Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Minek tartanak az emberek kutyát?

Minek tartanak az emberek kutyát?

Figyelt kérdés

Miért jó? Nem egyszer kutyának nevezett labilis vadállatokat láncon...

annyi kóbor dög van mindenfele.Miért nem szabályozzák meg hogy ne tarthasson mindenki, vagy csak kemény pénzekért?

2013. júl. 3. 15:45
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
100%

én little red azon mondataival értettem egyet ahol arra tér ki hogy sokan még a minimumot sem képesek a kutyáiknak megadni de tartani tartanak mert szeretik -állítólag- meg milyen jó dolog stb stb. erre vonatkozott a hozzászólásom.

viszont én is azzal értek egyet hogy valamilyen alkalmassági kellene. mert valóban igaz az is hogy a pénzesek sem képesek a kutyáikkal bánni. sőt ők tartoznak a szaporítás azon rétegébe hogy milyen cuki a yorki fiu és a yorki lány és "házasodjanak" össze hogy legyenek babáik. mert az milyen cuuuuukiii! és közben lazán csengetnék ki az akárhányezres ebadót...

2013. júl. 3. 17:53
 22/39 anonim ***** válasza:
Akkor most kérdezek: akik alkalmassági vizsgáról beszélnek, szerintetek milyen feltételekhez kellene kötni a kutyatartást? Vagyis ki az alkalmas gazdi?
2013. júl. 3. 18:59
 23/39 anonim ***** válasza:

Én csak most kapcsolódtam be ebbe az izgi kis témába, de mindenre szeretnék reagálni, mert csomó hozzáfűznivalóm meg véleményem van. :)

A kutyatartás alapvetően örömteli elfoglaltság, hobbi, kikapcsolódás, de akár sport is lehet valakinek az életében. Az emberek általában szeretik közel érezni magukat a természethez és legkönnyebben a kutya segíthet ebben.

Az már megint egy másik kérdés, hogy sokan csak nagy dicsekedve elmondják bárhol, hogy ilyen meg olyan kutyájuk van, de az már nem jut el a tudatukig, hogy felelősséget vállaltak egy élőlényért. Az ilyen emberek miatt van ennyi ideggyenge, megzakkant, agresszív, viselkedésproblémás kutyaa háztartásokban, az utcákon és menhelyeken is...

Farkast azért nem tartunk, kedves kérdező, mert a kutya sokkal veszélytelenebb, sokkal jobban domesztikálódott, mint a farkas vagy mint jóformán bármelyik másik faj.

(Ez ugyan nem ide tartozik, de mindig eszembejut a Kisherceg és a róka párbeszéde, aminek a "Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél." mondata, amit sok embernek a fejében kéne tartania, mikor háziállatot vesz...)

Visszatérve: Én is a kutyatartás vizsgához kötését tartanám egyrészről megoldásnak, mert az elméleti és gyakorlati tudás megszerzése és alkalmazása elengedhetetlen lenne a békés - kutyákkal, kutyásokkal és nem kutyásokkal való -együttéléshez.

Ezen vizsga állhatna elméleti anyagból (pl. falkavezérség elérésének eszközei, egyes kutyatípusok ösztönenergiáinak levezetésének módjai, viselkedésproblémák kezelése, helyes tartás, helyes táplálás, ápolás... stb.) És minden gazdi a kutyájával/kutyáival is vizsgázhatna külön legalább egy alap engedelmes szintnek megfelelőt.

Másrészről viszont még ez sem szűntetne meg sok, a kommentekben felsorolt problémát, mert ugyanúgy lesz aki éheztetné és láncon tartaná a vizsga után is a kutyáját vagy hiába lenne szüksége állatorvosra, nem biztos, hogy eljut oda... Ezek kikerülésére (bár tudom, nem lesz valami nagy sikerem miatta) mégiscsak reálisnak tartanám ha fizetni kéne a kutyatartásért. Jobb, ha mindenki tisztában van vele, hogy a kutyatartás nem alanyi jog, hanem luxus és meg kell fizetni a maga költségeit (mind a kutya árában, mind a minőségi kajában, mind az állatorvosi költségekben vagy akár ivartalanításban, ha nem kiállítási minőségű kutyáról van szó). És még mielőtt valaki azzal jönne, hogy mert én biztos megtehetem, egy albérletben lakom a kutyámmal kettecskén és nem élek barominagy luxusban, de minőségi tápot adok neki, járok vele suliba és igyekszem megadni neki mindent. Ennek a hátránya rámnézve, hogy a saját magam kölségeit cefetül meg kellett szorítanom... de hát mindenkinek arra van pénze, amire akarja, hogy legyen!

2013. júl. 3. 19:58
 24/39 anonim ***** válasza:

Elvileg van ebadó már, ugyebár. Más részről, kedves előttem szóló, az utolsókra reagálva: ilyen alapon a gyerekvállalás, "gyerektartás" is luxus, és nem alanyi jogon járó dolog. És a gyermek tartását, nevelését is alkalmassági vizsgához kellene kötni.

Az elméleti vizsgával az a baj, hogy van, aki bevág valamit elméletben, de a gyakorlatban nem tudja megvalósítani, és fordítva, van, aki például tökéletesen jól nevelt kutyával rendelkezik, de ennek az elméleti alapját nagyon nem tudja, mivel ösztönből csinálja.

2013. júl. 3. 20:59
 25/39 anonim ***** válasza:
50%

megint az 5-ös hsz vagyok

kedves kérdező,és utolsó!

igazatok van,valóban szörnyű h kutyák tömkelege kóborol az utcán v szenved 1 telepen.eszembe jutott 1 tök jó ötlet!!! :D

mi lenne ha megemelnék az ebadót,de csak annak kéne fizetni,aki nem tesz le 1 ingyenes "gazdi vizsgát" és regisztráltatják az állatot.

így a felelős kutyatartók is jól járnának,és nyomon lehetne követni h ki nem viszi el a rendszeres oltásokra az állatát.persze így is maradnának rosszul tartott kutyák,de még is csak jobb lenne.esetleg lehetne csinálni 1 fekete listát,ahol olyan embereket jegyeznek fel,akiknek tilos kutyát tartani,mert az előzővel rosszul bánt.aki meg így is tartana,annak komoly büntetéssel kéne szembenézni.azt is meg lehetne határozni,h ki meddig maradna ezen a listán.VÉLEMÉNY?

2013. júl. 3. 21:02
 26/39 anonim ***** válasza:

Az ivartalaníttatás lenne az egyetlen megoldás. Minden NEM tenyésztőnek kötelessége lenne ivartalaníttatni a kutyáját vagy különben pénzbüntetést kapnának. Ehhez kéne egy nagyobb akció is az állatorvosoknál, mert elhiszem, hogy nincs mindenkinek 30-40 000ft-ja ivartalaníttatni a kutyáját (bár mindenki össze tudná szedni idővel).

Csak az a bibi, hogy ha ezt bevezetnék, akkor tele lennénk az utcák kóbor kutyákkal, de ha lemegy ez a "hullám" utána szerintem igen csak megfogyatkozna a szaporítók száma.

A másik megoldás a csavarásra pedig, kutyafuttatók kijelölése, elkerítése mindenhol(!), akár több is és szigorúbban kéne büntetni a pórázok miatt. Valamint az agresszív kutyákat csak szájkosárral kéne sétáltatni és akkor mindenkinek jó lenne szerintem.

Csak az emberek elkezdenének háborogni, meg most őszintén Budapesten azoknak az idióták (elnézést) képesek lennének ezeket megvalósítani?

Mindenre lenne megoldás, csak gondolkodni kéne picit, összefogni és megvalósítani a dolgokat.

2013. júl. 3. 21:22
 27/39 anonim ***** válasza:

Kedves 24-es! Reagálva a reakcióidra: Én nem hasonlítanék össze egy gyereket és egy kutyát, de ha így vesszük; igen a gyerek is luxus, mert érte is felelősséget kell vállalni, ameddig fel nem nő és jobb esetben az emberek csak a megfelelő egzisztenciális háttérrel vállalják be és felkészülnek elméleti síkon az érkezésére. Ez sajnos a kutyák esetében kevesebb százalékban van így.

A vizsgával kapcsolatos reakcióidról, meg annyit, hogy aki ösztönből jól nevel kutyát, lazán bevágja hozzá az elméletet 1-2 nap alatt, akinek meg alapból nehézséget okoz az elméletet megérteni, az tényleg jobb, ha nem tart kutyát.

Aki az elméletet keni-vágja, az pedig előbb-utóbb a gyakorlatot is helyesen fogja művelni; erre való a kutyaiskola. Nem mindenki születik úgy, hogy ért kutyául, de tanulható mindenki számára!!!

2013. júl. 3. 21:24
 28/39 anonim ***** válasza:

Kedves 26-os!!! A nem fajtatiszta kutyák illetve törzskönyv nélküli kutyák ivartalaníttatási kötelezettségével egyetértek, de hatalmas nagy botrány lenne belőle sokak részéről.

Viszont a póráz miatti büntetések és az agresszív kutyák pórázon és szájkosáron való sétáltatása már hagy némi kívánnivalót maga után. Én például nem szívesen teszem pórázra sehol sem a kutyám, mert nem a póráz lesz az, ami miatt hatalmam van felette és ha valaki így gondolkozik, az szerintem már régen rossz. Én póráz nélkül sétáltatok inkább, számolva a büntetés kockázatával, de tudom a kutyámról, hogy csak engedéllyel megy oda más kutyákhoz, nem szagol ki emberekre, ha forgalmas helyen közlekedünk, stabilan figyeli az összes utasításom, nem pisil meg kakil akárhová, nem rongyol le a járdáról balesetet okozva; sőt megáll a járda szélén és csak engedélyre kel át úttesten. Nem gondolom, hogy a hasonlóan jólnevelt kutyákat pórázra kéne ítélni...

Az agresszív kutyákról pedig: a legtöbb agresszív kutya pont azért az, mert nincs mozgatva és a kertben tengődik mindenféle inger nélkül, aztán bumm elmennek állatorvoshoz és szétszed minden más kutyát; vagy egyszer akarják elvinni sétálni az életben és meg is van a baj... Az ilyen kutyáknak én előbb szocializációs foglalkozást írnék elő egy jó módszerekkel képző kutyaiskolában, ahol személyreszabottan kezelik a probléma forrását és csak aztán engedném kutyás közösségbe szájkosárral. (Tapasztalatból mondom, hogy a szájkosár nem sokat számít, ha egy 50 kilós kutya örjöngés közben izomból nekedrohan; az is épp elég fájdalmas tud lenni... a probléma gyökerét kell kezeli az agresszív kutyáknál)

2013. júl. 3. 21:41
 29/39 anonim ***** válasza:
50%

26-os vagyok.

Engem nem zavar, ha egy kutya póráz nélkül van, feltéve ha meg van nevelve. Viszint vannak olyan emberek, akik ha észreveszik, hogy nincs rajta póráz vagy nagydarab, okos apuka odamegy pattogni, hogy a gyerek ott megy el motorral, a kutyán meg nincs póráz. Ezért lennének jók a NAGY kutyafuttatók. Nem mindenki állatbarát és nem mindenki ért a kutyákhoz, rájuk is tekintettel kell lenni+kevés az olyan kutya mint a tied, egy vad idegen ismeretlen ebben te sem fogsz megbízni.

Az agresszív kutyáknál persze, hogy rehabilitáció salala, de a legelején, vagy akár közben is lehet biztonságosabb úgy sétálni vinni a kutyát, tehát amég nem 100%-os.

Egyébként nagyon jól meg lehetne ezeket oldani, de sajnos pár ember nem tudja megváltani a világot, vagyis Magyarország birka népének meggyőzésére sajnos túl kevés ember van.

2013. júl. 3. 23:39
 30/39 anonim ***** válasza:
55%

A legjobb megoldás az lenne ami Angliában is van, hogy lakásban kell tartani a kutyát és így csak olyan ember vesz kutyát aki törődik is vele.

Az ebadó meg csak annyit ért, hogy több kutya került az utcára.

2013. júl. 4. 04:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!