Teljesen kétségbe vagyok esve a kutyám miatt! :- (? )
Ismerem a komondorokat és bizony brutál kemény kutyák. Nem olyan elmeháborodottak mint pl. a kuvaszok általában, de azért nem könnyű.
Az a helyzet, hogy még a gazdájának is viszonylag eléggé kell érteni a kutyákhoz, ahhoz, hogy egy komondort jól neveljen, és a komondor legendásan 1 gazdás kutya.
Így aztán halmozottan hátrányos helyzetű vagy, mert nincs is nagy tapasztalatod, meg nem is fogad el vezérnek, szóval nehéz dió.
"az orrát meglegyintettem, azt mondtam, hogy fuj, és elvonszoltam"
Ez nem jó módszer, nem elszigetelni kell más kutyáktól hanem megismertetni velük. Ha elrángatod, mégjobban súlyosodik az antiszociális viselkedés.
Mindenképpen célszerű lenne olyan szituáció, mikor a másik kutya van a saját területén, ő pedig ismeretlen, vagy semleges helyen. Itt kell elérni, hogy érdeklődve ismerkedjen, az agrassziót csírájában elfojtani, nem megvárni amíg kibontakozik, a barátkozást pedig megjutalmazni.
Ha te szoktad sétáltatni, mások kerítése előtt elmenve elég jó alkalom, mert ha nem tudnád megfékezni, akkor is ott a kerítés, ami védi a másik kutyát.
Ha a másik kutya erős területvédő, és nem barátkozik, az sem baj, csak a komondor ne válaszoljon agresszióval. Elég, ha nem támad (behódol egy másik kutyának, ebből is tanul) Eleinte hátat is fordíthatsz a másiknak, mert a szembe nézés kihívást jelent.
És ne add fel, ha nincs is látványos javulás, valamit csak tanul, és ez a jövőben jó lesz, mert am. később egy kan komondornál ez csak rosszabb lenne.(és lesz is, ha nem foglalkoztok vele)
A komondor eredendően terület őrző kutya. Nem arra van, hogy sétálgass vele és kutyatársaságban játszadozzon. Ahol él, az ott lévő állatokkal ki kell jönnie,és őrizni a területét, ahol él, ennyi.
Tudom, ma ez a trendi, hogy séta, farokcsóva minden élőlénynek és játszások ezerrel más kutyákkal.
14:12 vagyok, 14:18-nak egyébként igaza van!
De a szocializációra neki is szüksége van, mert idősebb korukban, főleg a kanok, hajlamosak túlzott agresszióra (olyanokkal szemben, akikkel nem kéne). Szerintem aki Komondort tart, az egy "labradori" viselkedést akarna a legkevésbé a kutyájának, de azért engedelmességet mindenképp.:)
Köszönöm szépen a válaszaitokat!
14:18: szinte szó szerint leírtad apa szavait... Ugyanezt mondja! Csak hogy én szeretnék a kutyámnak jó és tartalmas életet, ami szerintem a sétákkal többé-kevésbé elérhető.
Próbáltam azt is, hogy odaengedem a kerítéshez, de minden kutya ugat rá, és ő egyből agresszív viselkedést vesz föl, tehát nem hajlandó békésen ismerkedni. Mikor agresszív, olyankor megszűnök neki létezni, csinálhatok bármit... Csak ha elmegyünk a kerítés elől, akkor hajlandó rám figyelni. De lehet, hogy megfogadom a tanácsod, és hagyom hogy odamenjen, aztán lesz, ami lesz...:S Volt olyan is, hogy odamentünk 2 békés szukához, ők csóválták a farkukat rá, meg ilyenek, de az én kis hülyém egyből elkezdett rájuk ugatni... Hát, folytatjuk a sétákat, aztán majd reménykedek:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!