Az miért lehet, hogy a kutyám egyik nap egy kisangyal, a másik nap meg maga az ördög?
Úgy értem ezt, hogy valamikor úgy tudom sétáltatni, hogy egyáltalán nem kell rászólnom, rögtön jön ha hívom, nagyon rendes. Máskor meg nem lehet vele bírni, tiszta dilis, nem jön ha hívom, messzire elszalad.
Teljesen rendszertelen hogy mikor milyen, de nagyjából fele-fele arányban.
Felnőtt kutya, két hónapja került hozzám. A falkavezérségre vonatkozó szabályokat (pl ajtón ln megyek ki előbb, nem adok a kajámból, nem jöhet az ágyba, játék kezdeményezés stb...) betartjuk.
Mitől lehet hogy ilyen labilis a kapcsolatunk, mit tehetnék még? Kutyasuliba fogunk menni, csak jelenleg még nincs rá pénzem, csak úgy 2 hónap múlva lesz, de szeretném ha addig is fejlődne a dolog.
Hát most így belegondolva lehet hogy van ebben valami. Pl ma reggel korábban indultunk el dolgozni (jön velem dolgozni) mint szoktunk, így kényelmesen volt időm, és tök szófogadó volt. Bementünk a futtatóba mert ott volt egy ismerős kutya. Ott voltunk egy ideje, amikor ránéztem az órára, és konstatáltam hogy már sietnünk kell. Ezután megint rossz volt.
Viszont nyilván mindig lesz olyan hogy sietnünk kell, vagy hogy feszült vagyok valamiért, tehát csak kéne valahogy változtatni ezen. Magamból nem tudom ezt 100%-ig kiirtani, hiszen emberből vagyok, szerintem ilyenkor is engedelmesebbnek kéne lennie.
Érdekes ez kutya függő akkor nagyon, mert ha én másnapos vagyok nyűgös, bajom van esetleg még be vagyok rugva kicsit, akkor olyan mint egy angyal :D
Két hónapja került hozzád.. Majd a suli sokat fog segíteni. Az hogy nem jön be még simán a kötődés hiánya. Én még el se engedném ennyi idő után.
Az ajtón te mész ki előbb azt hogy kell értelmezni? Mit csinálsz hogy te menyél ki előbb ? :)
Eleinte csak hátrébb "rugdostam", mert sehogy sem akart lehiggadni. Most már leültetem, és úgy, de már egyre ritkábban kell szólnom neki, egyre gyakoribb hogy magától előre enged.
Azért ha nagyon szigorúan rászólok visszajön, forgalmas helyen nem engedem el. Ha betonozott járdán megyünk, és nincs mellettünk sok füves rész, akkor gyönyörűen jön mellettem, meg ugye az is látszik hogy mikor van olyan lelkiállapotban, hogy el merjem engedni. Szóval ha oda figyelek a körülményekre, akkor teljes lelki nyugalommal el tudom engedni.
Az a baj, hogy a kutyasuliig még hátra van két hónap, addig is szeretnék elérni nála valami fejlődést. Itt a tavasz, szeretném vinni kirándulni meg minden.
Amúgy érdekes. kutyáktól mindig minden esetben 100%-ban el tudom hívni, akkor is ha éppen engedetlen pokolfajzat hangulatban van. Akkor vannak a gondok, amikor kiszagol valamit, s elkezdi követni a szagot.
Szerintetek az jó ötlet, ha az ilyen engedetlen időszakaiban inkább csak pórázon viszem? Így nem rögzül neki a rossz szokás, és talán az is leesik neki, hogy csak akkor mehet szabadon, hogy ha jól viselkedik. Vagy ez hülyeség?
Milyen nemű, ivaros, vagy ivartalan?
Mert egy ivaros kutya, aki tüzelő szukát érez, simán elveszti a fejét :)
Ilyenkor egyébként egy éleshanggal ráordítás kizökkentés képpen, aztán kedves hangra visszaváltva hívás és nagy dícséret is működhet.
Én valamennyire megtanultam a hangulatingadozásaimat kezelni, ha pedig nem megy, nem a kutyát hibáztatom amiért én éppen hülye vagyok :)
Ha nagyon ideges vagyok, akkor a kutyám nem közlekedik pórázon. Beáll és négy lábbal fékez. Baromi sokáig nem értettem, hogy ezt mikor meg miért csinálja, csak volt egy ilyen jelenség. Aztán egyszer annyira felcseszett valaki, hogy pofánvágtam egy ilyen szituban a kutyát, mert muszáj volt leadnom valahol a dühöm. Egész nap lelkiismeretfurdalásom volt, és akkor jöttem rá, hogy teljesen igaza van, én se akarnék összekötve mászkálni egy ilyen idegzsábával. Mostanában ha ilyen van, lecsatolom a pórázt, és anélkül megyünk én meg megpróbálok megnyugodni, mert nyomorult kutya semmiről nem tehet, nehogy még ő legyen frusztrált miattam...
Igen, már kitapasztaltam egy hangot ami ilyenkor kizökkenti, ez beválik. De nem gondolom hogy ez hosszú távon jó megoldás. Főleg hogy ilyenkor "kizökken", aztán sokszor megint kezdi elölről az egészet. Én meg nem akarok kiabálni vele egész séta alatt mint egy idióta. :)
Nem vagyok én ilyenkor idegzsába egyáltalán. Csak kicsit szorosabbra veszem a tempót, nem békében andalgunk. :) És ha sietni kell, haladni kell, azt is meg kell tanulnia szerintem.
Tuti, hogy a hangulatodra reagál. :)
Ha idegesen lépek ki a házból és megyünk sétára, akkor egy ránézés, egy hang nélkül is tudja, hogy gáz van, lefagy, nem működik...mert régen párszor dühösen én is ráripakodtam, esetleg odacsaptam, megrántottam.
Most már nagyjából tudom kezelni ezeket a szitukat, kioldani. Ilyenkor inkább pórázra veszem az első 5-10 percre :)
Amikor rendezvényre, időre megyünk és van 3 perc a buszig, de még előtte pisiltetni akarom gyorsan, TUTI, hogy csak áll és néz, szimatol, de véletlen sem pisilne...ilyenkor ha kiakadok, akkor még rosszabb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!