Hogy csinalta? Mindenki azt mondja hogy csak pozitiv megerositessel hat ez hogy van?
ma 11:57
Valóban..nem csak a falat lehet a jutalom. Viszont általában a falat az, ami a legtöbb kutyánál bejön. Lényegesen kevesebb a labdamániás.És bizony, legtöbbször még a labdásoknál is nüansznyit erősebb a falat hatása.Hiszen az egészségesen etetett kutya szinte mindig éhes.
Nálam egyetlen motiváció létezik a megfelelő időben kiadott dicséret.
Egyetlen kutyát sem képeztem sem jutalom falatra sem labdára.
Ha labdáztunk akkor csal labdáztunk, de nem jutalmaztam labdával.
A kutyák akkor voltak kitörő örömben ha sikeres feladat végrehajtása után megdicsértem.
Csakhogy a dicséret és a dicséret között óriási különbség van.
Lehet egy un simi ami nem ér semmit a kutya érzékeli, de nem pörgeted fel vele.
Meg a megdöngölés és a vele járó hanghatások amiket adok, azoktól tud a kutya kiugrani a bőréből.
És mindent megtesz, hogy ez a dicséret ismét bekövetkezhessen.
Itt nem egy kutyáról beszélek, hanem többről.
Juti és labda nélkül hogy veszed rá a kutyát egy bonyolultabb dologra??? Például gyors-egyenes-lendületes előreküldés, vagy kúszás a földön? Kell vmi, ami vezeti a kutya orrát, elejét, hogy a kívánt mozdulatra rájöjjön. Szerintem legalábbis...
Egyébként a pozitív megerősítés mellett szükséges a határozott bánásmód is, különben a kutya hülyére veszi a gazdit.
Például sokan elvégzik a tanfolyásokat, panaszkodnak, hogy a suliban működik, levizsgáztak, de utcán csődöt mond...hát persze, mert a béna gazdi otthon nem alkalmazza a tanultakat! Csak az utyuliputyuliklikkelgetemetetem módszer nem működik! Pl. egy nőci egy nj keverékkel. Órákig lájtosan, lagymatag módon fordulgat a "póráz szabály" miatt, de semmi eredménye hetek óta, ugyanis sokszor hagyja, hogy feszüljön a póráz, aztán megunja, fordul egyet, de előbb a kutya húzza még pár lépést...közben dumál neki...ja, feszes pórázról engedi el játszani
Másik, szintén német juhász, miért ne...mindenki nj-t vesz első kutyának, nevelni kevesek hozzá, aztán majd fűt-fát betámad Szóval kb. 4 hónapos kölyök, pórázon, mert behívás 0. De húz, mint a franc, gazdi kezében klikker...gondolom oviban javasolták...Kutya lelkére beszél, húzigálja vissza hasztalan...Vagy klikkelget a vizslájának, hogy láb mellett megy, de ha szólok, hogy hívja vissza, nem tudja és én terelem vissza gazdinak...
ilyenkor úgy odaszólnék, hogy a klikkelgetés mellett azért lehet a pórázon rántani is forduláskor, illetve ha következetlenül csinálja, cart sem ér vele...Meg rá kéne szólni a kölyökre, ha bizonytalanságból kivakkantgat másokra, nem fapofával állni feszes pórázon...
Szilvi.
Mondjuk ma kúszást vegyem elsőre.
Forgattunk egy filmet és ott a kutyámnak kúszva kellett megközelítenie egy lovas kocsit. Volt rá egy hetem, hogy a kutyának ezt megtanítsam.
K-II vizsgás volt már akkor, de kúszni addig nem tanítottam meg.
A következő képen: Lefektettem ráraktam a pórázt. A karabinernél ráléptem a pórázra és a pórázt a lábammal toltam előre addig míg a kutya előre nem mozdult, közben a bal kezemmel tartottam a fenekét, hogy ne emelkedjen fel. Eközben a kúszik vezényszót adtam ki. Minden előre haladásnál a kutyára rádicsértem. Rövid ideig csináltam, hogy a kutyát ne kedvetlenítsem el.
Kis idő múlva megint.
Egy hétig gyakoroltam. A hét vége felé póráz nélkül.
Szüntelenül dicsértem amikor jól végrehajtotta.
Azért feloldásnak egy bottal játszottam vele.
A motiváció mindig az örvendezés volt.
Előreküldésnél a kutya kíváncsiságát céloztam meg.
Kiraktam a pórázát először egy rövidebb távon, de lehet az bármi más is egy kődarab is amin a szagod rajta van.
A kutyát előre küldtem, mikor nem látta hátrafelé mentem mintha messzebb kerültem volna. / Itt egy kicsit becsapod a kutyát mert azt hiszi hogy ö ment távolabbra/
Mikor kiér a kutya a tárgyig akkor lefekteted távolból.
Először még imbolyog mert a tárgyat bórbálja keresgélni, de később úgysem lesz ott semmi. Erre ráébred, és elég lesz az "előre" vezényszóra kiküldeni.
Aztán meg kimegyek a kutyáért, felültetem és megdicsérem és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!