Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyák csak 100% korlátozással?

Kutyák csak 100% korlátozással?

Figyelt kérdés
Aláírom, vannak komolyan problémás, agresszív-domináns kutyák. De a kutyák nagy része nem ilyen. Teljesen normális kapcsolatot lehet kialakítani velük mindenféle szuper korlátozó dolog nélkül is. Egy normális kutyát meg lehet tanítani a behívásra, normális sétára, alap parancsokra mindenféle kötődési tréning meg "nem pisilhet séta közben" meg mindenféle kiképzőtábori szabály nélkül. Egyesek mégis úgy nevelik a kutyát, hogy a kutyának egy darab szabad döntése sem lehet. Miért jó ez nekik? Ha el lehet érni normális viselkedést ilyen durván korlátozó szabályok nélkül is egy kutyánál, miért érzik jobban magukat attól, hogy minden másodpercben azt bizonygatják a kutyának, hogy a gazdi a főnök? Komolyan néha az jön le a válaszokból, hogy ha nem így neveled a kutyádat, akkor tuti, hogy idegbeteg lesz és a fejedre nő. Pedig ez a kutyák többségére nem igaz.
2013. márc. 1. 09:18
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/72 A kérdező kommentje:

39-es: szerintem az mára kijelenthető, hogy a fajták többségét nem arra használják, amire tenyésztették. A vadászkutya nem vadászik, a terelő nem terel. Egyszerűen azért, mert városiasodik a világ. De amúgy ha ma a xxi. Században tetszik egy kutya külleme, jellemte miért ne lehetne a ma kívánatos tulajdonságok szerint szelektálni? Ahogy sok fajtánál van munkavonal és show vonal is, és ez elfogadott. Ha nem kell annyi őrző-védő kutya, miért baj, ha vannak szelídebb vonalú rotik is?

40-es: mert egyszerűen nem minden kutya domináns és nehezen kezelhető. És mert nem hiszem, hogy mondjuk (egyszerűen a statisztika miatt) minden gyakori kérdésekre írogató ember kutyája ilyen nehezen kezelhető lenne. Egyszerűen itt nagyobb arányban nevelik így a kutyát, mint ahány problémás kutya lehet a világban. Itt is a válaszoknak minimum fele-fele arányban kellene lennie, ha a kutyások közötti problémás esetek arányát nézzük.

2013. márc. 1. 13:35
 42/72 anonim ***** válasza:
100%
Na pont én is azt akartam kérdezni, hogy te azt honnan tudod, hogy xy kutyájának mire van szüksége?!
2013. márc. 1. 13:37
 43/72 anonim ***** válasza:
100%
Akkor közlöm, h a gyakorira író emberek 90%-a szedi közterületen a kutyája után a sz@rt, a te elméleted szerint akkor alig lehetne elvétve találkozni aknával, ellenben fullon van.
2013. márc. 1. 13:43
 44/72 anonim ***** válasza:
100%

Azért baj, mert egy roti ne legyen szelíd! Könyörgöm, nem egy goldenről beszélünk! :O

Show volna... na a német juhászt is pont ott b*szták el, hogy lett egy munkavonal, meg egy küllemvonal... és így nem ér egyik sem semmit...

Ne kelljen már minden hülyeséget elfogadni!

Egy rotinak az a feladata, hogy roti legyen! Ez nem azt jelenti, hogy mindenkit ok nélkül szét kell szednie. De az olyan menhelyes "rotik", amikről te is írsz, azok szétszedhetnek ok nélkül bárkit! Azért mert lehet, hogy sz*r az idegrendszerük és bizonytalanságból is támadhatnak... vagy a másik véglet... szerintem milyen egy félős rottival végigmenni az utcán? Egyszerűen ezek az egyedek nem kellenek a fajtának! Kész, ezen nincs mit magyarázni. Van, aki ezt fel tudja fogni és van, aki nem!

Jó, hogy pont a vadászkutyákat említed! Nézz már meg egy magyar vizslát! Teljesen elcseszték az állományt, pont azért, mert családi kutyának tartják, ami önmagában nem lenne gond, de az már igen, hogy az igényeit nem elégítik ki! Beteszik a kertbe, mert jól mutat! Miért kell ez? Miért jó ez?

Nézz meg egy farkasfalkát! Szerintem lennének ma farkasok, ha a gyenge egyedek nem pusztultak volna el, pusztulnának el? Miért akarnak az emberek Istent játszani? Miért kell előbb elcseszni a fajokat, fajtákat, aztán meg játszani a hős megmentőt?

2013. márc. 1. 13:43
 45/72 anonim ***** válasza:
Show vonal *
2013. márc. 1. 13:44
 46/72 anonim ***** válasza:
szerintem helyett szerintedet akartam írni... bocs, gyorsan gépelek..
2013. márc. 1. 13:45
 47/72 A kérdező kommentje:
44es: értem, és felfelé is pontozlak. De pár ősi fajtát eltekintve a többit az 1800-as években alakították ki, van, amit később, már a XX. Század elején. És ezeket a sztenderdeket fogadjuk el szentírásnak! Amikor 150 éve össze-vissza keresztezték a fajtákat, hogy újat csináljanak! Azzal egyetértek, hogy minden kutya igényeit ki kell elégíteni, meg hogy a szaporítás rossz az egészségüknek, de ha valamilyen munkát egyszerűen már kevesebbet végeznek, de családi kutyára sokkal nagyobb az igény, akkor abba az irányba kell szelektálni. És ez nem egyenlő azzal, amikor sok-sok csípődiszpláziás németjuhászt sikerült csinálniuk...
2013. márc. 1. 14:25
 48/72 A kérdező kommentje:
Alexandra: és pont a kutyázással elméletben többet foglalkozó emberek (=gyk felhasználók) kutyái tömegesen a problémásabbak? Miért?
2013. márc. 1. 14:26
 49/72 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem ebben tévedsz, hogy gyk-ra irogató emberek tudatosan kutyáznak. Van néhány ilyen elmebeteg, mind Diesel, Little Red, Szandi, meg én és még pár névtelenül irogató, akiknek valamiért az a fejlövésük, hogy ezzel a billentyűzetütögetéssel néhány embert szemét fel tudjuk nyitni.

De a valóságban a legtöbb ember képtelen arra, hogy letiltsa a kutyáját egy földre rakott falatról, vagy akár a saját ágyáról. Kutyaiskolai segítőként is azt tudom elmondani, hogy az emberek 90%-a kicsit sem szigorú a kutyájával, sőt. Volt olyan gazdi a kezem alatt, akit rendszeresen megtámadott a kutyája és nem engedte ki a konyhából. Még neki is az volt a legnagyobb baja, hogy mikor engedheti fel végre az ágyba. Én azt gondolom, hogyha elmondod milyen az igazi vasszigor, akkor lehet, hogy annak a 10-15%-a átmegy a fejébe, és kicsit szigorúbb lesz.

2013. márc. 1. 14:40
 50/72 anonim ***** válasza:
100%

nem olvastam a hozzászólásokat ,jó sok van, tehát jó a kérdés .

de.. ,talán a kérdező csak ! olyan kutyákkal találkozott amiket vagy jól szocializáltak a gazdái,vagy egyszerűen annyira behódolók az embernek ,hogy szinte már alig kell nevelni.

szerintem majdnem minden kutyát,majdnem mindenre meg lehet tanítani, de ez nem a kutyától függ !!!!

ez csupán gazdifüggő.

példa: --séta az utcán egy kisebb testű 3-4 kg os kutyával,flexi pórázon ,gyakorlatilag mindegy hogy a kutya hogyan viselkedik ,mehet össze-vissza, elöl-hátul,nem okoz bajt .

--ugyanez,egy 15-25 kg-os aktív pörgős kutyával ,rövidebb pórázzal sem könnyű,flexivel pedig már kihívás . figyelned kell, de még kezelhető .

-- 30-45 kg-os kutyák ,erősek ,a kanok közül sok a domináns, és bizony városi séta esetén itt már nem megengedhető ,hogy menjen ahol csak akar. fizikailag és szellemileg is ott kell lenni,különben kiránt az útra, vagy behúz egy bicajos elé, sőt visszatámad a kerítés túloldalán vicsorgó kutyákra. és tőlük már félnek az emberek !!

-- 45 kg felett ritkán sétáltatnak városban, de azok a kutyák tuti nem mennek a fejük után :) ha igen akkor mögöttük van egy kiskocsi :)

szóval, ez egyrészt méretfüggő,másrészt az alkalmazott módszer változik .

bicaj melletti futtatáskor ,legalábbis a városi részen a kutyát pórázon kell tartani -( tudom a kressz tiltja,meg stb , de a legjobb móka a kutyának, ha tempót futva felfedezheti a környéket,kötetlenül,de olyan sebességgel amit a gazdi is bír )

- és a pórázon tartott bicaj mellett futó kutya akkor pisilhet,ha engedélyt kap rá:)

különben balesetveszélyes lenne !

ez nem jelenti ,hogy 100 %-ban korlátozva van, ez egyszerűen az irányításról szól .

engedd el a kutyád ,10-20 kutya között,és messziről nézd ,hogyan viselkedik . az a legjobb vizsga !!

szabadon dönt, nincs ember a közelben, egyszerűen a nevelésed hatásait látod :)

a méret és a fizikai erő miatt a KUTYA NEVELÉSE , komoly különbséget jelent egy francia buldog,vagy egy francia masztif között ! egy malinoá vagy egy beaglie ,esetleg egy yorki és egy németjuhász ??

nem nevelheted ugyanúgy, a technika ugyanaz, de a kivitelezés más. és mindegyik normális kutya, csak éppen egy csivava ha ugat és morog ...júúj de cuki ,és ha ugyanezt egy rotweiler teszi ?? akkor az fenevad ? pedig csak kicsit ugat kicsit morog, talán mert játszana, vagy kéri a labdáját .

és még mindíg nem a komoly, domináns ,vagy agresszív kutyákról beszélünk!

2013. márc. 1. 15:21
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!