Miért harap a kutyám a helyén?
Féléves kan bullterrier, egyebként nagyon aranyos és szófogadó, de néha, főleg este, a helyén nagyon barátságtalan lesz, párszor rámmorogott, kéz felé kapott (ezért megszidtuk, megráztuk ). Látszik amikor ilyen kedve van, sunyít, füleit hátracsapja, ha ekkor simogatja meg az ember, szóval inkább nem zavarom, de néha muszáj. 2x már megharapott. Valamennyire elvertem érte (sokkal kevésbbé mint amennyire haragszom). Evés közben hasonlóan agresszív, de előtte fegyelmezetten ül, vár, és csak engedélyre kezdi el az evést.
Gondolom domináns agresszió lehet, de hogy kezeljük? Kb. a könyvekben írtak szerint neveljük, és látszólag működik is, a fenti 2 helyzet kivételével. Sajnos kutyaiskolába nem tudjuk mostanaban vinni, műtve volt a lába, és nem nagyon szabad mozgatni.
jézus úristen. kérdező te nagyon sok mindent nem értettél meg jan fenneltől sem! de kezdjük az elején:
először is ha nem csinálod megfelelően az etetést akkor az hasztalan. biztos vagyok benne hogy nem érezted a dolog mondanivalóját, amit tény valahol meg is értek mert az ilyesmit képtelenség CSAK elméletben elolvasva megérteni. de persze az sem kizárt hogy az etetéssel semmi gond nincsen ugyanakkor az összes többiben hibázol.
verés: jól írtad, a falkában sőt még a kutyakölykök anyjukkal sincsen körbe tutujgatva a kutya. de a bűntetthez mérten van büntetve a kutya. ez pl. borzalmas hogy te a falkából való kizárást akarod felhasználni hogy a poziciódat elnyerhesd a kutyával szemben. semmit nem fog ezzel sem ugyanúgy mint a veréssel elérni maxi csak tovább csúszol a kutyád szemében! eleve azt se tudja miért kapja. másodszor ez egy durva büntetés amit (és ezt mindenhol leírják) csak nagyon durva esetben használnak fel a kutya ellen. hiába harapott meg téged a kutya az a baj hogy először a sok kis hibával kellene kezdeni, az alapoktól és ha akkor merészel a kutya ilyen jellegű kihágást akkor jöhet a kizárás. de akkor sem másnap vagy egy hét múlva hanem AZONNAL!
a verést legyél szíves linkeld már be nekem, vagy írd már le kérlek melyik könyvben olvastad mert egész biztos hogy ilyet sem írnak sehol. ez egy idétlen következetlen dolog amit mint már írták a kutya nem képes értelmezni. jelen esetben pont hogy békén kellene hagynod és rágyúrni egy suli segítségével erre, utánna hidd el nem is fogja zavarni hogy behatolsz a személyes terébe mert tisztában lesz vele hogy ki az úr a háznál. egyépként teljesen más eszközök állnak rendelkezésre a verés helyett de ezt már le se írom mert csak kísérleteznél aminek nagyon nem lenne jó vége.
bizony tapasztalatból mondom hogy egy igen jó kutyust sikerült kifognod, és bizony jó alaposan fel kell majd kötni a gatyód hogy egy ilyen kutya mellett valóban helyt tudj állni. kemény meló egy ilyen kutyának igazán jó vezetőjének lenni nekem elhiheted. NEM FIZIKAILAG HANEM "SZELLEMILEG" KELL MINDIG ÉS MINDENKOR FÖLÉ KEREKEDNED. egyépként érdekes mert az enyém is domináns és amikor hagytam hogy elragadjon a hév és dühből nyúltam hozzá eleve nem hagyta, akár még meg is harapott. viszont ha higgadt fejjel nyugodtan fegyelmezem akkor bizony ez a kutya még megadó pózba is lefekszik nekem, csak mert MEGTANULTAM KOMMUNIKÁLNI VELE! és ezt nagyon jól írta az egyik válaszoló, hiszed vagy sem kizárt hogy könyvből meg tudd ezt tanulni (eddig se ment) erre szó szerint csak ráérezni tud az ember (ha elég értelmes) úgy hogy egy tapasztalt ember mutatja és magyarázza el neki a dolgokat. ezért is olyan fontos a suli. én a helyetekben tényleg nem gondolkodnék ezen hanem mihamarabb lépnék az ügyben mert ha most hat hónaposan a kutya ilyen dolgokat művel mit gondoltok mi lesz amikor kamaszodik?
hiába harapott meg téged a kutya az a baj hogy először a sok kis hibával kellene kezdeni, az alapoktól és ha akkor merészel a kutya ilyen jellegű kihágást akkor jöhet a kizárás.
ezt úgy értelmezd hogy pl. első osztályos vagy de én megbuktatlak mert a 8.os tananyagot nem érted miközben még az első osztályost sem tanítottam meg neked. korrekt? hát nem? az alapoktól kell az egészet kezdeni egy nagyon jó kutyasuli segítségével.
Felesleges rápörögni a verésre, nem terrorban él a kutya, nincs rendszeresen bántva, egyszerűen kézzel elvertem.
Nem azért harapott meg, mert "dühből nyúltam hozzá", kedvesen a fejét vakargatva próbáltam a figyelmét elterelni.
A verést a harapásért kapta, a kizárást pedig azért mert azt gondoltam, fölénk pozícionálja magát, amin azonnal elkezdtünk változtatni.
Nem tudok súlyosabb dolgot elképzelni annál, mint amikor egy kutya megtámad egy családtagot.
Egyébként sok kiképző van, aki fizikailag is megfenyíti a kutyát. Nem, nem ismerek egyet sem, de amíg nem volt tükör módszer, meg dog whisperer, stb. addig is tartottak kutyákat, és nem lett mind idegroncs. (nem a vascsővel ütés-verésről beszélek.)
Tudom, nem trendi.
végig sem olvastam ne haragudj. nem érted amit írok. a kutya azért harapott meg mert ő a vezér és a vezr nem kultiválja ha hívatlanul a személyes terébe furakszanak. ezt én is tudom , mindenki tudja csak te nem! azzal pedig hogy leírtam az én kutyám milyen szinten nem kultiválja a verést úgy látszik csak falra hnyt borsó mert azt sem értetted meg! az meg hogy kézzel verted meg még rosszabb, eléred hogy a kutya ne bízzon az emberi kézben és harapóssá vagy legrosszabb esetben nagyon félőssé váljon. azt írtam nem durva verés. oké akkor harapóssá fog válni ezt már most leszögezem.
azt sem vagy képes megérteni hogy most jogtalanul bünteted! ráadásul még csak nem is következetesen! előbb válj "cselédből" "herceggé" és csak azután büntesd ha ilyet meg merészel tenni. hidd el még legjobb esetben is hatástalan lesz ez. a kutya ugyanúgy nem fog odaengedni a személyes terébe, ugyanúgy meg fog morogni, harapni. semmit az ég világon nem fogsz elérni ezzel, ebben az esetben! sőt továbbmegyek, ez a domináns kutya úgy kikészít majd idegileg hogy sírógörcsöt fogsz kapni ha meglátod, mert az már most jól látható hogy nem vagy képes fölékerekedni és a verés eszköze nélkül lerendezni azt a tényt hogy te vagy az úr. sajnálom. remélem a sok mellébeszélés helyett inkább elviszed egy NORMÁLIS suliba. talán ott személyesen sikeresen megértetik veled amit a könyvből, az internetről s a gy.i.k ról sem sikerült megfelelően értelmezned. sok sikert a továbbiakhoz!
Aha, szóval csak "hercegként" zárhatom ki a falkából...
De korábban azt írtad, ha "herceg" vagyok, akkor már úgy tisztel, hogy nem mer harapni...
Egyébként pont az alfát szokták kizárni, ha a falka rossznak tartja, én így tudom.
Kétségtelenül rosszul neveltük, mert ilyen probléma van, de ettől még nem válik minden arannyá amit más mond.
De hogy mindenki örüljön, elviszem egy trénerhez, kioktatás helyett inkább ilyet ajánlhattál volna.
Természetesen nincs olyan, hogy inkább kiválik a falkából, ösztönösen oda akar tartozni. Persze nem biztos hogy fél nap után leveszi, hogy most ki lett zárva, de pár nap után tuti. Ezt nem magáért a harapásért, nem mint büntetést kapja, hanem hogy meginogjon benne az érzet, hogy ő az alfa.
Azért mert van/volt már kutyád aki elfogadott falkavezérnek, nem biztos, hogy a módszered bármilyen domináns kutyánál beválik. Mint írtam, volt olyan kutyám, ahol a monstani főnökösködés töredéke elég volt ahhoz, hogy a kutya istennek gondoljon. Ráadásul a mostani súlyosbított azzal is, hogy még csak jól lefárasztani sem tudjuk napközben, mert nem szaladgálhat.
Atya világ nincsen több napig tartó kizárás.. Egyébként a kutya fél éves még el se kezdett "keményedni".. Én mindenképpen beszélni egy terápiás oktatóval a cerbinél vagy egy tüköriskolánál, mert ez így nagyon nem lesz jó. Legalább tanácskérésért forduljatok valamelyik iskolához.. mert itt nem igen látjuk át az egész helyzetet. Lehet sokkal több problémátok is van csak ti nem tudtok róla.
A falkából kizárást meg hanyagoljátok leginkább azért mert szinte biztos hogy nem jól csináljátok, ha jól is csináljátok fél éves kölyökkel ilyet nem csinálunk.. még közel nem elég érett hozzá.
Ha a kutya megharap akkor ott hagyod nem elvered érte(tudom ne ezen pörögjünk) fölöslegesen mész bele egy olyan "harcba" amit nem tudsz megnyerni kutyaszemmel. Valószinü hogy akárhányszor "megverted" annyiszor került ő jóval feljebbi pozícióba szóval ha már hasonlatozunk akkor szerintem a cseléd is túlzás.. te vagy neki jelenleg a szomszéd utcában lévő hajléktalan... aki nem foglalkozik vele. nem fog bele halni ha érted mire gondolok.
Visszatérnék csak a kézfelé kapkodásra is. Nem szidjuk rázzuk meg a kutyát ezért, leginkább azért mert nem érti, hogy mért kapja ráadásul ebből lesz a harapás, mint ahogy a példa is mutatja. Egy ilyen viselkedést nem büntetni kell hanem megelőzni.
Most olyat mondok ami itt sokaknak nem fog annyira tetszeni, de a Fennel könyve azért nem szent írás. Elolvastam mindkét könyvét spániellel, tacskóval spitzel meg bernáthegyivel foglalkzott kb most csak ezek jutottak eszembe.. semmi komolyabb kutya. Persze nem szidom a módszerét mert jó dolgokat ír, de azzal elérni valamit amit ő írt csak olyan kutyánál lehet aki bele van kényszerítve egy "falkavezéri" pozícióba. Vannak olyan kutyák akik ezért küzdenek is. Hozzájuk más módszerek kellenek, és ezeket nem egy könyvből fogod megtanulni.
Ez a ha bántod ő kerül föléd, ez valami pacifista filozófiában biztos megállja a helyét, de láttál már domináns kutyákat verekedni? Ott is a behódoló győz?
Az anyja szted hogy teszi helyre a renitens/túl keményen játszó stb. kölyköt, otthagyja, vagy belecsíp?
Nem Fennel védelmében, de a tacskó ugyan méretre nem komoly állat, de kifejezettem makacs. A cocker spániel is. Simán lehet kemény dió.
Lassítsunk már, olyanokat olvasok itt, amik az egyébként hasznos leírt dolgokat lassan komolytalanná teszik.
kedves kérdező!
neked úgy látszik nem elég hogy az értelmező képességed nem túl fejlett még azt sem tudod felméri hogy itt mi mind ugyanazt próbáljuk neked mondani. te nem fogsz tudni semmit elérni szakszerű segítség nélkül. de mondok én egy példát hátha megérted. nekem egy igen komoly szinten domináns pitem van (remélem ez így elég neked mint példa) . tökéletesen írta diesel. ez a kutya (illetve az összes többi domináns) folyamatosan próbára tesz hogy mennyire vagy képes megállni a helyed. ha nem tudod korrektül megoldani a dologot akkor hidd el nem te kerülsz ki győztesen. írtam már hogy az enyém speciel nagyon nem kedveli ha bántalmazom illetve pontosabban szólva bántalmaznám. ha idétlenül neki esel pl. azért mert megharap az biztos hogy ő nem megadná magát vagy eloldalogna hanem harcba szállna veled és ugye azt tudjuk hogy abból csakis a kutya kerülne ki győztesen. érdekes hogy mi pont így szoktunk játszani vele. ha odajön és játékosan alig érezhetően ráharap a kezünkre (az én karomat speciel lazán le tudná harapni) akkor mi ráverünk a popójára, vagy kap a pofijára (nem fájdalmasat tehát nem nyüszít) akkor bizony ő is durvít. de ha simizgetjük akkor meg nekiáll nyalogatni. szóval a lényeg az hogy ez a kutya korántsem hagyná hogy te akár egy pofont lekavarj neki mert nem érti az összefüggést és igazságtalannak tartja. ennek ellenére tökéletesen nevelt ez a kutya (mint már azt le is írtam), nem morog, akkor megyek oda hozzá amikor akarok, azt csinálok amit akarok, nem a kutya az úr. pedig ez a kutya lazán bezabálhatna engem mégsem teszi mert a suliban megtanulható egyéb más eszközökkel fegyelmezem meg ezt a kutyát ami viszont olyan hatásos hogy az a kutya amelyiket képentörölném jól megharapna olyan gyönyörűen vágja magát megadó pózba hogy ihajj. és hidd el nem azért van ez mert kifogtam egy könnyű esetet. az enyémen már 2 hónaposan tökéletesen láthatóak voltak a dominancia egyes jelei. ezért nem is zsákbamacskáztam hanem tudtam hogy ha létezik kutyabölcsi még oda is elviszem mert ez nem vicc. mellette én is annyit de annyit olvastam meg videót néztem meg tudom is én még mit és valóban, tapasztalatból kell elmondjam nem mindent kell szórol szóra szentírásnak venni. nagyon jól írta az egyik válaszoló a kutyát nem fogja érdekelni hogy te most hozzá e szólsz vagy sem. a lényeg hogy hagyd őt békén és a kajáját se csesztesd. egyépként még egy nem domináns kutyával sem tudnál ilyet megtenni ha a kötödés meg nulla a kutyának irányodba. azt is kétlem hogy szabadon sétáltatva bármilyen esetben irányítani tudjad a kutyát. és felfoghatod ezt úgy ahogyan akarod, hidd el kemény napok elé nézel még, ráadásul azért egy bullterrier kutya sem egy piskóta. feltételezem (bár annyira nem ismerem ezt a fajtát) hogy a harcos múltja miatt többek között nála is feltétel volt az önálló gondolkodás. nos ha eleve ezt vesszük alapul akkor nem hiszem hogy egy olyan embernek meghagyja a vezetést aki falkából kizárogatja (ő meg azt se tudja mi van) meg kézzel veri. amúgy megkérdezném hogy ilyenkor mi történik amikor te kézzel megvered? a kutya megijed, visszább vesz, (gondolom nyüszít), vagy körberöhög nem vesz komolyan (nem fájdalmas kis verésnél) és nekiáll játszani veled, vagy visszaharap esetleg visszaugat mire te dühösen vagy ijedten, megilletődve ott hagyod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!