Komolyan nem értem, hogy miért támogatjátok őket ebben a döntésben?
Egyetértek az előzőekkel. Normális tenyésztő megismeri a leendő gazdikat és a lehető legjobb kutya-gazda párosításokat hozza össze. Ugyan ez a helyzet a jobb menhelyeknél. Ott is jól ismerik már a kutyákat, az érdeklődőket alaposan kifaggatják és az emberek életstílusához megfelelő kutyát ajánlanak mindig.
Az is igaz, hogy nem lehet beskatulyázni sem fajtát, sem embert. Bizonyos embereknek (sokszor még olyanoknak sem, akiknek vannak kutyás tapasztalatai) még egy újfundlandit vagy labit sem engednék. Máskor akár kezdő embernek is mernék komolyabb kutyát adni, mert látszik rajtuk, azon ahogy viszonyulnak az állatokhoz, hogy felelősek, elkötelezettek, tudatosak és elég magabiztosak. Viszont a kezdő kutyások 99%-ának kötelezővé tenném a kutyasulit legalább az első egy-másfél évben.
Kutyáknál hasonlóan. Pár házzal arrébb tőlük élt egy roti kan. Sosem vitték sétálni, sosem foglalkoztak vele, sosem nevelték de az a kutya mégis olyan jó fej, barátságos lett mind emberekkel, mind más kutyákkal, hogy mindig elcsodálkoztam rajta. Mint egy retriver, mindenkinek örült, házőrzésre alkalmatlan volt (2-ször rabolták ki a házat mellette, utána hoztak oda még egy kutyát a tulajok). És nem ez a normális egy rotinál, de ilyet is ki lehet olykor fogni! Kezdőnek pedig leginkább ez való. Van olyan labi, amelyik piszok domináns, nagyon sokat küzdött vele a gazdája, egy valóban tapasztalt ember, mire sikerült elérnie, hogy a kutya beálljon mögé.
Csak az arányokkal van "gond". Például a pásztor és ÖV kutyák, terrierek nagy része kemény, még tapasztalt embereknek is okozhatnak kihívást. És bár olykor van köztük egy-egy egyszerű eset, mégsem lehet őket első kutyának ajánlani, csak mert mindenkinek van egy sztorija a kivételekről.
Sziasztok.
Nekem az első kutyám rotti volt,azóta már eltelt egy kis idő.Jelenleg a 3. rotti kislányt nevelem egy amsteffel együtt.Én is tini voltam az első rottinál.Tudom mivel jár a fajta.Egyetértek azzal,hogy sok,nagyon sok múlik a nevelésen.Fontos ,hogy határozottak legyünk és sok szabadidővel rendelkezzünk.Igen,nincs buli,nincs pasi....vagy van,de olyan aki jár veled kutyázni.DE mivel tudom mivel jár ez én inkább azt a tanácsot adnám,hogy ne,ne rotti legyen az első kutya...én személy szerint a spánielt ajánlanám vagy a boxer ha nagyobb kutyust szeretne.Persze tudom őket is el lehet rontani,de nem kell talán annyi munkát,időt fektetni a nevelésükbe,így egy tininek szerintem ideálisabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!