Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az miért lehet, hogy a kutyám...

Az miért lehet, hogy a kutyám egyik nap egy kisangyal, a másik nap meg maga az ördög?

Figyelt kérdés

Úgy értem ezt, hogy valamikor úgy tudom sétáltatni, hogy egyáltalán nem kell rászólnom, rögtön jön ha hívom, nagyon rendes. Máskor meg nem lehet vele bírni, tiszta dilis, nem jön ha hívom, messzire elszalad.

Teljesen rendszertelen hogy mikor milyen, de nagyjából fele-fele arányban.

Felnőtt kutya, két hónapja került hozzám. A falkavezérségre vonatkozó szabályokat (pl ajtón ln megyek ki előbb, nem adok a kajámból, nem jöhet az ágyba, játék kezdeményezés stb...) betartjuk.

Mitől lehet hogy ilyen labilis a kapcsolatunk, mit tehetnék még? Kutyasuliba fogunk menni, csak jelenleg még nincs rá pénzem, csak úgy 2 hónap múlva lesz, de szeretném ha addig is fejlődne a dolog.

2013. febr. 19. 10:31
1 2 3 4 5 6
 11/51 Szilvi & Argos ***** válasza:

Én most javítom ki a következetlenségem hibáit, melynek folytán Argos sokszor hívás ellenére is elkanyarodott, tiltás ellenére is odament kutyához, stb-stb. Nem rángatom, nem kiabálok, mint régen. A séták pórázon indulnak láb mellett, aztán póráz nélkül láb mellett, aztán mehet dolgára, behívásnál lecövekelek, odajön, megdicsérem, stb-stb...Három napja csinálom és már van eredménye!

Például a ma reggelünk:

Most pórázon mentünk a partra, ott is jó 100 métert úgy jött, majd még pár tíz lépést láb mellett szabadon, aztán ráküldtem varjakra többször is, közben mindig vissza-visszahívva és jutival dicsérve...aztán pár perc dolga végzés, majd ismerőssel dumálva labdázás...aztán ismét dolga végzés, párszor két bokor körülkerülése össze-vissza, aztán pékségig pórázon, onnan haza szabadon...1 óra volt, de el is pilledt

2013. febr. 19. 13:12
 12/51 A kérdező kommentje:

De nem vagyok kifejezetten ideges. Max egy kicsit izgulok, hogy elérjük e a buszt. De azt se nagyon, mert nem szoktak szólni érte ha kések. Szóval én ezt nem nevezném idegességnek. De lehet hogy igazatok van, és ennyire érzékeny a hangulatomra. Ha így van, akkor ezt nem lesz egyszerű megoldani. :)

De mi lehet még? Mert az első válaszoló felvetette ezt a teóriát, és azóta is itt tartunk. Valami más ötlet?

Én elsőre arra gondoltam, hogy a falkavezér szerepemmel vannak gondok. Vagy nem azzal, mert akkor gyakoribb lenne ez a rossz magatartás?

Ugye a behívás megtagadására mindig ezt szoktátok mondani elsőként. Ugyanakkor nincs semmi más olyan jellegű problémánk ami erre utalna. Nem tudom hogy ez lehet e a gond, vagy tényleg az én hangulatom. Pedig erre fontos lenne rájönni, mert addig biztosan nem tudom kezelni a dolgot.

2013. febr. 19. 13:17
 13/51 A kérdező kommentje:
Ez jól hangzik, viszont amikor így megkergül, akkor a póráz nélkül láb mellettel is vannak problémák.
2013. febr. 19. 13:18
 14/51 Szilvi & Argos ***** válasza:
Lehet következetlenség is...vagy hogy most kezd igazán kinyílni a csípája a kutyusnak :)
2013. febr. 19. 13:19
 15/51 Szilvi & Argos ***** válasza:
Akkor ismét póráz :D
2013. febr. 19. 13:20
 16/51 A kérdező kommentje:

Hu de bonyolult ez a kutya nevelés dolog, álmomban nem gondoltam volna. :) Alig várom a sulit...

A láb mellett sétát még csak most kezdtük el tanulni. Már jól haladtunk, aztán hanyagoltam kicsit a dolgot, de most megint rá fogok koncentrálni.

2013. febr. 19. 13:21
 17/51 A kérdező kommentje:

Jaaa, és egy nagyon fontosat nem írtam!

Az esetek nagy százalékában csak a séta első kb 20 percében ilyen!

2013. febr. 19. 13:23
 18/51 anonim ***** válasza:

Akkor az az is lehet, hogy simán tele van még energiával, azért pörög. Én ha tudom, hogy a kutyám nagyon tele van, akkor nem is várok el fegyelmet. Olyankor nálam elő a labda, aztán hadd rongyoljon, meg van pár olyan feladatom, amit labdáért csinál, azokat túlpörögve is megcsinálja (futás előre fához, vagy padhoz és hopp föl, meg ilyesmik) aztán ha kieresztette a fáradt gőzt, csak akkor várom el a fegyelmet.

De tényleg összetett, meg sok tényezős... Mert ugye akinek nincs meg a kellő tekintélye, az nem is engedheti meg magának, hogy időnként ne várja el a fegyelmet.

Ezért kell mindig minden problémát mind a három irányből megközelíteni:

Tanítás: megtanítottam-e, érti-e a feladatot a kutya, áltolánosítva is van-e, elégszer megerősítettem-e stb.

Viszonyrendezés: elég erős-e a domináns szerepem

Életmód: egy ösztönöktől, energiától túlfűtött kutyánál esély sincs jó viselkedésre

2013. febr. 19. 13:59
 19/51 A kérdező kommentje:

Direkt azért akartam törpe uszkárt, mert mindenhol azt olvastam, hogy egy nyugodt, nem túl nagy mozgásigényű, kezdőknek is ajánlott, könnyen kezelhető, nem túl domináns fajta. Erre tessék. Napi három órát sétálunk, de ez sem elég neki, és még valószínűleg a vezér szerepet sem sikerült rendesen megszereznem 2 hónap alatt. Kis ördögfióka, de imádom. :)

Igen, arra már rég rájöttem, hogy ha tele van energiával akkor nehezebb vele. De egy igazán jó kutya akkor is hallgat a gazdájára ha ezerrel pörög. Ez a cél, remélem a suli majd segít. :)

2013. febr. 19. 14:07
 20/51 Szilvi & Argos ***** válasza:
Sokan lebecsülik a kis testű fajták mozgás és foglalkozás igényét. Ezért olyan gyakori, hogy pórázon ugrálnak-pattognak őrjöngve mindenre és mindenkire. Azt hiszik az emberek, hogy elég nekik 3-szor 10-15 perc...pedig nem!
2013. febr. 19. 14:12
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!