Olcsokutya. Uw.hu. Csak szerintem túlzás?
Tudom, hogy nem szabad tk. nélkül kiskutyát venni, mert így a kötelező szűrések hiányában kérdéses lehet az egészségügyi állapota...
De attól még, amiket ezen a lapon leírnak, főleg a szaporítók oldalán, elég sok esetben nem fedik a valóságot.
Ez az oldal, meg egy csomó ember véleménye alapján, aki tk. nélkül ad el kiskutyát, az egy szívtelen dög, és csak a pénzre hajt. Nem érdekli a beltenyészet, oltatlanul, féreghajtás nélkül adja el a kiskutyákat, és nem érdekli a további sorsuk. Ha meg már túl öreg a "tenyészállata", akkor nem törődik vele tovább.
Azért lássuk be, ez nem így van.
Valahol a tenyésztő meg a fent leírt szaporító között elhelyezkedik az, aki esetleg kelő felvilágosultság nélkül lehoz 1-2 almot a fajtatiszta kutyájától, de ettől még szereti, és egyáltalán nem biztos még az sem, hogy pénzért adja a kicsiket. Persze ettől még szigorúan vett értelemben szaporító, mert nem ad törzskönyvet, de... Miért kell minden ilyen embert sátánként beállítani, aki gonosz, és nem érdeklik a kutyái?
Azért ez egy kicsit erős általánosítás, nem?
Végül is majdnem mindegy, hogy milyen szándék vezérli a szaporítót, így is úgy is árt a fajtának, a kutyájának és a kölyköknek azzal hogy szaporít. Törzskönyv hiányában nem lehet kideríteni, hogy melyik kutyának kik az ősei, gondolom nem megy el messzire fedezőkanért, így akár még alomtestvér is lehet a két kutya. Másrészt rengeteg tk nélküli szaporított kutya örökíti a diszpláziát, patellát és a többi örökletes betegséget, márpedig szűrés nélkül ezek nem derülnek ki, hiába nem jelentkeznek a tünetek a kutyán, attól még örökítheti. A szaporítók nem igazán értenek ahhoz, hogy vezessenek le egy ellést, hogyan gondozzák a vemhes szukát, hogyan fedeztessék a kutyát és ennek eredményeként a kutyáját és a kölyköket is veszélynek teszi ki.
Nekem az a véleményem, ha valaki ragaszkodik egy bizonyos fajtához, akkor spórolja meg egy törzskönyves kölyök árát vagy ha nem áll úgy anyagilag és csak egy társra vágyik akkor hozzon menhelyről vagy a fajtamentőktől. A szaporítótól vett kicsi sokszor nem úgy néz ki és nem olyan a természete, mint amilyennek egy fajtatisztának lennie kéne és akkor csalódni fogunk. Előjön egy súlyos örökletes betegség, minek következtében a kutya egész életére nyomorék marad vagy ideggyenge lesz és minden hirtelen mozdulatra odakap. Így a 10-20 ezerért vásárolt kutya állatorvosi költsége meghaladja azt az árat, amit egy egészséges tk-s kicsiért kellett volna kifizetni.
Mellesleg az a kutya, ami nem rendelkezik származási lappal az keveréknek minősül.
Kb. 90%ával egyetértek!
De Ti mág nem voltatok mondjuk yorki szaporítónál,ahol aranyos cukimuki kiskutyák ketrecekben rohadva, saját pisijükben, kakijukban henteregnek... És az a bűz...
Na mind1.
Az az igazság, hogy nem minden szaporító ilyen, de aki nem tudatlanságból szaporít, hanem igen is tudatosan a nagy pénz reményében az ilyen.
Egyébként a miért ilyen drága egy Tk-es kurya kifejtésével maximálisan egyetértek!!!
Kétféle szaporító van:
1. akinél azért születnek kiskutyák mert tudatlan, hülye, aki szerint a kutyának egyszer szülnie kell mert megbolondul, aki soha nem hallott még az ivartalanításról vagy félti a kutya golyoit vagy aki azért "csinál" csak kiskutyát mert azok olyan cukik (ilyenről is hallottam már)...stb
2. aki ebből akar megélni. tehát gyári szinten, futószalagon hozza a kölyköket.
Én tenyésztő vagyok, és nem szenvedek a szaporítók miatt!
Nekem előre lefoglalt alomjaim vannak , felőlem gyárthatnak a hozzá nem értő tudtalan emberek/vagy aki ért is hozzá/ mert nekem kárt nem tesz.
Van a hobbi szaporító : Aki azért akar kiskutyákat mert a családban 2 embernek kell ilyen ari kutyus , mint az övé , csak abba nem gondol bele hogy ha 10 lesz akkor azzal a maradék 8 -al mit csinál... :S Jobb esetben azt írják /itt a forumon is/ elajándékozzák ... egy másik szaporító rákap az ingyen kutyára és azt gyártja tovább... vagy csak írják az elajándékozást és pénzért adják tovább a piciket !
Van a "lelketlen" szaporító : Aki agyba főbe évente 2x elleti a kutyáit, amiből 5-10 biztos van neki , az éppen aktuális fajtából , és a pénzre megy , nem tötődve a kicsikkel , a vevőt a házába nem engedi be , x helyen találkoznak (valyon miért ?? ) hosszu lenne leírni !
És általában kereskedőnek adja el a kicsiket !
És a Tenyésztő : AKi csak törzskönyves , tenyészszemlés , többszörösen nyertes kutyákat párosít, ha van rá igény, és 1,5 évnte 1 almot hoz le 1 adott szukától. A kicsik 8 hetes kor után 2 oltással , féregtelenítve , ajándék vagy ha úgy szebb kölyökcsomaggal , törzskönyvvel , chippel , útlevéllel,garanciával ellátva kerülnek az új gazdihoz amit én személy szerint nagyon megválogatok !
Minőségi prémium tápon vannak nevelve, a szülőket bármikor meglehet nézni (a többi egyeddel együtt)
Tájékoztatva vannak mindenről , el lehet többször jönni a kölyköt megnézni , és még sorolhatnám .... hosszú oldalakon át!
Szerintem ez van !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!