Mit szóltok ahhoz, hogy pórázra kényszerülünk mindenhol?
Itt van a 13-ik kerületi közterület felügyelet állásfoglalása:
A XIII. ker. állásfoglalása a kutyaséltatásról:
Gyakran felmerül, hogy miért nem intézkedik a közterület-felügyelet a kutyájukat póráz nélkül sétáltató személyekkel szemben? Azért marad el ilyenkor az intézkedés, mert a jogalkotó a szabálysértési törvény 193. § (1) bekezdésében a következőképpen szabályozta a „veszélyeztetés kutyával” törvényi tényállását: „Aki a felügyelete alatt álló kutyát a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,” (szabálysértést követ el). Látható, hogy a törvény nem írja elő a póráz kötelező használatát, nem valósul meg a szabálysértés, ha a kutya gazdája szemmel tartja ebét, és vezényszavakkal, vagy füttyjelekkel ellenőrzi a magatartását. A nagytestű, másokban félelmet keltő kutyák tulajdonosait ennek ellenére figyelmeztetheti a közterület-felügyelő a póráz használatára, a súlyosabb következmények megelőzése érdekében.
Tehát az ő törvényértelemezésükben is LEHET póráz nélkül sétáltatni.
Azt nem tudom, hogy miért nem lehet mondjuk egy vizsgához kötni? Aki megcsinál egy BH vizsgát és/vagy egy terápiás kutya vizsgát, az ugyan mi a francért ne engedhetné el futni a kutyáját a hajógyárin? És minden kutyáért a gazdájának kell vállalni a felelősséget.
Én teljesen egyetértek azzal, hogy akinek a kutyája kifut az autó elé, ráugrik valakire, megharap valakit, azt büntessék meg. És itt a büntetés mértékével sem viccelnék. De miért kell minden kutyást azzal büntetni, hogy a kutyának a gazda 2m-es körzetében kell leélje az életét?
A köztereseket meg hagyjuk. Mögöttünk van egy füves TÉR (a neve is tér), ahonnan párszor már kiküldött a közteres. Mondom melyik szabály alapján? Hát helyi rendeleben van. Na, utánanéztem, helyi rendeletben 1 konkrét városi hely tiltott, azon kívül csak temetők, parkerdők, véderdők és még pár hely. Ez a tér semmilyen formában nincs említve. Harmadik alkalom után elmentem balhézni az irodába, azt mondták, h ELVILEG igazam van, de papírt nem adhatnak róla (mivel kértem volna igazolást). Várjam meg, míg megbüntetnek, utána majd beszéljem meg a szabálysértési bíróval. Kínomban megírtam a helyi újságnak, ahol válaszolt a közteresek feje: szedjem fel a kakát....
Tehát ennyire inkompetens társasággal nem kéne példálózni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!