Valaki segítene? Nagyon kétségbe vagyok esve.
Szóval az én történetem..volt egy nagy testű keverék kutyám, akinek nagyon elrontottam a nevelését..sajnos el kellett vitetni, mert agresszív, szökős, rossz kutya lett belőle. Ez 4 éve történt. Akkor 14 éves voltam. Most gondoltam készen állok egy új kutyusra. Rengeteg könyvet olvastam azóta, rengeteget tanultam a kutyákról, sok videót néztem, sétáltattam másoknak a kutyáit.
Elmentem a menhelyre és kiválasztottam az én kis foxikám:) Nagyon jól indult minden, gyönyörűen sétált, el tudtam engedni, mindent gyorsan megtanult. Aztán tegnapelőtt egy olyan utcába jöttünk haza (mert amúgy nem arra szoktunk), ahol rengeteg a kutya, majd ott elkezdett húzni és húzott volna oda mindegyikhez. Barátságos, jól kijön más kutyákkal, csak játszani akart de akkor is. Az volt az első olyan séta amikor loholtam utána és elfáradtam hazafele. Na az előző kutyámnál is pont így kezdődött..azért vagyok megijedve. Tegnap a városba voltunk a parkba, mert arra volt dolgunk és ugye ott nagyon sok az ember..mindegyikhez húzott oda. Én tudom, hogy csak barátkozni akart, de akkor se jó ez így. És a mai ami már nagyon kétségbe ejtett, hogy kivittem szokásosan a rétre és még nem engedtem el addig ott is húzott, visszarántottam, rászóltam, hogy "nem!" ilyenkor abbahagyja, majd megint kezdi. Mikor szépen jött megdicsértem, de végig ez ment...Szóval húzott, visszarántás "NEM!" abbahagyta, megint kezdte. Még hányt is a sok rángatástól. Aztán elengedtem, jöttek emberek és, mint aki nem hallja, hogy szólok neki, ment oda hozzájuk. Pedig ezelőtt mindig visszajött. Mit tudok vele csinálni? Légyszi segítsetek! Őt nem ronthatom el, nem...nem akarom:(
18/L
Sehogyan :( Max akkor jó ha nem engeded el, ha nem érti mit akarsz. Ha érti csak nem szeretne jönni azon a nem elengedés nem segít.
Kutyafuttató (zárt, szökésbiztos) van a közeletekben? Ott lehet jó elkezdeni a behívást, ha süketet jelent a kutya, sincs nagy baj hiszen nem jut messzire. Esetleg néha más kutyással egyszerre hívjátok az ebeiteket, addig megfogva tartjátok amíg mindenkié meg nincs, esetleg pár egyszerű feladat jutalomért (hogy úgy érezze azért ment oda hogy aztán egy egyszerű leülésre enni is kapjon meg nagy simit is - más kérdés hogy közben a nyakánál is simogatod és ha el akarna rohanni akkor megfognád) aztán egyszerre engeditek is el őket. Különben úgy veszi hogy a hívásnál egyrészt kimarad a jóból, másrészt utána tuti meg lesz pórázolva.
Még egy: nálam az vált be hogy behívás után mindig hosszúra hagytam a flexet az első kereszteződésig, még azt is hagyom hogy húzzon. Eredmény? Lehet hogy csak az én kutyám ilyen hülye, de nem asszociál a behívásról egyből arra hogy 100% szabályosan kell mindjárt viselkednie. Igaz hogy húsz méteren húz és elakad és keresztbe megy, viszont behívható.
Amíg nincs pórázfegyelem én nem tanítanék behívást. Ahogy írták laza pórázon láb mellett, de inkább mögötte menjen a kutya, ha megelőz akár csak az orra is hátra-fel rántod és visszalazítod. Ha ezt meg tudod csinálni, vehetsz neki egy vékonyabb, esetleg fojtó/félfojtó nyakörvet, ami engedésre biztosan kilazul.
Más: az én kutyám jól reagált jutalomfalatra. Ha lábnál jött, laza pórázon, kaját kapott. Kb. két hét után már úgy jött lábnál, hogy szinte folyamatosan tartotta a szemkontaktust, várta, milyen feladat jön (egyszerű ültetés, fektetés). A kaját elhagytam, ha meg is előz, szóra visszajön. Szerintem ez alatt a szint alatt nem érdemes a behívással komolyan foglalkozni, ezután is zárt helyen vagy hosszú pórázzal, mert a kutyád életét (is) kockára teszed ha úgy engeded el, hogy tudod, hogy nem jön vissza. Nem kell kétségbe esni, csak visszatérni az alapokhoz. Én kötődési tréninget is csinálnék vele, főleg, hogy fiatal kutya, most fog kamaszodni.
Tehát az a baj hogy van a töküres futtató ahol tökéletesen "működik" a kutya és van a rét ahol meg egyáltalán nem?
Akkor:
1, tedd ingergazdagabbá a futit (más kutyások hívása jó ötlet nagyon!) és ha úgy is megy a behívás akkor mehettek rétre
2, a réten hosszú pórázon hagyd haverkodni és úgy hívjad hogy közben a póráz nem feszül. Ne azért legyen rajta a póráz hogy oda tudd húzni ha kell, hanem azért, hogy ne tudjon nagyon lehagyni téged. Mi a macskaproblémát oldottuk (többé-kevésbé) meg úgy, hogy a macskáról akkor is hívtam és nem húztam amikor abszolút nem figyelt rám. Egy-két rántás maximum per alkalom, de nem konkrétan "behúzás" volt a behívás. Viszont ha nem jött, akkor én mentem oda és azt nem köszönte meg. (De nem húzással akadályoztam akkor sem hogy odébb menjen, hanem ő állt és szuggerálta a macskát és fel sem tűnt neki hogy mögötte vagyok. Tulajdonképpen a macska miatti csőlátását használtam ki.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!