Tényleg nagyon fontos az, hogy a kutya mellettünk jöjjön sétáláskor, és ne előttünk? És hogy lehetne erre megtanítani?
Én nem azt mondtam, hogy az emberek között... Csakhogy az nem séta, hogy láb mellett haladtok az emberek között. A a séta az nem séta a kutyának, hanem szimatolás, futás, szórakozás. Azt szokták mondani, hogy olyan mint neked a net, az újság, a könyv. Tehát semmiképp nem láb mellett battyogás. Ez csak akkor elfogadható, ha azért mentek emberek között lábnál, hogy kijussatok arra a helyre ahol már nem kell így haladni. Ahol nincs ilyen hely ott én nem tartanék kutyát...
Összevissza beszélsz. Merthogy arról volt szó: lábnál kell menni, mert ne a kutya irányítson, ne húzzon, MERT te vagy a falkavezér, és nem arról, hogy lábnál kell menni, MERT tele van minden emberekkel. Egyszer ezt mondod, egyszer azt... Remek... Érted egyátalán, hogy miről van szó?:D
a lényeg a láb mellet való séta .
a kutyaiskolák gyakorlata szerint a lábhoz vezényszó az elindulás,és a láb melletti sétát jelenti.
ebből indultam ki én is :)
a városban tartott kutyák gazdáinak szoktak városban lévő kutyaiskolákban ,oktatást tartani a témáról.
a vezér megy elöl,a kutya követi( persze a kutya feje ,kicsit előrébb van,hogy lássa a gazda arcát )
így tök mindegy,hogy van rajta póráz,vagy nincs, erdőben van,vagy belvárosban .
persze ha soha nem próbáltad egy zsúfolt belvároson keresztülvinni a kutyád akkor nehezebben érthető.
de nálunk így tanítják a kutyasuliban ,és valószínűleg máshol is .
hiszen ha elengedem a kutyát az a közelemben marad tanítás nélkül is !csak mert a falka része vagyok .
a válasz a kérdésre :
igen ,fontos,hogy MEGTANULJON PÓRÁZON MELLETTÜNK JÖNNI SÉTA KÖZBEN A KUTYA !
szűkebb helyen ,amikor szemből sokan jönnek ( járda-zebra-átjáró-aluljáró ,stb )a kutya helye a láb mellett van !
már-csak azért is ,mert nem mindenki szereti a kutyákat,sőt,van aki retteg tőlük !
erdőben, szabad területeken természetesen ez tök felesleges , menjen a kutya ahol neki tetszik , elég megállnom és leül mellettem, elég megfordulnom és indul .
valahogy úgy érzem a kérdés a városon belüli sétára vonatkozik ??
lehet ,hogy tévedek ??
és köszi a véleményt.
végre valaki aki ért a kutyához :)
( a bicikli melletti futtatásról vélemény ?)
a kutyám imádja, főleg ha erdőben tekerek .
sajnos minden hülye tócsát megtalál olyankor .
Ha városon belüli sétára vonatkozik akkor írja oda a kérdésben. Nem nekünk kell kitalálni. Lehet hogy csak én vagyok ilyen, hogy nekem alap, a kutya lábnál követése ha jön valaki vagy zsúfolt helyen vagyunk. Így eszembe sem jut hogy valakinek kérdés ennek a fontossága. Ezért következtettem arra, hogy másra gondol...
Elég sokszor megyünk zsúfolt helyeken. És olyankor láb mellé rendelem, vagy pórázra veszem (nem húz, nem rohan).
De arra még mindig nem válaszoltál, hogy eddig miért beszéltél arról, hogy a kutyának azért nem szabad előttünk menni, mert a rangsor? Én erre mondtam, hogy ez nem így van. A lábnálkövetés meg alap csak más okokból nem rangsorbeli kérdések miatt. Ezért nem gondoltam erre.
azért, mert az általam nagyra becsült kutyákhoz jobban értők ezt mondták ( amíg nem volt kutyám )
aztán,mert a saját tapasztalat megtanította,hogy igazuk van.
pl : jan fennel : tanuljunk meg kutyául,
cessar millan: emberképzés kutyákkal .
és a k9-es rendőrkutyákat ( nagy piaca van az európában született és képzett kutyáknak az államokban ) 10 éve képző kutyakiképzés vezető ismerősöm is ezt mondta.
mivel általában a séta pórázon indul,a kutya csak melletünk jöhet. 1 m-es vastag fonott póráz, textil folytó nyakörv.
aztán vagy 15-30 perc séta után engedjük szabadon.
( ennyi kell a szabad területek eléréséhez )
és mindegy ,hogy a gyerekek,vagy a párom vezeti,a kutyának a láb mellett kell mennie.
nincs szaglászás az árokban ,nincs bóklászás, csak ha megengedjük neki !
mivel sokszor 8-10 éves gyerekek is sétáltatják ( felügyelet mellett )símán berántaná őket az árokba.
ezért kell ,láb mellett !
a játék,és a futás már természetesen póráz nélkül megy .
a séta pórázon !
remélem kielégítő választ adtam:)
mert az a kutya : aki felugrik rád ha hazaérsz,aki előtted megy ki az ajtón, aki ELŐTTED SÉTÁL ,SÉTA KÖZBEN, és aki követeli a kaját AZ A FALKAVEZÉR !
ezért sem adok kaját ,csak séta,vagy futás után,de csak ha-már pihent kicsit,és 10 perc mulva elveszem a tálat.
nem ugorhat fel senkire.
Nem veszünk róla tudomást soha ,amikor találkozunk : reggel-vagy hazaéréskor, .
csak 5-10 perc mulva hívjuk,és kap simit és a többit .
így nevelünk mi kutyát.
igaz szót is fogad .
te értesz a kutyákhoz ezt nem vitatom !
és őszintén gratulálok az eddig elért,és ezután elért sikereitekhez.
fogalmam sincs,hogy milyenek voltak a régi módszerek, .
a póráz azért jó nekünk, mert vastag ,könnyen és símán fogható,egy kis gyermek is képes rá.
a vékonyabb pórázok vágnak .
a lányom kis kezével könyebben fogja a fonottat.
a folytó nyakörv ,meg textil,nem lánc .
a válaszaim ,a városban tartott ,városban sétáltatott kutyákra vonatkoznak .
mert csak így van értelme a kérdésnek ,szerintem :)
de,mint már irtam,a kutya úgy van képezve,hogy szót fogadjon annak akivel dolgozik .
nem 1 gazdás,hiszen alapból 4 -en sétáltatjuk felváltva.
és sokszor , nehezen kezelhető gyerekekkel foglalkozó párom terápiás gyakorlatokat tart vele .
a módszerünk mindíg a pozitív megerősítés .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!