Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyák csak 100% korlátozással?

Kutyák csak 100% korlátozással?

Figyelt kérdés
Aláírom, vannak komolyan problémás, agresszív-domináns kutyák. De a kutyák nagy része nem ilyen. Teljesen normális kapcsolatot lehet kialakítani velük mindenféle szuper korlátozó dolog nélkül is. Egy normális kutyát meg lehet tanítani a behívásra, normális sétára, alap parancsokra mindenféle kötődési tréning meg "nem pisilhet séta közben" meg mindenféle kiképzőtábori szabály nélkül. Egyesek mégis úgy nevelik a kutyát, hogy a kutyának egy darab szabad döntése sem lehet. Miért jó ez nekik? Ha el lehet érni normális viselkedést ilyen durván korlátozó szabályok nélkül is egy kutyánál, miért érzik jobban magukat attól, hogy minden másodpercben azt bizonygatják a kutyának, hogy a gazdi a főnök? Komolyan néha az jön le a válaszokból, hogy ha nem így neveled a kutyádat, akkor tuti, hogy idegbeteg lesz és a fejedre nő. Pedig ez a kutyák többségére nem igaz.
2013. márc. 1. 09:18
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/72 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, te az alap koncepciót nem érted. Egy fogalmat kellene tisztán látnod: TÁRSADALOM. Ez azt jelenti, hogy nem csak én létezem, hanem egy közösségben élek. Ennek a közösségnek a része a kutyám is. A közösségnek vannak szabályai, amit illik mindenkinek tiszteletben tartani. Aki ezt nem teszi, azt hívjuk úgy, hogy antiszociális. Ennél szigurúbb szabályokat persze hozhat az egyén saját magára és közvetlen környezetére nézve, ha szükségesnek ítéli. Ebbe nem kellene beleszólnod, mert nem te dolgod. Lehet, hogy téged nem zavarna, ha a kutyám minden esti sétánál oldalba hugyozná az utcán parkoló autódat, esetleg egy kellemes nyári estén nyitott ablaknál aludva pont az ablakod alatt levizelné a falat a jó kis kanszagú pisijével, de engem zavar. Én megtisztellek Téged azzal, hogy ezt nem engedem a kutyámnak és magam is rossz néven venném, ha más kutyája az én portám előtt piszkítana. Az ilyen irányú vágyait kiélheti az erdőben. Sőt, ha én ki se teszem a lábamat a kertbe akkor felőlem éveken át gyűlhetne ott a kutyaszar, hiszen az én kertem. A szomszéd viszont nem szeret bűzben élni, ezért nekem akkor is tisztán kellene tartanom az udvaromat, ha saját magamnak nem lenne rá igényem. Tehát a kutya nem a társadalom felett álló lény, hanem része annak. Az a mázlink a kutyával, hogy neki természetes igénye is, hogy szabályok közt éljen, tehát még csak rá se kell kényszeríteni. Sőt, az ilyen kutyák kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek mit a korlátok nélkül tartott társaik, akiknek pont a nagy szabadság miatt nincsenek kielégítve az igényeik.

Az ágyas példa megint nem jó. Félinformációkkal rendelkezel, illetve nem látod át az ok-okozati összefüggéseket. Tudományos szempontból nem megyek bele, hogy mi az oka annak, hogy nem javasolják a kutya ágyra felengedését, magad is utána tudsz olvasni. Talán annyit, hogy ez is egyedfüggő. Van akinél számít, van akinél nem. És van aki nyugodtan megtehetné, hogy felengedi a kutyáját az ágyra, mert ez nem befolyásolná negatívan a kapcsolatukat, de mégsem engedi, mert számára az már nem konfortos, ha a kutya is ott alszik. Én is ilyen vagyok. Nem kívánom a kutyát magam mellett az ágyon és úgy gondoom, hogy ezzel nem ártok sem a környezetemnek sem a kutyámnak, tehát szerintem ez magánügy.

Nem végletekben kell gondolkozni! Nem csak az létezik, amikor a kutyának mindent szabad és az amikor semmit sem. Ezért írtam a kompetencia határokról. Enélkül káosz lenne.

Csányi Vilmossal pedig nagyon nem kéne itt példálózni, mert Ő aztán pont nem a helyes kutyanevelés mintapéldája!

2013. márc. 1. 12:35
 32/72 anonim ***** válasza:
100%
Igen, Csányi maga is bevallja, hogy neki neveletlenek a kutyái, dehát a fodrász gyereke meg rasztahajú, és hadd ne soroljam. Csányi soha egy szóval sem állította, hogy neki jól nevelt kutyái vannak.
2013. márc. 1. 12:48
 33/72 anonim ***** válasza:
53%

nem leszóltam, véleményt írtam mivel az egyértelműen látszik hogy valóban tudja amit csinál csak még nem vagyok abban biztos hogy a kutyázás témáját 100%ban felölelte volna. a maga idejében egész biztosan nagy sztár volt, sőt valószínű hogy ő tette meg az első lépést és felismerést misszerint nem a régi rendszer szerint kell nevelni a kutyát. azóta viszont vannak még hatékonyabb módszerek lehetőségek és újabb emberek. egyépként most néztem egy régebbi videót ahol más kutyára agresszív kutyával dolgozott. és amikor a kutya reagálni akart a másikra azért ott is ment a korom gáboros kutyára "ordítás" nem csak pozitív megerősítés. szóval megint csak ugyanazt tudom mondani: beszélgess el vele, írj a face-re neki hogy tényleg csak pozitív megerősítésből áll e a világ avagy sem.

biztos vagyok benne hogy ugyanazt a választ fogod kapni amit mi írtunk.

de én inkább már lépek erről az oldalról mert veled szót érteni nem lehet.

2013. márc. 1. 12:50
 34/72 A kérdező kommentje:

30-as: teljesen egyetértek, minden szavaddal. Az én kérdésem tényleg csak arra irányult, hogy azokkal a kutyákkal miért kell ezt túlzásba vinni, ahol nem lenne rá szükség.

31-es: köszi, hogy ezt leírtad. Ráéreztél, nem zavar, ha lepisilné a kutyád az ajtómat vagy a házfalamat, Pesten nőttem fel, magas az ingerküszöböm, az jobban zavart, amikor részeg emberek a kapualjunkba szartak... Azért Csányit nem szólnám le. Lehet, hogy nem vagyok a kutyáimmal túl szigorú, de bizonyos emberek tudását én nem kérdőjelezném meg. A fal-lepisiléssel szemben ezt nagyobb tiszteletlenségnek tartom.

2013. márc. 1. 12:53
 35/72 anonim ***** válasza:
100%
Nem Csányi prof. tudásával van a probléma, hanem mindössze azzal az egyszerű ténnyel, hogy a kutyanevelés nem a szakterülete, tehát nincs értelme vele példálózni. Ő a kutyák viselkedését kutatja.
2013. márc. 1. 13:07
 36/72 A kérdező kommentje:
Hát, akkor úgy fogalmaznék, hogy mivel pont eleget tud a kutyák viselkedéséről, vélhetően pont annyira van megnevelve a kutyája, amennyire ő azt kívánatosnak tartja. Biztos vagyok benne, hogy mondjuk nem élne egy olyan kutyával, aki megharapja a feleségét.
2013. márc. 1. 13:12
 37/72 anonim ***** válasza:
100%
Na ez már helyes megfogalmazás: "amennyire ő kívánatosnak tartja". Ő és nem más. Másnak mások az igényei. Nem a felhalmozott tudáson múlik, hogy ki milyen. Ezek szerint Hozzád az Ő mentalitása áll közelebb, de el kell fogadni, hogy nem mindeki ilyen.
2013. márc. 1. 13:16
 38/72 A kérdező kommentje:
Igen, az ő hozzáállása a szimpatikus nekem. Nem hiszem, hogy a kutyái valaha bárkiben vagy bármiben kárt tettek volna, mégis szabadon neveli őket.
2013. márc. 1. 13:18
 39/72 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező! 12:10 esre válaszolva:

Az a gond, hogy nem látod át a tenyésztés fontosságát, ahogyan sokan mások sem, sőt, sok tenyésztő maga sem, hiszen a legtöbb csupán szaporít... Maradjunk a rottiknál. Alapvetően őv fajta, akinek dominánsnak KELL lennie, erős védőösztönnel KELL rendelkeznie, és még egy sor dolog... Na most, ha egy IGAZI TENYÉSZTŐ tenyész szukája egyik almában mondjuk lenne 7 kölyök, abból mondjuk 2ről kiderülne 6-7 hetes kora körül, hogy nincsenek meg benne azok a bizonyos ösztönök, az igazi tenyésztő ezeket a kölyköket NEM HAGYNÁ ÉLETBEN! De nem azért, mert szívtelen, hanem azért, mert magának az adott fajtának nincs szüksége olyan egyedekre, amelyek nem életképesek, nem hozzák a standardot!

Privátba is leírtam, hogy egy fajta sem létezne, ha nem lett volna, nem lenne természetes és "mesterséges" szelekció...

Azt akarom az egészből kihozni, hogy értsd azt meg, hogy azért nem lehet ELMÉLETILEG egy rottit csak és kizárólag pozitív megerősítéssel nevelni, képezni, mert nem arra van szüksége, egyszerűen nem lehet, mert a fejedre nő! Ezzel nem azt mondom, hogy a régi szöges nyakörves kényszerítéssel kell képezni, mert igenis lehet és kell is pozitív megerősítéssel, de csak azzal nem lehet! Nem éri el a célját!

De ez az elmélet... sajnos mivel sok "tenyésztő" csak a pénzért "tenyészt", ezért következhet az be, hogy nagyon sok gyenge, a standardnak nem megfelelő egyed él, létezik, holott nem kellene nekik! Sajnos ez az igazság...

Ha ezt nem bírod megérteni, akkor nem tudok veled mit kezdeni és nem is kívánok többet írni!

2013. márc. 1. 13:27
 40/72 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

"Az én kérdésem tényleg csak arra irányult, hogy azokkal a kutyákkal miért kell ezt túlzásba vinni, ahol nem lenne rá szükség."

Te honnan látod azt, hogy az adott kutyának szükség van-e vasszigorra vagy sem? Miből szűröd ezt le?

2013. márc. 1. 13:27
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!