal: egy "szaporító" miért nem mondhatja a vevőjelöltnek, hogy nem ajánlja az adott fajtát neki? Miért olyan biztos az, hogy bárkinek odaadja, csak eleget fizessen érte?? Ez nem tenyésztő/ szapoító, hanem JÓÉRZÉS kérdése. Ami igazából felháborított az oldalon, az a "mit mond egy tenyésztő" és "mit mond egy szaporító" menüpont...

Na ez az, ami miatt kiírtam ezt a kérdést. Tudom, hogy a pénzéhes szaporítók száját gyakran hagyja el ilyen szöveg. Nekünk is akartak eladni anno hosszúszőrű (!) pincsert, meg 3 kilós héthetest.

De nem hiszem el, hogy mindenki, akinél tk. nélkül születnek ksikutyák, ilyen. Ez egyszerűen nem így van.

Fel kell venni a harcot a szaporítás ellen, de ez az eszköz nagyon nem az igazi. Nemcsak azért, mert sok ember becsületébe gázol bele, hanem azért is, mert pont a "hobbitenyésztők" könnyen lehet, hogy nem is ismernek magukra az ilyen leírásokból

Sokszor látom, hogy valaki kérdez valamit, erre rögtön le van "mocskosszaporítózva". Tutira, ilyenkor azt sem tudja, mi van. Elgondolkozik, és azt mondja magában: "én nem vagyok szaporító, csak most egyszer lesznek kiskutyáim a másik házban lakó másik yorkitól." Ha megnézi a fent említett táblázatot, megintcsak azt fogja látni, hogy sokkal inkább illik rá a tenyésztős oszlop, mint a szaporítós, mert nem adja oda akárkinek a kiskutyákat, be vannak oltva kétszer, rendszeresen vannak féreghajtva, rendesen felvilágosítja a vevőt, stb. Ez az oldal (és a "szaporítók" ilyenforma beskatulyázása" pont, hogy dacot szül, és azt mondatja: "na majd én megmutatom, milyen csodálatosan tudok tenyészteni hobbiszinten is!" És pont a lényegről tereli el a figyelmet.

Remélem, ha már ilyen sokat írtam, sikerült megértetnem mindenkivel, hogy mi a problémám.

Ennél részletesebben már nem tudom megfogalmazni, de azért még megpróbálom, ha kell. :)

2009. nov. 17. 16:05
 45/51 anonim ***** válasza:
100%

Az említett menüpont csak egy a sok közül...van a hobbiszaporításról szóló rész is, "Egyszeri almok címmel"

Amit leírtunk az a nagybetűs VALÓSÁG!

Évek termése egybegyúrva hogy amikor a gazdik telefonon érdeklődnek felismerjék a jeleket!

A másik dolog. nem gázolunk senkinek a becsületébe, hiszen sehol nincsenek nevek említve...akinek nem inge...

Ha ez az eszköz nem megfelelő kíváncsi lennék mit tartasz te annak? Személy szerint te mit teszel a szaporítás ellen? ...mert ha van jó ötleted szívesen megvalósítjuk.

köszönettel.

a szerk.

2009. nov. 17. 16:10
 46/51 A kérdező kommentje:

16.02- nek:

Igazad van abban a kérdésben, hogy a kategóriákat a tapasztalat szüli.

De akkor nem lehetne a (jószándékú, korrekt)TENYÉSZTŐ és a (gonosz, inkorrekt) SZAPORÍTÓ mellett megfelelő figyelmet szentelni azokról, akikről én beszélek? Akik korrektek bár, csak nem tudnak eleget?

2009. nov. 17. 16:12
 47/51 A kérdező kommentje:

Most, hogy mondod, megtaláltam ezt a pontot is. Elolvastam, és így már egy kicsit jobb.

De nagyon általános. Ez, hogy nem kell annyi kiskutya, épp úgy szólhat tenyésztőknek is, mert nem hiszem, hogy mindenkinél csak előjegyzsére születnek kölykök. És a szerintem legfontosabb dolog hiányzik belőle: hogy nem szabad megfelelő szűrések és ismeretek nélkül összepárosítani két kutyát, mert nem biztos, hogy jó vége lesz.

Amivel még problémám van: a fajtatiszta kutyák ingyen menüpont.

Ha valakinek meg kell válni a felnőtt kutyájától, feltétlenül el kell kérnie érte az évek alatt szépen- apránként ráköltött összeget? Ha nem, akkor az csak azért lehet, mert már nem kell neki?

Ha nekem meg kéne válnom a pincseremtől, én sem kérnék el érte mondjuk 100ezer Ft-ot, mert amióta nálam van, ennyi pénzem ment rá...

Mivel olvasom, hogy menhelyen önkénteskedsz, így megértem, hogy így van, de ettől függetlenül még sok helyen szűklátókörűnek találom az oldalt. Ne haragudj, hogy ezt mondom, mert tudom, hogy a jószándék vezérel... Akkor lehet,hogy velem van a baj, meg egyelőre jobb ötletem sincs, de nekem nagyon nem tetszik.

2009. nov. 17. 16:27
 48/51 anonim ***** válasza:
100%
Én olyan tenyésztőket ismerek, akik a tenyésztésre szánt, de végül alkalmatlannak bizonyult kutyákat ivartalanítva, ingyen adják jól megválasztott családhoz. Pedig elhiheted, hogy azokra nem százezret költöttek, hanem könnyen lehet, hogy van ott még egy nulla.
2009. nov. 17. 22:24
 49/51 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon általános???

hogyan lehetne másképp? nyíltan rágalmazzak meg mindenkit név szerint? mert ha nem így gondoltad akkor általános is marad.

Hosszú évek munkája van ebben hidd el, egyetlen alaptalan mondat sincsen benne. A kategorizálás kell különben a laikus kutyatartó honnan tudná felismerni kivel áll szemben?

A másik dolog...gondolom ezt sem vetted észre, pedig benne van - pontosan nem tudom hol - hogy legfontosabb különbség, hogy a tenyésztő minőségre a szaporító mennyiségre törekszik.

Itt nincs olyan kategória hogy azért szaporít mert...vagy tenyészt, szakmai tapasztalat, hozzáértés és felelősség mellett vagy szaporít...a sintértelepen elaltatott évi egymillió kutyát nem érdekli hogy Ő pénzért vagy tudatlanságból jött-e a világra....itt a miértek mellékesek csak a tettek számítanak és a következmények, mert azok bizony nagyonis súlyosak. Ezek mind életek! ...mint már mondtam.

nem az általánosítás erős hanem a helyzet ami ebben az országban van! és ez ellen most már tenni kell valamit.

igen a tenyésztőknek is szól az a kijelentés hogy túl sok a kutya...ezért is szabályozta le a meoe az almok számát. A gon a szaporítókkal az hogy semmi az ég világon nem korlátozza Őket, nincsenek szabályok, nincsen felügyeleti szerv, nincs semmi, csak a gond a szomorúság meg a tele menhelyek.

lehet hogy nem tetszik sokaknak ez az oldal, de rengeteg ember mondott köszönetet a segítségünkért az állatorvosi kamara több tagja is elismeréssel nyilatkozott róla, sőt saját maga láttam egy továbbképzésen hogy a mi oldalunkat írták ajánlott irodalomként.

Az oldal nem tökéletes és közel sem teljes ez biztos, de egy út lehet egy olyan irányba ami talán gátat szab ennek a mai kutyagyártásnak, mert ha már a kínálatot semmilyen módon nem tudjuk befolyásolni, legalább ezzel a tájékoztatással a keresletet csökkenthetjük.

a szekr.

2009. nov. 18. 14:50
 50/51 anonim ***** válasza:
27%

Itt nincs olyan kategória hogy azért szaporít mert...vagy tenyészt, szakmai tapasztalat, hozzáértés és felelősség mellett vagy szaporít..

Na ettől a hozzáállástól hányom el magam...

Nem basztatásnak szánom de tulajdonképpen az a kérdés mi a véleményünk az oldalról. Nekem ez.

2009. nov. 18. 16:37
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!