Mit kell tenni, ha az 5 hónapos kis németjuhászom az éjszaka alatt megöli és meg is eszi a házi nyulat, aki szintén szabadon van vele az udvaron?
Amúgy ha már tényleg ennyire nem érted... Szerinted azokat a munkakutyákat akiket úgy látom ismersz mikor kezdik el nevelni? Hát jóval előbb mint egy átlagos kutyát! Pici koruktól! Nem ám tengnek-lengnek csak úgy! Ha másban nem vagy otthon, akkor nézd meg a német juhász rendőröket! Nehogy azt mondd, hogy 5 hónaposan azt tesznek amit akarnak! Tudod nem az őskorban vagyunk ahol a kutya nevelése verést jelent... Itt modern módszerek vannak. A kutyát kiképezni nem 3 éves korában kell elkezdeni... De komolyan mondom keress fel egy munkakutyát amilyenek a tieid nem lettek (persze a zsákmányszező ösztönüket is kifejlesztették volna az iskolában). Már pici koruktól hucolásszák magukkal őket, tanítgatják játékosan ülni feküdni, lábnál követni... Szerinte dmikor lenne "kész" egy munkakutya, ha csak felnőtt korában nevelnék?
http://www.youtube.com/watch?v=YNwxIY5S7NY óóó szegééény 4 hóónaps, hogy kínozzák :D
Azon kívül szerinted azok a munkakutyák otthon kiirtanak minden állatot csak mert van zsákmányszerző ösztönük és dolgoznak? Nem, otthon boldogan élnek a családdal. Ajánlom nézz meg néhány rendőr kutyát vagy ilyesmit. Ez a normális. Van a kutyában egy zsákmányszerző ösztön, ami nem uralkodik el a nem odaillő helyen (otthon a macskán nem, csak amikot a labdáért kell menni) meg vannak vadászkutyák akik szintén érdekes módon nem gyilkolásznak össze-vissza (pedig tőlük lehet az még bocsánatos is lenne) hacsak nincsenek megnevelve, mert a hivatásos vadászkutya ha nomrális, otthon ugyanolyan boldogan fekszik együtt a macskával...
Na,csak hogy tudjál róla, a kutyás rendvédelmi szerveknél csak a legritkább esetben kezdnek el kölykökkel foglalkozni. Egy éves kor alatt sem a rendőrség, se a határőrség se a BV nem vesz kutyát,ert egy év alatt még nem tudnak vele mit kezdeni. Mielőtt a kutyákat megveszik letesztelik őket,mennyire mutat hajlandóságot a munkára. Pl. egy munka vonalú németjuhász 1 évesen minden korábbi foglakozás nélkül igen szépen labdázhat, rongyozhat, ami azt jelent van esély kihozni belőle valamit.A küllemvonalúval viszont baba kora óta rongyozhatsz, ha nem olyanok az adottságai szart sem fog érni(mint az enyémek).
Szóval szász szónak is egy a vége, rendőrbácsi nem babykorától neveli a kiskutyát, ez felejtős...
Vannak a rendőrségenek is, BVnek is saját kutyatelepei, ahol munkakutyákat "gyártanak", de túlnyomó többségben vásárolják az egy év körüli kutyákat.
Ja és még valami!
A kutyák elég ritkán élnek otthon a kutyavezetőikkel, az élet nem a "Kutyám Jerry Lee".
Csak ha megvannak a megfelelő körülmények akkor élhet a szolgálati kutya a vezetőjével. Ezek a kutyák nem játékszerek, nem lehet csak úgy kiengedni őket a kertbe. Némelyikük többet ér mint a kocsid, lakásod, kutyád, meg egy éves fizetésed együtt. De erről ne nyissunk vitát, nem tudsz meggyőzni, túl sok a hiteles háttérinfóm...
Nem ismerem közelebbről a Kutyám Jerry Lee-t :D Mivel nem onna szerzem az információimat. :) Nem azt mondtam, hogy a kiskutya 8 hetes korától rendőtkutya, csak azt, hogy nem parlagon él 1 éves koráig. Mert akkor már elég nehéz megneveéni, ha addig csak labdázgattak vele, meg ajnározták. A videót nem azért tettem be mert mudi. Biztos sokat ártott neked a mudi azzal hogy van és nem is akármilyen adottságú kutya (gondolom láttál kettőt akinek hülye gazdája van, és ettől eleged lett az összes mudiból :D) Nem kértem róla a vélményed. Én meg a 100milliló német juhásztól vagyok már rosszul akik egy kör után elájulnak ( személyesen láttam) és alig bírnak menni, mert a hülye divat elrontotta őket. Gondolom az össze kutyaovi, kutyaiskola állatknízás, hülyeség... Tudod dolgozom a kutyáimmal, bár nem rendőr vagyok, de ugyanúgy munkakutyáim vannak. És bizony nem lehet elég korán kezdeni. Nem arról van szó, hogy 3 hónaposan álljon kézen, hanem arról, hogy bizony nem élhet puszta következetességgel akárhény éves koráig, hiszen akkor még sétálni sem tudnád elvinni, mert ugye akkor behívást sem szabad neki tanítani ilyen korám, mert szegény kutyababa... Azért mert pont német juhászról van szó meg megemlítettem a rendőrkutyákat, még nem csodakutyák akik különleges bánásmódot igényelnek.
Na jó, nem veszekszem, gondolom profi, sok éve kutyázó ember vagy. Csak sajna ezzel nem fér össze, hogy a kutyának természetes, hogy mindent levadász, és meg sem kell benne akadályozni, mert úgyis ösztön meg micsoda felháborítás hogy kiskutyát iskolába vinni. Mást már nem tudok kitalálni. Lehet hogy a német juhászok egy külön világ, akiket elzárva kell tartani, nem nevelni egy éves korukig. De többi parlagi kutyának azért szüksége van erre, és nem is érzi rosszul magát. Már csak kezdjük ott, hogy egy kiskutyának a legfontosabb a korai szocializáció (ugye nem az őskorban élünk, a mai rendőrkutyáknak is magabiztosan kell dolgozni, nem azért mert az embetől félnek és számukra ismeretlen), de ha még a nevét sem tanítod meg neki meg alap dolgokat, mert kicsi akkor nem tudod kivinni se... Gondolom ezt sem tartod fontosnak...
Tehát mindegy mit mondasz. A kiskutyának egyátalán nem szabadna gyilkolászni állatokat. Pont. És szüksége van nevelésre, ez nem kínzás. Az már mindegy hogy otthon vagy kiképzőnél. Pont. Szerintem senki nem tolerálná, ha valaki ilyen modern felfogásban tart kutyát (had öljön, hiszen ez ösztön) A legtöbb normálisan nevelt, tartott kutyának ez nem okoz gondot. De ha neked ez nem alap, akkor gondolom azok közé tartozol, akik azért tartanak ilyen kutyát mert menő és evvel kopmenzálják a kisebbségi érzésüket (pl mint azok akik beszólnak nekem hogy húzzá innen me kiengeden a német juhászt a kis korcsaidra oszt röhögök, me úgy szétszedi oszt akkor többet nem tolod az uccámba a pofád, bezzeg ha egy nagyobb kutyás jön erre aki nem nő akkó meg sem merek mukkanni, csak azé mert ti gyengébbek vagytok)
Természetes, hogy minden kutyának van kisebb nagyobb vadász ösztöne, de ha mindenki úgy gondolkozna mint te, és minden kutya gyilkolászna, akkor már az összes kutyát kilőtték volna, meg lemérgezték volna a mérges szomszédok. Oszt akkor éljen boldogan a szükséges vadászösztönével. Érdekes módon a legtöbb embernek meg kutyának okos nagy törést, hogy nem vadászhat annak ellenére, hogy muszáj lenne mivel ragadozó :D Szeirntem a kutyám is boldogan lemond a kötelező ragadozó ösztönéről, de én legalább póráz nélkül sétáltathatom és nem utál a szomszéd pedig vannak csirkéi. :D Amúgy van amikor ki vannak engedve a csirkék, madarak meg a kutya is, érdekes módon senki nem zavartatja magát az éjszaka leple alatt. Ha az orra előtt perül fel egy állatka, azt is letojja, érdekes módon mégis sikeres munkakutya (mertmára a zsákmányszerző ösztön játék, inkább zsákmány a labda mint a nyúl) és még terel is! :D Milyen elfajzott kutyám van. ŐŐŐ, sőt a környéken az összes ilyen.
Nem érted a mondanivalóm lényegét, de én már nem magyarázom tovább.
A kutyáim már nem német juhászok és én is póráz nélkül sétálok velük, egyszerre többel is és kicsit más méretkategóriák mint a mudi.
Szerintem egyik kutya sem játékszer... Amúgy meg egy kutya akkor tud hatákonyan dolgozni ha van egy imdáott gazdája akivel együtt lakhat... Szerintem... Ha olyan értékes az a kutya, nem kockáztatnám meg, hogy a tepelhelyen szenvedjen mert értékes és otthon a kertbe sem teheti ki a lábát (biztos ellopják :D mindegy hogy be van csibészelve, nem baj akkor leütik, csak tudnám akkor mit ér nekik. meg elvileg élelmet ismeg tud tagadni, sőt általában éjszaka bent alszik a gazdájával. Vagy egy ilyen tökéletes kutyának megalóz szobatisztaságot tanulni? :D). Gazdától elválasztani elég nagy trauma. Az én kutyáim senki másnak nem fogdank szót és nem ismerik el pedig nem is német juhászok meg rnedőtkutyák. :D Lehetetlen lenne valahol otthagyni őket. Ja persze olvastam róla, hogy azért népszerű rendőrkutya, mert bár kétségtelen vannak (a mai kiállításiakat nézve inkább voltak) kitűnő adottságai, csakhogy ezek más kutyának is vannk, viszont a német juhász könnyebben vált gazdát ami szükséges a rendőrségnél. Hát igen... Ezt egy kutyás szaklapban olvastam... Ez aztán a nagy erény.. :) Csak hogy morbid legyek, ha nem nevelik a kicsi kutyát akkor mire egy éves lesz, elviszi a rendőrség és elölről kezdve mindent megtanít, akkor addigra mire igazi dolgozó kutya lesz belőle, mehet is nyugdíjba :D Szerintem nézz be egy modern kutyás iskola oldalára. Bár szoktam látni nálunk is van német juhészos kutyaiksola és kétségtelenül sokkal elavultabb módszerekkel dolgoznak ami biztos árt a kiskutyának, naja, mondjuk el is párologtak onna a többi kutyások.:D Elég "jó" híre van a német juhászos kutyaiskoláknak, akik lenéznek minden más fajtát.
[link] olvasd el ezt. Úgy kezdődik: a Kölyökkutyát... Pedig elég elismert emberről van szó nj-ok között. És nem is ültetni tanítja hanem már nyomkövetni :)
Amúgy lehet itthon félnek hazavinni egy rendőrkutyát... De nekem nem is a magyar a példa. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!