Miért harap a kutyám a helyén?
Féléves kan bullterrier, egyebként nagyon aranyos és szófogadó, de néha, főleg este, a helyén nagyon barátságtalan lesz, párszor rámmorogott, kéz felé kapott (ezért megszidtuk, megráztuk ). Látszik amikor ilyen kedve van, sunyít, füleit hátracsapja, ha ekkor simogatja meg az ember, szóval inkább nem zavarom, de néha muszáj. 2x már megharapott. Valamennyire elvertem érte (sokkal kevésbbé mint amennyire haragszom). Evés közben hasonlóan agresszív, de előtte fegyelmezetten ül, vár, és csak engedélyre kezdi el az evést.
Gondolom domináns agresszió lehet, de hogy kezeljük? Kb. a könyvekben írtak szerint neveljük, és látszólag működik is, a fenti 2 helyzet kivételével. Sajnos kutyaiskolába nem tudjuk mostanaban vinni, műtve volt a lába, és nem nagyon szabad mozgatni.
Az a baj hogy te elolvastál egy könyvet és azt hiszed hogy nagyon jó vagy :D..
Te jössz ide segítségért akkor ne okoskodj hanem fogadd el a válaszokat...
Nekem van egy kicsit domináns de baromi agresszív ambullom és egy másik aki hiperdomináns viszont ő legalább nem agresszív. Csak gondoltam megemlítem ^^
Felhoztad az anya kutyát. 2qrva nagy különbség van az anya kutya és közötted. Az első hogy ő tudja hogy mit csinál, a másik pedig hogy ő ezt nyugodtan csinálja nem indulatból.
A kutyák a verést nem tudják értelmezni egy rugás mondjuk csak némi fájdalommal jár neki, semmi információ tartalma nincs. 2okból nem tartalmaz infot neki. Először is mert szinte biztos hogy roszkor csinálod, másodszor mert ők nem így "büntetik" egymást. A harapás és az ütés közel nem ugyan az.
Elmondok neked egy titkot. A kutyát ha egy gyerek életkorához hasonlítjuk akkor most van egy 4-5éves gyerek körül(az életkorát nézve). Kíváncsi teszteli a határait de még ragaszkodik nagyon. Képzeld el mi lesz ha ez a gyerek 3-4hónap múlva egy lázadó kamasz lesz, ha most itt tartotok..
Igen, segítségért jottem, köszi minden választ, már írtam is, de nem biztos hogy minden okosság amit más mond.
Több ellentmondás van abban amit írtok. Egyszer azt, hogy a kutyában mély nyomot hagy a verés, máskor azt hogy fel sem veszi, nem is fáj neki. Rosszkor csinálom szinte biztos... Ezt is csak így kijelented. Hát, komoly érv.
Ha fel sem veszi a verést, akkor vszínű olyan mély sebet sem hagy benne.
Nincs egyébként akkora különbség aközött mint véled, hogy az anyja rázza meg a grabancát, vagy kap az oldalába a kölyöknek, vagy az ember, ha jókor teszi.
Szerintem a kutyát többek között azért nem érdemes bántani, mert egy méret fölött az ember tényleg a rövidebbet húzhatja csak, mert ő a gyengébb. Nem is humánus nevelés, tény.
De tudjátok ti, hogy nevelte pl. egy pásztor vagy 100 évvel ezelőtt a kutyáját? Nem trénert hívott hozzá, ha az állat rosszat tett.
Nem vagytok etológusok, kutyák sem, ahogy elmondtátok nem bántottátok a kutyátokat, akkor honnan tudjátok hogy reagál rá?
Nem ezt pártolom, a legsúlyosabb büntetésnek tartom, nem is használtam, csak amikor az állat átlépte azt a határt amit soha nem tehet meg.
Az is lehet, hogy nem hatásos - bár szerintem tudja, hogy harapni gazdát nem szabad, max. a domináns agressziója még nem engedi, hogy visszakozzon.
Az enyém megalázkodott amikor kapott, kiesett az alfa szerepből.
Nem domináns, de agresszív állat?
Hát szerintem keményen szocializációs probléma ez is.
A hiperdomináns, meg hogy lehet domináns gazdával szemben?
Ja, te most a futtatóban a többi kutyával szembeni viselkedésről beszélsz? Hogy jön ez ide?
A kezet finoman harapdálva játékot kezdeményezés is domináns reakció, falkavezérrel szemben ezt nem teheti meg a kutya. Ha rácsapsz a fenekére durvít a játékon, és ez megengedett?
És ha az utcán vmiért ráfog egy gyerek kézére (tudom nem fog, de mégis, a gyerek rálépett, megrúgta, lefújta stb.), akkor simogatod a fejét és hajtogatod, hogy ereszd és vársz?
Nálatok mindez ez miért nem hiba?
2 dologgal ostoroztok (verés, kizárás), amit sosem csináltatok, láttatok, max. olvastatok/hallottatok róla, mégis nagy szakérői vagytok...
Ha segíteni akartok, a továbbiakban írjátok azt ami nálatok bevált, vagy épp ellenkezőleg, nem vált be, a többi csak elmélet.
Rosszkor csinálom szinte biztos... Ezt is csak így kijelented. Hát, komoly érv.
- Igen, ezt így csak kijelentheti bárki, aki elolvasta, amit írtál. A komoly érv emellett mindaz, amit eddig leírtál.
Ha fel sem veszi a verést, akkor vszínű olyan mély sebet sem hagy benne.
- Nevelésileg fel sem veszi, ugyanis nem érti, halvány lila fogalma sincs, MIÉRT kapta, ezen felül a verés (akár ütés, akár rugdosás) rohadtul nem arányos a harapással. Maga a fájdalom (főleg, mert számára érthetetlen okból kapja) félelmet, vagy további agressziót vált ki, és igenis mély nyomot hagy hosszú távon a kutya-gazda kapcsolaton, a felé kimutatott düh (ami ugyebár rendkívül labilis idegállapotra utal) megint nem azt jelképezi, amit ő egy falkavezértől nem ezt várja, és akitől ezt kapja, az nem lehet a falkavezér, hiszen nem képes higgadtan viselkedni stresszhelyzetben, rossz döntéseket hoz, feleslegesen agresszív. A falkavezér is büntet, de nem azért, mert "haragszik", sőt nem is haragszik közben egyáltalán az adott falkatagra. Egyszerűen a tettével arányos módon korrigálja/bünteti a másik viselkedését.
Nincs egyébként akkora különbség aközött mint véled, hogy az anyja rázza meg a grabancát, vagy kap az oldalába a kölyöknek, vagy az ember, ha jókor teszi.
- De igen. Hogy megfelelően érzékeltessem: te leüvöltöd a főnököd fejét, ő pedig lábon lő. El ne kezdj Cesar Millannal példálózni, mert ő sehol nem mondta, hogy verjük meg a kutyát.
De tudjátok ti, hogy nevelte pl. egy pásztor vagy 100 évvel ezelőtt a kutyáját? Nem trénert hívott hozzá, ha az állat rosszat tett.
- Az állat legtöbbször nem is nagyon tett rosszat, ha mégis, elég volt egy rászólás, ugyanis az említett pásztor (veled ellentétben) ösztönösen (és egy élet kutyázásának tapasztalatából) tudta, hogyan kell viselkednie a kutyával - segítek, nem verte agyon egy bottal :)
Nem ezt pártolom, a legsúlyosabb büntetésnek tartom, nem is használtam, csak amikor az állat átlépte azt a határt amit soha nem tehet meg.
- Tessék, itt egy kiváló példa (miből is gondoljuk, hogy nem értesz annyira az egészhez, hogy jókor, jól büntess), a legsúlyosabb büntetés messze nem a verés.
Az enyém megalázkodott amikor kapott, kiesett az alfa szerepből.
Nem megalázkodott (Jézusom...). Félt.
Nem domináns, de agresszív állat?
Hát szerintem keményen szocializációs probléma ez is.
- Tényleg? Újabb kiváló példa, hogy nem értesz a dologhoz. Igenis van olyan kutya, aki alapvetően agresszív más kutyákkal, de egyébként nem domináns - és ennek nagyon-nagyon-nagyon sok oka lehet még a szocializáción kívül. Egyébként (csak és kizárólag Diesel eddig olvasott válaszai és a te kommenteid alapján) nem hiszem, hogy többet (vagy akár ugyanannyit, vagy közel ugyanannyit) tudnál a kutyanevelésről, mint ő :)
A kezet finoman harapdálva játékot kezdeményezés is domináns reakció, falkavezérrel szemben ezt nem teheti meg a kutya. Ha rácsapsz a fenekére durvít a játékon, és ez megengedett?
Nálatok mindez ez miért nem hiba?
- Szerintem - ne haragudj - nem vagy olyan helyzetben, hogy bárkinek a nevelését ócsárold, vagy véleményezd. Tudod (illetve nem tudod), mindenki más és más intenzitással kommunikál a kutyájával, főként a kutya személyiségéhez igazodva (egy csivavát nem lökünk le a kanapéról/ágyról, ha az magasan van, nem "dobáljuk játék közben", nincs szükség rá, hogy harapdáljon, de egy másik, erőteljesebb, "keményebb" egyednél - megfelelő gazdával - teljesen rendben lehet az ilyesmi).
2 dologgal ostoroztok (verés, kizárás), amit sosem csináltatok, láttatok, max. olvastatok/hallottatok róla, mégis nagy szakérői vagytok...
- A verésre már reagáltam. A kizárás: szerintem mindenki, aki eddig neked normálisan válaszolt, zárta már ki a kutyáját, nálunk is volt már kizárás (teljesen más okból, egyetlen egyszer). Nem a kizárás maga a probléma, hanem az, hogy halvány lila gőzöd sincs, mit miért csinálsz, arról meg pláne nem, hogy HOGYAN kéne csinálnod (gondolok itt az időtartamra és a kizárás kivitelezésére egyaránt).
Ha segíteni akartok, a továbbiakban írjátok azt ami nálatok bevált, vagy épp ellenkezőleg, nem vált be, a többi csak elmélet.
- Állj, állj, állj. Ellentmondasz önmagadnak :) Azt írod, "Kb. a könyvekben írtak szerint neveljük, és látszólag működik is, a fenti 2 helyzet kivételével." - akkor most jó az elmélet, vagy nem jó az elmélet, vagy mi van? Tapasztalat kéne, ugye? Erre akkor kellett volna gondolni, amikor nulla hozzáértéssel vállaltál egy kan bullterriert. Ha akkor nem sikerült, akkor most bizony iskolába kell járni, és ha több "kemény" kutyás, tapasztalt gazdi válaszol neked, akkor bizony el kéne fogadni a tanácsaikat, vagy legalább meg kéne gondolni őket (annál, amit most csinálsz, nyilvánvalóan bármi jobb, hiszen eddig is ezt csináltad, és az lett az eredménye, hogy megharapott a saját kutyád).
Túlfogalmaztam.
* amit ő egy falkavezértől várna,
Kérdező, csak arra az egyre válaszolj, hogy hogyan lehet, hogyha olyan okos és tapasztalt vagy, nem tudsz egy kis kölyök kutyát megnevelni? Hogyan tudtál egy ilyen fiatal kis baba kutyát ennyire baromira elrontani? Inkább ezen kellene elgondolkodnod ahelyett, hogy veréssel, kizárással és más fölösleges, sőt káros viselkedésekkel kompenzálod a saját gyengeségedet, szerencsétlenségedet és hozzá nem értésedet. Egy kölyök kutyát versz! Hogy a fenében vagy képes tükörbe nézni ezek után?!
Mellesleg a kölyök nem azért harapott meg, mert ő maga az Antikrisztus, az elvetemült szörnyeteg, hanem mert TE tetted őt ilyenné, mert TE hibáztál újra és újra! Hát ne a kutyát hibáztasd, hanem magadat! Te változz meg, akkor ő is változni fog! Ezért a büntetés (már ha lehetne persze büntetésről beszélni) nem is a helyes hozzáállás!
És nem lehet még azt mondani, hogy ő a falkavezér (ismétlem, egy baba kutyáról beszélünk). Csak egyszerűen össze van zavarodva, nem érti mit akarsz tőle, mit csináljon ő, nem bízik benned, nem találja a biztonságot és rendet, amit igényelne. Hogy ezt honnan veszem? Onnan, hogy más magyarázat nincs! És ezeket mind-mind te okoztad és okozod most is! Vedd már észre magad, azzal amit csinálsz csak azt fogod elérni, hogy a kutya lecsatlakozik rólatok! Igen, az ebek, főleg a kölykök ösztönösen vonzódnak a falkához, ami védelmet és stabilitást nyújt. De ha ez nincs meg, ha nem tud kihez kötődni, akkor milyen ragaszkodásról beszélhetünk?! És lehet, hogy nem fog tudni elmenni tőletek, de ha ezek után mutat agressziót, az megint nem a "falkavezéres" maszlag miatt lesz. Nagyon elrontod az egészet.
Kérlek, fogadj meg egyetlen jó tanácsot tőlem. Ezt nem azért mondom, mert bántani akarlak, hanem mert féltem a kiskutyát. Ne csinálj semmit egyedül! Ne tegyél semmit, ne neveld sehogy! Keress egy valóban megfelelő iskolát, olyat, ahol tényleg a kutya-gazda kapcsolat van a főtérben (alfa, cerberos vagy tükör módszer) és az oktató utasításait kövesd! Akkor van esély, hogy már viszonylag hamar bármiféle következmény nélkül helyre jön a viszonyotok.
23: Hát, soraimra tételesen válaszoltál, persze semmi konkrétum, csak feltételezések ismét, mit érez a kutya, kimutatott düh, haragszik/nem haragszik verekedés közben a kutya, lábonlövés, rászólással büntető pásztor, stb... wtf? Te valószínűleg érted.
Nem kérek elméleteket, mert azokat a szakemberek könyveiből is el tudom olvasni. Itt névtelenül mindenki adhatja a szakértőt, ami nem baj, de tények jobban érdekelnek.
Nem tudtam meg újat, az első 3-4 komment kivételével azt sem, hogy hogyan kéne csinálni, illetve mégis iskolába kéne vinni - ellenben ment a szakértés, hogy mi járhat a kutya fejében, el lett rontva minden... Biológiai Nobelt érdemelne néhány posztoló, bár olvasásból ill. szövegértésből megbukna.
25: hát erre csak annyit, hogy lol. Antikrisztus, baromira elrontott kutya, szerencsétlenség, tükörbe nézés, stb. Olvastad egyáltalán miről van szó? Tudsz még aludni, hogy nem tudtad kihívni az állatmentőket szegény kutyához?
Bár kösz, jól összefoglaltad 1 hozzászólásban a többiek hiszterizáló túlzásait.
Döntöttünk, elaltattuk a kutyát, csak túl sok baj lett volna vele ha idősebb lesz, az állatorvos is ezt javasolta, veszünk egy kevésbé keményet, ami nem harap, ha simogatjuk.
a pitbull gazdi vagyok
ez a kutya nem csak úgy odajön és harap. hanem amikor játszunk, én tartom oda neki a karomat hogy a fenekére csaphassak egyet és akkor kezdődik a kemény bírkózás. amint rászólok máris abbahagyja. szó szerint mintha egy gombbal kikapcsoltad volna. de ha megint úgy nyúlok akkor ő is kezdi megint mert ez felhívás keringőre, de ha "átverem" tehát úgy csinálok mint aki mindgyárt belemarkol egy jót de amikor odaér a kezem gyengéden simizem akkor ő meg elkezdi harapdálás helyett a karomat nyaldosni. tehát itt szó nincs arról hogy majd ő eldönti "uram atyám" főleg az utcán hogy majd belemardos emberekbe. a párom anyukjával aki már nagymama simán elvannak anélkül hogy a kutya úgy durvulna mint velem szokott , persze ahogyan azt már leírtam azt is okkal. egyépként ez olyan mint a rongyozás. na a rongyba tuti nem olyan erővel harap mint a karomba, akkor mivel a rongyot szét tudja tépni akkor már biztos engem is szét fog tépni vagy mi? sőt mi szeretjük azt amikor felugrik a kutya és úgy is lehet dögönyözni, persze ez is engedéllyel történik nem maga dönti el hogy nah akkor most felugrok mindenkire. érdekes az egész családban mindenkire felugorhat kivétel a párom nővérének pár éves kislányára. tudja hogy no vele aztán semmit, mert nyilván az a pici kislány nagyot is esne ha ez a kutya csak úgy magától ráugrana. még ha csak játékból és gyengéden fogna rá a karjára arról nem is beszélve. érdekes ez a kutya érti és nincsen vele gond. jól látható hogy hozzá eleve nem is olyan hévvel közelít. szaglássza a kislányt nyaldossa a cipőjét és szanaszét veri a farkát úgy csóválja. az ég világon nem csinál semmit nehogy a kislányt megijessze. igazad van egy totál antiszoc idegbeteg kutym van aki az utcán idegen kezek után kapdos, te jó ég! egyépként az ilyesmi meg alapból nem is lehetséges mert láb mellett jön nagyon szépen és senkiről nem vesz tudomást. ha úgy látom hogy valaki a kinézete miatt fél és nem nagyon mer elmenni mellettünk akkor láb mellé leültetem úgy hogy a kutya és a személy között legyek hogy az illető tutira ne féljen és szépen nyugiban megvárjuk míg elmennek mellettünk. egyépként ha ilyen antiszoc kutyám lenne szerintem gondolkodás nélkül visszahúznék a suliba mert akkor valamit nagyon nem sikerült megértenem megtanulnom.
azt hogy itt senki nem ad neked tanácsot hogy a verés helyett mit csinálj az azért van mert egyértelműen kutyasulira szorulsz. hiába írjuk le ha te nem tudod rendesen értelmezni és csak nagyobb hibát követsz el. jó példa erre az etetés, vagy a falkából kizárás. le volt írva a könyvben mégsem érted hiszen tévesen akarod alkalmazni. illetve az etetést is egyértelműen tévesen alkalmaztad, hiszen megmorog a kutya. ezeken pedig azért lovagolunk hogy értsd már meg hogy ne házilag próbáld már orvosolni a problémát hanem vegyél igénybe szakszerű segítséget élőben , tehát ne könyveket olvasgass, meg etológiával foglalkozz mert jól látható hogy azt sem tudod mi a kutya testbeszéde, és hogyan kell "kommunikálni" a kutyával. pedig ez két olyan alapvető és elengedhetetlen "tudás" ami nélkül kizárt hogy megfelelő kapcsolatod lehessen a kutyával! tökéletesen írta az egyik válaszoló, az a szegény kutya nem behódolt hanem félt! és hidd el hogy ennek nem lesz jó vége. egyépként pedig ha elérted a kutyánál azt hogy féljen akkor hidd el az nem kis semmiség verés volt. mert ha kis semmiség akkor az a kutya nem ijed meg tőled hanem visszaugat vagy elkezd játszani veled. és ezt nem azért tudom mert elagyabugyáltam tíz kutyát és a tizenegyediknél mr mindent tudtam, hanem azért mert én pl. alaposan ráfeküdtem a kutyák testbeszédére és kommunikációjára is többek között hogy megérthessem őket. hidd el ha te is mindezt megtanulod, bizony nagyon szégyelni fogod a mostani magadat amiért ilyen idétlen eszközökhöz folyamodtál. egyépként jól látható hogy tényleg nem értesz semmit, ugyanis sajt magadat járattad le a régi pásztorok meg tudom is én még kik példájával. képzeld pontosan az összes kutyapszihologus, tréner, suli sőt még az etológia is stb pont őket hozzák fel példának hogy ezek az emberek képesek voltak kommunikálni kutyájukkal, képesek voltak őket megérteni és pontosan azért mert egyazon "nyelvet" tudtak beszélni nem is kellettek ilyen eszközök mint póráz stb. mit gondolsz egy a gazda kutya közti kapcsolattal IS komolyan foglalkozó kkutyasuliba járt gazdinak később meg kell kötnie a kutyáját hogy az ne szaladjon el mellőle? bizony nem! pontosan azért mert ők is megtanulják a kutyák nyelvét, és megtanulják megérteni őket. " Látszik amikor ilyen kedve van, sunyít, füleit hátracsapja" szerintem itt ezeken felül a kutya egész biztos hogy elfordítja a fejét vagy elfordítgatja de az esetek többségében elfordítja és oldalról pillantgat a felé közeledőre. esetleg még a száját/orrát is nyaldossa. ez annak a jele hogy a kutya nem akarja hogy odamenj és ha te ennek ellenére odamész akkor önmaga védelme érdekében harapni is képes. hogy őszinte legyek ilyesmit én nem a domináns kutyáknál hanem a félős/félénk/bizonytalan kutyáknál tapasztaltam. a domináns kutya nem csapja hátra a füleit hanem elkezdi hegyezni, merev lesz az egész teste és ugrásra kész, nem kerüli a szemkontaktust. a nagyon antiszoc agresszív kutyáknál pedig szabályosan látni lehet ahogy a tekintete a gyengepontjaidat fürkészi, a nyakadat stb...
őszintén szólva én most komolyan elgondolkodtam hogy lehet hogy az a szegény kis kölyök nem is domináns. például nagyon nem mindegy hogy ilyenkor hogyan milyen testartásban közelítettél felé stb. érdekes egyépként hogy annak ellenére hogy az enyémen mr két hónaposan lehetett ltni a dominancia egyes jeleit, ennek ellenére kölyökként egyáltalán nem féltette az ételét. véleményem szerint azok a kölykök akik féltik az ételüket nem hiszem hogy teljesen egészségesek mentálisan, vagy valaminek történnie kellett. emlékszem mikor gyerek voltam a keverék kutyáink egész addig amíg a felnőtt korba nem léptek soha nem féltették az ételüket. a kiskölyök még lazán elvan úgy hogy te kaja közben simized, meg dögönyözöd meg zavarod meg minden. jól emlékszem hogy mindegyik volt már két éves de legalább másfél amikor én a kaja mellé mentem a szokásos simire mire egy jó kis morgással el lettem zavarva.
egyépként erről jut eszembe hogy nálatok négy hónapja fenn áll ez a kajamorgásos rendszer és még nem kerestetek fel sulit ezügyben? a jó sulik nem csak azért vannak hogy a kutya megtanuljon leülni hanem azért is hogy a kutya (és a gazdi) megtanulja hogy a gazdáját vezetőjeként tisztelje.
Vesztek egy kevésbé keményet...
Tipikus példa az emberi ostobaságra, lustaságra és orbitális felelőtlenségre! Nem értettél hozzá, nem tudtad, hogyan kell nevelni, meg se próbáltad, ehelyett elpusztítottad. Legalább annyi gerinc lett volna benne, hogy menhelyre add! Vagy másik gazdát keress neki! De nem, ez könnyebb volt... Egy kölyök kutyát öltél meg, te r.ohadék! Nem fogod fel?
Igazat adok az előttem szólónak, se gyerek, se kutya, se semmilyen más élőlény még eszedbe se jusson!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!