Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Disznóhúst lehet adni nyersen?...

Disznóhúst lehet adni nyersen? Vagy csakis főzve eheti meg a kutya?

Figyelt kérdés
2013. aug. 16. 12:37
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:

Sertéshúst egyrészt az Aujeszky miatt (ahogy már azt említették), nem szabad nyersen etetni, másrészt a Trichinella spiralis miatt, ami egy féregfaj, tilos.

A Trichinosis ellen -15 C-on való, 20 napig történő fagyasztás hatékony, viszont a vírust még -18 c-os 35-40 napos fagyasztás sem biztos, hogy kiírtja. Úgyhogy én semmiképpen nem javasolnám a sertés nyersen való etetését.

És azért a vadhúsoknak is megvannak a veszélyei, különféle parazitái nekik is vannak (coenurus, echinococcus), úgyhogy ezeknek az etetését nyersen csak biztos forrásból származó, alaposan átvizsgált húsból szabad véghezvinni.

A többi húsnál pedig (marha, baromfi), csak a higiéniai szabályokat alaposan betartva etess nyersen (a húst alaposan lemosni, eszközöket elmosogatni, kutya tálját étkezések után kimosni stb.)

Valaki írta, hogy nyersen kóstolgatja a disznóvágásokon a húst. Te se tedd, ugyanis a Trichinella fertőzés emberre rendkívül veszélyes, és bár nagyon ritkán fordul elő, de nem akarsz hónapokkal később magas lázzal kórházban feküdni az izmodba fúródott parazitákkal (amire az orvosok is majd csak nehezen fognak rájönni, hogy mi a baj).

2013. aug. 16. 14:09
 22/34 anonim ***** válasza:
43%

egy éve etetem kb a kutyámat nyersen. Ha két hetente kimosom a tálját sokat mondok.. a húst még egyszer nem mostam meg(max ha kell melegvízzel rásegítenem az olvasztásra.)

Igaz sertést még nem adtam neki de tervbe van mivel nem allergiás rá..

az új fagyasztók közül elég kevés fagyaszt -18fokon.. már sok -25ön fagyaszt ami sokat segíthet 3hét alatt..

hozzáteszem hogy a fagyasztási időt csak a vadnál tartottam eddig be..

Nagyanyámék meg rendszeresen kostóltak húst kolbászhoz/hurkához/fasírthoz.. és a faluból senkit nem vittek még el férgesség miatt.

Értem én hogy sok mindennel tiszában vagyunk már, de a kutyák csak kutyák már... és nálunk embereknél meg már a túlsterilség miatt alakulnak ki új betegségek.

2013. aug. 16. 14:18
 23/34 anonim ***** válasza:
90%

Ezek mind csak elővigyázatosságok,amiket leírtam, nem kell betartani, csak érdemes :) A fagyasztási fokok pedig a hivatalos tudományos álláspontot tükrözik, ezeket sem én találtam ki, ennyi fok kell ahhoz, hogy elpusztuljon a féreg, és pont, ezen nincs mit vitatkozni...

És az, hogy Veled nem történt semmi baj (eddig), még nem jelenti azt, hogy ezek nem létező problémák, amikről érdemes tudni. Mert ha Magyarországon teszem azt, két emberrel fordul elő évente, akkor szerintem ők utólag alaposan meggondolnák, hogy mit csináltak volna másképpen.

2013. aug. 16. 14:27
 24/34 anonim ***** válasza:
29%

Értem én :) tök jól leírtad..

Viszont sokkal több embert üt el autó mint ahánynak baja lett ebből( ez kutyákra is valószínű igaz) ilyen elven ne menjünk ki az utcára.. mert az a két ember is meggondolta volna hogy legközelebb kimenjen akit ma elütött?

Értem a problémát, tisztában vagyok a kockázatokkal, viszont ha valamire csak 0,0001%esély van (mert egyik említett betegségre sincs több) akkor azt a valós életben kockázatmentesnek tekinthetjük..

Persze itt hozzáteszem hogy szigorúan csak ellenőrzőt húsról beszélek..

Tudom ez kukacoskodó válasz.. csak arra akarok rámutatni hogy nem lehet mindentől félni/tartani.

2013. aug. 16. 14:33
 25/34 anonim ***** válasza:

Persze, ezzel egyetértek, hogy nem lehet mindentől rettegni. De a kérdező pl valószínűleg nem volt ezekkel tisztában, meg sokan mások sem (ha már a nyers hústól való megvadulásról beszélnek),úgyhogy gondoltam tisztázom az okokat, hogy miért ellenzik a nyers disznó etetését (meg sokat foglalkoztam parazitológiával is, úgyhogy érdekesnek találom a témát :) )

De tényleg nem akarok én ezeken vitatkozni, Neked is van a dolgokban igazságod, meg nekem is :) Maradjunk ennyiben, és majd a kérdező a válaszok alapján eldönti, mit fog a jövőben tenni :)

2013. aug. 16. 14:41
 26/34 anonim ***** válasza:
29%

tök jól tetted :) meg hasznos ha valaki valami érdekeset is ír ide amit alá is tud támasztani :D

csak szerettem volna megvilágítani a másik oldalról is.

2013. aug. 16. 14:43
 27/34 anonim ***** válasza:

Köszönöm :) Te is jókat szoktál írni, láttam már máshol is a válaszaidat.

Ritkán szoktam írogatni (pl legutóbb valaki azt írta, hogy nem létezik szívférgesség, ott úgy gondoltam, hogy...valamit reagálnom kell), inkább csak olvasgatok.

2013. aug. 16. 15:04
 28/34 anonim ***** válasza:
29%

most hogy a csapból is az folyik hogy a balkánról átjött szúnyogok terjesztik :D.. vannak itt érdekességek az tény.

De jó tudni amúgy hogy van itt is egy pár ember akinek tudása is van nem csak szája hogy harsogjon valamit(jelen esetben ujja de ez mindegy :D )

2013. aug. 16. 15:08
 29/34 A kérdező kommentje:
Szerintetek a hentestől vásárolt disznóhús fertőzött lehet? Ez olyan furán veszi ki magát, nem?
2013. aug. 16. 18:12
 30/34 anonim ***** válasza:
De ha ennyire bizonytalan vagy, akkor miért nem főzöd meg????????
2013. aug. 16. 18:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!