Hogyan tanítsam meg a kutyámat hogy a bojához menjen?
A suliba elmagyarázták h szépen fokozatosan, hogy ha a kutya már elfordítja a fejét mehet a klikk, aztán tovább. Ma reggel megpróbáltam lent a parkban (így utólag lehet jobb ötlet lenne először a lakásban próbálkozni, hisz ott nincs semmilyen zavaró inger). Letettem egy törölközőt, megszaglászta, ment a klikk jutalom falat, de nem nagyon értette h mi a feladat, ráadásul ott álltam a törölköző mellett majdnem. Valaki, aki már megtanította ezt a kutyájának tudna segíteni?
És az jó ötlet hogy először otthon a lakásban próbálkozzak? Francia bulldogról van szó, szóval kicsit nehéz a feladatom. Köszönöm a válaszokat!
Zsuzsabazsa!
Ez a hagyományos módszer, de a kérdezőnek formálással kellene mindenféle pórázasdi nélkül egy szál klikkerrel a kezében elmagyarázni a kutyának, hogy mit vár tőle. Azzal nem lesz előrébb, ha egy kerülő megoldát választ. Illetve a feladat meglesz, de magát a klikkeres formálást nem tanulja meg vele se a kutya se a gazdája.
Köszönöm a sok sok választ, most már leesett, hogy mi a lényege. Őszintén nem értettem a törölközős dolgot, tegnap nagyon fáradt is voltam , és 4 anyagot vettünk, a végén ezt a bójásat, figyeltem, volt bemutató is, de nem értettem a lényegét, de Alexandra, meg az utána szóló nagyon jól elmagyarázta, nagyon szépen köszönöm. Most már értem h hogyan kell rávezessem, és amíg nem érti meg addig csak lakásban próbálkozom. Ott biztos h könnyebb lesz.
Kérdezte valaki hogy melyik suliba járok, meg h szar suli, népszigetibe, én nem tartom szarnak, sőőőt.. szerintem senki sem :) tény, hogy napi 9 órás munka után még 2 órát figyelni picit fárasztó ( az alap fok hétvégente volt), és tegnap tényleg nagyon nagyon fáradt voltam már, nem fogott az agyam rendesen. Azt h tudom kéne alap fok után, nem hiszem, mivel alapfokon mindent hangra, kézjelre, kajára mutattunk meg a kutyának, kicsit könnyebb dolgom volt nekem is, neki is, megmutattam neki h ül (amit gondolkodás nélkül tud) és mehetett a klikk. ITt használnia kell az agyát, és ő hajlamos feladni hamar a dolgokat ha nem tudja megcsinálni. Szoktam vele néha ilyen gondolkodos játékot játszani és sajnos ha nem tudja megoldani leül és bámul előre v rám :) úgyhogy ezen gyúrnunk kell! :) nagyon nagyon köszönöm a segítséget, igen azt tudom h csak pár percet lehet gyakorolni, reggel is max 3 percet gyakoroltunk nem többet
Például fürkészésnél is az a kívánalom, hogy a kutya megkerülje a búvóhelyet, hol jobbról, hol balról.
tehát ha labdát teszel a fürkésző egyik külső szélébe nem bele a közebébe, mert nem azt akarjuk, hogy a kutya bemenjen.
Ezzel most nem az őrző védőre célzok azt most kizárom.
Hanem arra, hogy a kutya éppen a tárgyhoz menjen.
Ez a cserép /helyettesíti a bolyát/ lehet akár jobbra akár balra akár egyenesen. Igaz?
Fontos az, hogy a kutyát kiküldd oda.
Hidd el jó megoldás az amit leírtam. Hamar rá fog jönni a kutyád, hogy mit kívánsz tőle.
Szívesen :)
Hamar tisztulni fog a kép! :)
Ha eljuttok odáig, h kimegy a bójához, de feldöntené, akkor azt úgy tudod korrigálni, h előbb klikkelsz, minthogy odaérne.
Az én kutyám 1,5 éves volt, amikor elkezdtem vele klikkerezni, az elején nehéz volt a formálás, mert folyton a szemkontaktust, ül-feksziket ajánlotta fel, nyilván azért, mert ezeket tudja ill. alapfokon ugye begyúrtuk ezt is nekik.
A doboz tényleg nagyon jó, sokszor belefagyott ott is, de 3-4 dolgot felajánlott azért, aztán elkezdtem a pálcára (célkövetés) ráformálni, egyre jobb lett. Menni fog nektek is, csak az eleje nehezebb egy kicsit, de megéri! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!