Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Olcsokutya. Uw.hu. Csak...

Olcsokutya. Uw.hu. Csak szerintem túlzás?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy nem szabad tk. nélkül kiskutyát venni, mert így a kötelező szűrések hiányában kérdéses lehet az egészségügyi állapota...

De attól még, amiket ezen a lapon leírnak, főleg a szaporítók oldalán, elég sok esetben nem fedik a valóságot.

Ez az oldal, meg egy csomó ember véleménye alapján, aki tk. nélkül ad el kiskutyát, az egy szívtelen dög, és csak a pénzre hajt. Nem érdekli a beltenyészet, oltatlanul, féreghajtás nélkül adja el a kiskutyákat, és nem érdekli a további sorsuk. Ha meg már túl öreg a "tenyészállata", akkor nem törődik vele tovább.

Azért lássuk be, ez nem így van.

Valahol a tenyésztő meg a fent leírt szaporító között elhelyezkedik az, aki esetleg kelő felvilágosultság nélkül lehoz 1-2 almot a fajtatiszta kutyájától, de ettől még szereti, és egyáltalán nem biztos még az sem, hogy pénzért adja a kicsiket. Persze ettől még szigorúan vett értelemben szaporító, mert nem ad törzskönyvet, de... Miért kell minden ilyen embert sátánként beállítani, aki gonosz, és nem érdeklik a kutyái?

Azért ez egy kicsit erős általánosítás, nem?

2009. nov. 14. 12:01
1 2 3 4 5 6
 11/51 anonim ***** válasza:
100%

Ha végignézed az apróhirdetéseket, akkor azok 90%-a "csak pénzért" szaporítok" fajta, tehát rájuk teljesen igaz az oldal.

Azok a szaporítók pedig, akik csak 1-2 almot hoznak le, mert annyira aranyosak a kiskutyák, vagy mert hadd legyen anya a kutyám, vagy egyéb marhaság miatt, azok nem is tudják, hogy mennyit ártanak a fajtáknak. Próbálnak még törzskönyv nélküli, de fajtatiszta kutyákat gyártani, de a kötelező szűréseket már nem végzik el (nincs rá soktízezer forintjuk), a kutyájuk tenyészthetőségét, fajtamegfelőségét nem ismerik, nem nézik a kutyák felmenőit, gyakran rokonokat pároztatnak, nem veszik figyelembe a kizáró okokat (összeraknak két ideges, vagy két azonos örökletes betegségre hajlamos kutyát). Nincsenek meg a megfelelő egészségügyi ismereteik (herpesz ellen nem szűrnek, oltanak, aztán csodálkoznak, ha elpusztulnak a kutyák, beszorul az első és későn viszik császározni, nem tudják mit csináljanak, ha probléma van az ellésnél) és beteg kölykök születnek, vagy elpusztulnak...... stb

A kölykök egy része pedig vagy szaporítóhoz kerül, aki nekiáll a kutyagyártásnak, vagy menhelyen végzi, mert kiderül, hogy az új gazdik nem ilyen kutyára gondoltak.

Ezek a szaporítók ugyanolyan rosszak, mint a kutyagyárosok.

És a tenyésztőnek tényleg egyik sem konkurencia. Nem ismerek tenyésztőt, aki ne tudna akár kétszer annyi kutyát is gond nélkül eladni, ha akarna. Én a legfiatalabb kutyámat 1 évre előre jegyeztettem elő, a másik kettőt fél évre. Addig már az összes kutya le volt foglalva.

2009. nov. 14. 16:15
 12/51 anonim ***** válasza:
0%

Én ismerek olyan híres tenyésztőt,aki azért van a fajtamentés ellen,mert az emberek onnan fogadnak örökbe és nem pl.tőle veznek kölyköt.

Hangsúlyozom,mestertenyésztői címmel rendelkezőről van szó!

Én szaporítótól vettem a kutyám.Enni-inni kapott(felnőttnek való Chappy+moslék),nem volt sovány,nem verték stb.

De:szocializáció teljesen kimaradt és ideggyenge a kutya,tele volt külső-belső áélősködővel,van pár öröklött betegsége.

És ezek ugyanúgy előfordulnak a tudatlanságból szaporítóknál("lelkiismereteseknél"),mint pénzre hajtóknál.

Több helyen írtam azt is,hogy sok elismert,ilyen-olyan koszorús "mestertenyésztőnél"olyan állapotok vannak,amit egy vidéki sintér is szégyellne.

Mi akkor a különbség?

2009. nov. 14. 16:35
 13/51 anonim ***** válasza:
100%

Az a különbésg, hogy vannak naív emberek akik azt hiszik attól lesz valaki tenyésztő mert ilyen-olyan címe van... Pedig ez édes-kevés ehhez. Szóval azért mert látsz egy ember aki hírnevet szerzel még nem kell leírni a normális tenyésztőket. Még azt is el tudom képzelni hogy vették mint a nyelvizsgapapírt... Amúgy sosem láttam még olyan tenyésztőt aki tényleg annyira híres és rossz körülmények között tartja az állatait. Bár olyat igen, akinek érdekes gondolatai voltak (pl az extra kinézetű kutyák őt nem zavarták, mert azok egészségesek az nem baj, és nem imserte el hogy standard betartása komoly gondokat okoz a kutyának-nyomott orrú és hasonlókról beszélek)

Ja és szerintem a chappy meg moslék nem kaja. Szerintem... :S

2009. nov. 14. 16:41
 14/51 A kérdező kommentje:

Légyszi ne menjünk el tenyésztő vs. szaporító irányba. Tudom, hogy a hobbis szaporítás is bajt okoz, de nem ez volt a kérdés. Hanem hogy miért kell támadni mindenkit, aki tk. nélkül ad el kiskutyát... Sokan nem gondolnak bele, hogy nem jó, amit tesznek, és valószínűleg normális, emberi hangnemben elmagyarázva hamarabb megértenék.

De így, ha rásütik szeretncsétlenre, hogy mocskos szaporító, csak értetlenül áll az egész előtt.

Igazából az a kérdés lényege, hogy miért van az, hogy a szaporató maga az ördög, a tenyésztő meg minimum félisten?És ha tényleg így van, akkor miért lehet annyi helyen tk. és tk nélkül is megvásárolni a kiskutyákat? (ez utóbbi csak most jutott eszembe)

2009. nov. 14. 17:32
 15/51 A kérdező kommentje:

A Chappi meg azért annyira nem rossz... Legalábbis, amíg utána nem olvastam, hogy sok esetben nem tesz jót a kutyáknak, nálunk is ezt ették. A legidősebb már 9 éves (nálunk 5 éve van), és mai napig olyan fitt, hogy lefutna ötször egy fiatalt is.

De biztos kutyája válogatja ezt...

2009. nov. 14. 17:36
 16/51 anonim ***** válasza:
14%
én szaporítótól vettem a fajtatiszta kutyámat februárban. eddig semmi baja nem volt, most lesz egy éves. Szeretném, és fogom is pároztatni, de csak egyszer, mert azt hallottam, hogy akkor idős korában nyugis lesz. Az orvosunkkal már beszéltem és megbeszéltük h fognak kapni féreghajtót és oltásokat is. Én nem a pénzre megyek és innen a városunkból szándékozom pároztatni, ugyanis hajdú bihar megyéből kaptam a kutyust.
2009. nov. 14. 18:48
 17/51 anonim ***** válasza:
100%
Hát ez árt az állatoknak... Szerinted lehet velük beszélni??? Semmit sem használ a kutyának az ellés! Ez csak egy tévhit! Nem lesz tőle nyugisabb! És különben is miért kell neki nyugiginak lenni? Normális kutya akkor lesz amikor megnevelik, az meg hogy nyugis, a jellemében van...
2009. nov. 14. 18:55
 18/51 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 18.48 én a helyedben orvost váltanék.

Az ellés/fedezés semmilyen hatással nincs a kutyára ilyen szempontból. Viszont megviseli az állatot.

Akkor te is azok közé tartozol, akik azt hiszik, hogy nem csinálnak rosszat, pedig a fajtának is sokat ártanak,szűretlen kutyát elletnek (nem tudom milyen fajta kutyád van, de általában 3-4 kötelező szűrés van a különböző fajtáknál olyan 10-15 ezer forint darabonként, kétlem, hogy megcsináltatnád)nem tudhatod mit örökít a kutyád. És azt sem tudhatod, hogy nem a testvérével/féltestvérével fedezteted-e. Aztán majd lesznek a fajtának nem megfelelő ideggyenge, genetikailag terhelt kutyáid, akik közül többen a menhelyen kötnek ki.

Nézd meg a fajtának megfelelő fajtamentőket, hány tk nélküli fajtatiszta kutyát találsz ott akit kidobtak.

2009. nov. 14. 18:58
 19/51 anonim ***** válasza:
0%
de amúgy én azt nemértem, hogy a maskák is össze vissza szaporodnak, sokkal több kivert macska van mint kutya, miért nem azért sztrájkoltok??? egyszerűen nem tudom megérteni miért kell itt okoskodni! én előbb venném meg akutyámat a szomszéd szaporítótól mint a neves tenyésztőtöl, nem a pénz miatt, hanem nekem nem kell olyan kutya akit kiállításokkal kínoznak, meg azoknak is kétes az eredetük, elég sokszor hallottam már hogy a halott szuka tk-ével ellettek más szaporítótol vett kutyát
2009. nov. 14. 19:05
 20/51 anonim ***** válasza:
100%
Nézd meg, hogy a menhelyek hány macskát ivartalanítanak, akciókban mennyit fognak be és ivartalanítanak. Az ugyanolyan baj, csak a kutyáknál ráadásul direkt elletik az emberek a kutyáikat, tudatlanságból.
2009. nov. 14. 19:08
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!