Az miért lehet, hogy a kutyám egyik nap egy kisangyal, a másik nap meg maga az ördög?
Úgy értem ezt, hogy valamikor úgy tudom sétáltatni, hogy egyáltalán nem kell rászólnom, rögtön jön ha hívom, nagyon rendes. Máskor meg nem lehet vele bírni, tiszta dilis, nem jön ha hívom, messzire elszalad.
Teljesen rendszertelen hogy mikor milyen, de nagyjából fele-fele arányban.
Felnőtt kutya, két hónapja került hozzám. A falkavezérségre vonatkozó szabályokat (pl ajtón ln megyek ki előbb, nem adok a kajámból, nem jöhet az ágyba, játék kezdeményezés stb...) betartjuk.
Mitől lehet hogy ilyen labilis a kapcsolatunk, mit tehetnék még? Kutyasuliba fogunk menni, csak jelenleg még nincs rá pénzem, csak úgy 2 hónap múlva lesz, de szeretném ha addig is fejlődne a dolog.
Labdázás közben mi is szoktunk szellemi játékokat játszani...vagy ami gyakoribb, hogy tanulás-gyakorlás közben játszunk :D Utóbbinál a feladat a több, a játék a motiváció és a levezetés.
Szerintem kölyköknél és növendékeknél nem feltétlen kell elvárni, hogy energiától feszülve is mindent jól csináljanak. De már egy érett, felnőtt kutyától én igenis elvárom! Tudja, hogy mindig van lehetősége játszani velem, bandázni más kutyákkal, sokat sétálni-szaladni szabadon...akkor meg ha esetleg 1-2 napig kevesebb az "eksön", attól még az agya legyen a helyén :)
Tegnap este figyeltem meg, hogy ilyeneket csinál:
Szaglászik valamit, nagyon, én hívom és meg is indul felém, de egy lépés után, mintha egy láthatatlan madzag visszarántaná az orránál fogva. É ezt egymás után többször. Szagol, hívom, elindul, visszarándul a szagra egy hirtelen mozdulattal. Szinte toporog mert jönne, de az orra egyszerűen nem hagyja. Ez miért lehet? Nagyon magas ösztönszint esetleg?
Nagyonmagas ösztönszinten a megfelelő kötődés hiányába szerintem meg se fordulna..
Egyszerűen nem akar bemenni, lehet már kérdezték, de mit csinálsz akkor ha nem megy be? Mert még az lehet hogy nincs következménye a behívás megtagadásának.. Ami elég súlyos vétek egyébként, csak mi emberek nem fogjuk ezt fel sokszor :)
Előbb utóbb mindig jön, csak többször kell hívnom. Mondjuk azt tudom hogy ezt sem szabadna....
Én tudom hogy ez nagy gond, Szerencsére az esetek többségében azért jön elsőre, de azt szeretném ha 99%-ban jönne elsőre...
Én is elrontottam, mert egy időben mindig csak 3szorra lett következménye annak hogy nem jött be ezt szépen meg is tanulták és mindig csak a 3. hívásra reagáltak :D..
Nagyon rafkósak tudnak lenni ám. Most jutottam el odaáig hogy ha nem jön egyből akkor elindulok fel hogy most "agyon verem".. persze ő ezt tudja is és olyankor olyan lesz mint a kisangyal. Mostanában egyre gyakrabban bejön megint első szóra..
Persze nálad mivel még lehet nem is tudja milyen ha mérges vagy nem árt hogy ha szólsz neki és nem jön akkor oda mész minimális grabancrángatás (nem kell kifektetni meg ilyenek semmi terror :D nah meg okos emberek egyből ki is okítanak az utcán kutyanevelésből még akkor is ha soha nem volt nekik^^ ) ott hagyod elépsz 5lépést és behívod mégegyszer előveszed a legaranyosabb hangodat magadhoz hívod és nagyon megdicséred ha bejött. Erre igen hamar rájönnek 3-4 séta
És azt próbáltad, hogy már a megfordulásra rádícsérsz? Tehát hívod, fordul és rögtön: ezaaazz, naagyon ügyes vagy, gyeregyeregyergyorsan, és ha beér, akkor valami finmság, vagy labda, vagy csuklórágcsálós birkózás, vagy bármi amit nagyon szeret.
Mennyire kajáztok még a behívásnál? Mert én azt mondom, hogy az olyan eseteknél, amikor tudod, hogy nagy kísértés volt nem bemenni, akkor mindenképpen adnék neki!
OK, ezt megpróbálom, köszönöm szépen. :)
Tudja milyen amikor dühös vagyok, volt már nagyon lebaszva, kajafelevésért.
Amikor már harmadszor nem akar jönni, akkor azt csinálom, hogy nagyon szigorúan rászólok és gyilkos tekintettel teszek felé egy lépést. Erre indig meghunyászkodva jön hozzám. Csak hogy ezt a meghunyászkodást néhány másodperc alatt el is felejti, szóval lehet hogy ilyenkor rendesen meg kéne büntetnem. Mert tulajdonképpen csak úgy csinálok, mint aki épp büntetni készül, ettől már összetojja magát. Aztán végül nem történik semmi, még sincs megbüntetve.
Nah most ezzel az a baj hogy a kutyát mindig szépen hívjuk be (én se szoktam mindig de ezt szoktuk mondani) Ez azért van hogy a behívás neki egy kellemes élmény legyen. Mindig meg kell dícsérni a kutyát ha bejön. ha nagyon mérges vagy akkor is Mert BEJÖTT.
Mesélek az jobban megy úgy hátha megérted mire akarok kilyukadni :D. Tavasszal normafán voltunk épp olyan helyen ahol kertes házak voltak. Két kutya kitörte a fakerítést ők meglepődtek hogy ki tudtak jönni és vissza is mentek. Az enyémnek nem kellett több azt hitte hogy előle menekülnek úgyhogy fogta magát és bement a kertbe a lyukon. 2perc kiabálás után bejött összeszorított fogakkal és összeszorított ököllel megdícsértem hogy bejött :D Nagyon nehéz volt...
Tehát röviden szépen hívod ha nem jön be akkor valami általad választott következménynek kell jönnie (suliba úgy is beszéltek majd róla.)
van olyan eset hogy be kell könyörögni magadhoz vagy kiabálni kell.. macska fácán másik kutya akármi..
Ha bejön akkor meg kell dicsérni hiszen bejött. Sokszor nehéz komoly önkontroll kell hozzá 1-2 embernek.
Arra figyelj hogy ha bejön akkor sose kapjon büntetést bármit is csinált. Nem fogja érteni és azt hiheti hogy a behívásért kapta. Hülyén hangzik de így van..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!