Akkor én most szemét vagyok?
Sziasztok.
Mostanában eléggé sokat olvasgatok itt a gyk-n és feltűnt, hogy nagyon ki van élezve a szaporító-tenyésztő téma.
Én vettem egy családtól egy kölyökkutyát, ami bevallom, szerelem volt első látásra, ha helyette azt mondták volna, hogy itt egy 500.000-res tk, x,y nyertes kutya, sem kellett volna, mert már megtörtént a nagy találkozás az én kiválasztottammal.
Nekem nem áll szándékomban őt tovább elletni, ezt mi sem mutatja jobban, hogy már ivartalanítva van.
Sok kérdésél írják, hogy ezzel rontom a fajta állományát.
De, nem értem, hogy miért, amikor én már ivartalanítottam, más kutyámmal se volt soha "véletlen almom"
A tőlem telhető lehető legjobbat adom meg a kutyámnak, sportolunk, tanulunk, bemutatózunk, szóval sok foglalkozást kap.
De, az itt olvasott kommentek szerint nekem az jön le, hogy lehetek én akármilyen gazdája a kutyámnak, egy felelőtlen rossz gazda vagyok, és nekem nem való kutya.
Alá írom, hogy menhelyről is lehet hozni kutyát, de nekem az én kutyám kellett, és ha pl én, és még rajtam kívül sokan nem vesszük meg a szaporított kutyát, akkor ő is vagy menhelyen lenne, vagy rosszabb körülmények között végezné.
Akkor ezért most én lennék a bűnös?
Nagyon nem értek egyet az előttem szólókkal. Mert csak szaporító és tenyésztő létezik???
Olyan nem fordulhat elő, hogy valakinek van egy szép kutyája (ami kinézetre és egészségileg is megfelel egy fajtatisztának) és a kutya életében 1x pároztatja egy másik "fajta jellegű kutyával", aminek szintén nincs tk-ja, majd ezeket a kutyákat eladja? Amúgy jól neveli, és megad a kutyájának mindent?
Miért kell általánosítani?
Én is elsősorban házőrzőnek vettem a sztafimat 10ezerért, ettől még foglalkozom vele, ellátom rendesen, de nem akarom sem kiállítani, sem "dicsekedni" vele, ezért nem akartam 150ezret kiadni egy kutyáért, inkább azt is apránként ráköltöttem... És nem volt semmi egészségügyi problémája eddig, sőt 2 babéziát is károsodás nélkül túlélt (4 éves).
Menhelyről azért nem akartam hozni, mert kb ennyt ott is fizetni kell, csak utána jönnek "ellenőrizgetni" hogyan tartom a kutyát. Nekem ez nem hiányzott, anélkül is megadok neki minden tőlem telhetőt!
Tehát nem csak a két véglet létezik, csak mindenki általánosít!
.... van egy kutyád akinek eddig nem volt semmi baja fogalmazzunk így.
Lehet nem is lesz, viszont sok minden rosszat örökíthet. van akármilyen szűrése a kutyádnak? nincs honnan tudod hogy nem jön elő nála egy diszplázia 2év múlva vagy pattealla vagy akármi?? sehonnan.. nem véletlenül általánosítunk. Te is rosszat teszel csak nem tudod.. még ha kifizetet azt már 10ezer forintot a tenyész szemléért és a szűrésekért akkor azt mondom hogy oké amit csinálsz, addig amíg nem cseppet sem vagy jobb mint bármelyik szaporító.. nem tudod hogy hány embert károsítasz meg anyagilag az állatorvosi ktgek miatt, hogy a kutyáról egészségéről ne is beszéljünk...
09:31
Hát igen, sajnos így van.
Annyira szomorú hogy a mobiltelefont lecsekkoljuk a neten mielőtt megvesszük, de a kutyát már nem.
A felvilágosítás jó ötlet! Már iskolákba kellene szerintem elkezdeni, megértetni a gyerekekkel hogy a kutya nem egy játékszer, elmagyarázni a felelősségteljes állattartás mikéntjét.
(Én kiolvastam 4 kutyatartással kapcsolatos szakirodalmat, az interneten lógtam hónapokon keresztül, olvastam a jobbnál jobb, hasznosabbnál hasznosabb cikkeket, évekig csak tanultam, kerestem és vártam a megfelelő kutyára... (Ekkor 17 éves voltam)Lépten nyomon szaporítókba ütköztem, a tenyésztők sajnos nem akartak almot lehozni. Végül változtak az életkörülményeim, így a kutya nem fért volna bele az életembe. El kezdtem a macskán gondolkodni. Na akkor kezdjük megint. Szakirodalom, olvasás, internet.. :) Itt is évek teltek el. 6 hónapja van egy édes cicusom. Házi. Kóbor, utcáról mentett. (23 éves vagyok) )
Tudom, nem kellene magamból kiindulnom... a többség nem ilyen felelősségteljes.
Csak ez nekem annyira furcsa... Nem tudom megérteni, hogy lehet úgy hazavinni egy állatot hogy nem vagyok tisztába ilyen alap dolgokkal hogy tenyésztő-szaporító közötti különbségek. És ezek az emberek, akik szaporítótól hoztak el kutyát, jönnek ilyen kérdéssel hogy "én most miért is vagyok szemét amikor imádva van a prüntyike?"
Előbb tájékozódni kellene és csak aztán vásárolni. Akkor nem lennének ilyen és ehhez hasonló kérdések.
#21 ma 09:50-es válaszoló!
Van egy szép kutyád... Ki állapítja ezt meg? Te? Ne nevettesd ki magad, hogy te, mint hozzá nem értő meg tudod állapítani, hogy a keverék, szaporított kutyád mennyire felel meg a standardnak! Küllembíró megmondja (ezért van a kiállítás, nem a dicsekedés miatt!)
Honnan tudod, hogy bizonyítod, hogy jó idegrendszerű a kutyád? Honnan tudod, hogy nincsenek örökletes betegségei? A szaporítókra nem jellemző, hogy szűrnék a kutyáikat! Szóval de, csak a két véglet létezik. A tenyésztő, aki dolgozik a kutyáival és garantáltan egészséges, jó idegrendszerű, jó ösztönű, jó szocializált, standardnak megfelelő "minőségi" kölyköket ad el jó párosításból és az általad leírt szaporító, aki bizonytalan származású, bizonytalan egészségű és idegrendszerű, legtöbbször ösztönhiányos és nagyon sokszor beltenyésztett keverék kutyákat gyárt, amiknek igazából kevés közük van a fajtához. És az első kannal összerakja a szukát, számára mindegy, milyenek lesznek a kölykök. Az első tudatosan javítja a fajta állományát és tökéletesíti azt, a második tudatosan rontja azt és csak azért gyártja az ilyen-olyan kölyköket, mert cukik vagy mert kell a pénz neki. Édes mindegy, hogy a szaporító mit gondol, csak azért hoz le egy rakat kölyköt, mert semmi felelősség érzet nincs benne és semmi szeretetet, elkötelezettséget nem érez a fajta iránt.
"Menhelyről azért nem akartam hozni, mert kb ennyt ott is fizetni kell, csak utána jönnek "ellenőrizgetni" hogyan tartom a kutyát." Tudod, felelősség kell a kutyatartáshoz. Megértem, ha nem mersz menhelyről elhozni kutyát, ha nem vagy képes a minimális igényeit sem kielégíteni, nem vagy hajlandó megfelelően gondoskodni róla és félsz, hogy a menhelyesek rájönnek erre. De így akkor minek neked kutya?
És biztos újdonság, de a staffi nem házőrző! És semmi keresnivalója nincs a kertben! Na, ennyit a te tudásodról és állítólagos kötődésedről a kutyához!
"Én is elsősorban házőrzőnek vettem a sztafimat 10ezerért, ettől még foglalkozom vele, ellátom rendesen, de nem akarom sem kiállítani, sem "dicsekedni" vele, ezért nem akartam 150ezret kiadni egy kutyáért, inkább azt is apránként ráköltöttem..."
Annak akinek nincs pénze fajtatiszta törzskönyves kutyát venni, miért nem menhelyes, kóbor állatot fogad örökbe?
Azért mert az nem olyan szép.
Ergo.
Igenis a menőzés, és a flancolás megy.. mert az, aki csak szimplán szeretne a kutyát, annak rohadtul mindegy hogy hogy néz ki. A keverék is jó lesz neki, mert nem a külső számít.
Aki pedig beleszeretett egy adott fajtatiszta kutya külsejébe, tulajdonságaiba és VAN PÉNZE az vegye meg tenyésztőtől. Ez természetes.
Na de akinek NINCS PÉNZE, az miért akar "fajtatisztát" 10 ezerért egy szaporítótól?
Szerintem egyértelmű. A kutya külseje fontosabb mint hogy egy keveréknek add a szereteted.
Ha nekem nem lesz pénzem 100-ért törzskönyves kutyát venni, akkor elbattyogok a menhelyre, és hazaviszek egy kutyát onnan. Nem veszek 10.000 ért "fajtatisztát".
de százalékokról beszélünk...
És a keverék és a szaporított kutya egyébként nem ugyan az.. de ebbe most nem megyek bele..
Nem mondta senki hogy egy tks kutya nem lehet beteg.. De vannak olyan betegségei (gyakori betegségek) amikre szűrve vannak és ezeket ők kisebb arányban örökítik. Persze még itt is megvan rá a lehetőség de igen alacsony..
Mondok egy példát..
Van egy szűrt kutya pár mondjuk csipő dp-re Náluk a kölyköknél mondjuk minden alom egyik kutyájánál lesz egy enyhe csipő dp.
Nah most ha van egy pár aki nem szűrt.. mondjuk legyen anyuka súlyosan dps.. apuka meg enyhén. Itt minden alom fele enyhén dps lesz fele meg súlyos.. és lesz 1 esetleg két kölyök 2-3 almonként akinek nem lesz baja.
Nem tudom mit nehéz ezen megérteni.. A tenyésztők nem szuper kutyákat tenyésztenek. Nekünk is volt tks bullmaszifunk rákos lett.. ezt nem lehet látni őt is el kellet altatni 7évesen, de egyébként semmi más baj nem volt.. Amúgy sokkal több kutyának vannak dp-vel porblémái mint a rákkal pl..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!