Hogyan tanítsam meg a kutyámat hogy a bojához menjen?
A suliba elmagyarázták h szépen fokozatosan, hogy ha a kutya már elfordítja a fejét mehet a klikk, aztán tovább. Ma reggel megpróbáltam lent a parkban (így utólag lehet jobb ötlet lenne először a lakásban próbálkozni, hisz ott nincs semmilyen zavaró inger). Letettem egy törölközőt, megszaglászta, ment a klikk jutalom falat, de nem nagyon értette h mi a feladat, ráadásul ott álltam a törölköző mellett majdnem. Valaki, aki már megtanította ezt a kutyájának tudna segíteni?
És az jó ötlet hogy először otthon a lakásban próbálkozzak? Francia bulldogról van szó, szóval kicsit nehéz a feladatom. Köszönöm a válaszokat!
Bekapcsolod előtte a kutyát?
Ne inger dús környezetben kezdjétek. Érti egyébként a formálást a kutyusod? Nekem egyenlőre úgy tűnik, h még nem. Dobozzal nem próbálkoztatok?
A törölköző és a bója az 2 külön dolog.
A törölközővel a formálást akarják segíteni, h jobban menjen neki.
Hova jársz? Őrmezőre? :)
Fogj egy dobozt, vágd alacsonyabbra a peremét, bármit csinál, klikkelj, ha megszagolja, arra is, ha belelép, arra is, ha 2 lábbal lép bele, arra is, ha kaparja, arra is. Így rávezeted arra, h gondolkodjon és új dolgokat ajánljon fel.
Én azt ajánlom, szerezz be egy bóját, nekünk is van. Mi a Decathlonban vettük, de a vakkanto.hu-ról is tudsz rendelni.
Ott is ugyanez a dolog felépítése, ha ránéz, klikk, ha lép felé, klikk, először érd el azt, h megszagolja és így tovább!
Szerintem sokat számít, hogy ki mennyit klikkerezett korábban a kutyával és csinált-e már formálást vagy csak elkapást/megvezetést. Erre azért rá kell éreznie a kutyának (és a gazdának pláne). Amit előbb írt Alexandra, hogy valami tárgynál jutalmazz minden "próbálkozást", felajánlott viselkedést, nagyon sokat számít. Mi mindig székkel játszunk otthon és most mikor előkerült a bója, látszott is a korábbi tapasztalat, mert rögtön odament hozzá, szaglászta, rápacsizott, stb. Tudta, hogy miről szól a dolog.
És először tényleg lakásban próbálkozz. A tárgy szinte mindegy. A lényeg, hogyha nagyon stabil a szemkontaktusotok, akkor már arra is klikkelj, ha picit elnézett. A jutit ne add a szájába, hanem dobd le, hogy kimozduljon a stabil előtted ülésből. Te állj egy helyben és fixírozd a tárgyat (ne őt!!), amihez oda kéne mennie. Először lehet, hogy az lesz a fordulópont, ha bármi mást csinál, mint az arcod bámulását, picit elkapja a fejét, vagy ilyesmi. Arra is figyelj, hogy ne ragaszd bele olyan viselkedésbe, hogy mindig mikor elnéz, akkor klikkelsz, mert akkor szuperül meg fogja tanulni azt, hogy nézzen félre, de nem fog a tárggyal operálni (egy-két klikk után már várj picit többet tőle). Szépen lassan azért keresgélni fog a tárgy körül, lelkesedj, ha érdeklődést mutat iránta (ránéz, szagol, megbök). Először ne várj sokat tőle és ne is gyakoroljatok pár percnél tovább. Mindig csúcsnál zárjatok, nagy jackpottal (örömködés, kaja, simi). És legyél szupertürelmes! Néhány kutyának ez lassabban esik le, de ha egyszer belejött, szerintem nagyon fogja élvezni. (Ja és persze legyen éhes, különben a juti nem fogja annyira lázba hozni...)
Fogj egy jó nagy virágcserepet, fordítsd lefelé és tegyél alá kaját vagy játékot amit a kutya szeret.
Ezt megelőzőleg ültesd le a kutyát messzebb és a szeme láttára csináld azt amit írtam. Utána menj a kutyához fogd meg a pórázt és mondd neki előre és mikor kiér a cseréphez akkor ültesd vagy fektesd vagy állítsd,az már mindegy. Dicsérd meg add oda neki a jutalom falatot.
Akkor sikeres a faladat ha az előre vezényszóra kivonszol a kutya téged.
A következőben meg már a pórázt is lecsatolhatod róla.
Úgyis ki fog menni vezényszóra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!