Miért jó, ha egy robot a kutya?
Az egyik barátnőm kutyájáról van szó. Úgy nevelte, hogyha pl eldobja neki a labdát, csak parancsszóra mehet érte, akkor ehet a kutya, amikor ő megparancsolja neki, ha sétáltatja, akkor úgy megy mellette, ahogy az be van neki tanítva. Gazdi mellett, nem nézeget semerre, nem áll meg szaglászni, stb.
Miért jó ez? A másik barátnőm kutyája sokkal szimpatikusabb, nem egy ilyen robot... Nem kell ráparancsolni, hogy ehet, mégis a barátnőm a falkavezér. Sokkal boldogabb kutya, mint a másik..
Azért tettem fel a kérdésem, mert múltkor elkísértem robot-kutyás barátnőmet a parkba, és több kutya is csak parancsszóra mehetett a játékért.. MIÉRT?!?! Miért nem játszhat önfeledten??
Ugyanolyan megbízható és kontrollálható a másik barátnőm kutyája is, mégis felszabadultabb és boldogabb.
A másik folyamatosan lesüti a fejét, rá sem néz az emberekre, állatokra az utcán. Lesüti a fejét, és így sétálnak.
Miért játék az egy kutyának, hogy parancsszóra elrohan a labdáért, visszahozza és le kell ülnie, majd várnia a következő parancsszóra??
Olyan volt szegény, mintha kötelező lenne neki és nagyon nem akarná, de parancs és teljesítenie kell..
És köszi, értek a kutyákhoz, bár jelenleg nincs kutyám és már nem is akarok.
Az én kutyáim sose voltak ilyen robotok, akkor ettem, amikor adtam nekik kaját, mégis én voltam a falkavezér, tiszteltek engem, szót fogadtak, ha eldobtam a labdát, nem kellett parancsra várniuk, hanem önfeledten rohantak utána egyből.
Szerintem fontos az egyensúly. Az én kutyám azért mehet a játékra csak parancsszóra, mert elég magas ösztönei vannak, és simán elszalad egy macska után vagy egy labda után át az úttesten. Ezeket az ösztönöket muszáj uralni, különben folyton rettegnem kéne, hogy a kutyám elmegy, kimegy az útra és elütteti magát. Az evés sem csak úgy megy, hiszen az étel által tudom a leginkább kimutatni, hogy én vagyok a vezér, tőlem kapja a kaját, tőlem függ az élete. Azért fontos, hogy vezér legyek, mert így sokkal szabadabb életet élhetünk. A kutya tudja, hogy meddig mehet el, mit szabad és mit nem, így tökéletesen biztonságban tudhatom őt a mi világunkban is, nem kell a körmömet lerágnom, hogy vajon meglesz-e, miután elengedtem pórázról.
Ugyanakkor pont a napokban volt egy vitám az egyik kérdésnél, mert én megengedem a kutyáimnak, hogy 50-100 méterre is elmenjenek tőlem. Ennek nagy szükségét láttam, direkt alakítottam így, mert a kan kutyusom egyfolytában rajtam lógott séta alatt, szinte semmit nem mert magától kezdeményezni, szinte már szó szerint robotként viselkedett. Láttam rajta, hogy nem igazán boldog. Ezért feláldoztam valamennyit a tekintélyemből, de sokkal boldogabb, és én is az vagyok, hogy látom rajta, hogy felszabadult. Sokszor engedem a parkban, hogy játsszon, futkosson más kutyákkal, rohanjon egy laszti után, mert erre is szükség van.
Sajnos, sokan a "jólnevelt" kutya okán teljesen csak parancsra működő kutyát nevelnek. Egyszerűen nem vállalják azt, hogy a kutyájuk önmaga is lehessen, mert abban benne van a lehetőség, hogy képtelenek lennének kontrollálni.
Plusz az ilyen emberben valahol mélyen az uralkodni vágyás igen erős.Egy kutya ennek igen jó alanya lehet.
ma 22:41
Mi köze a hétköznapi életnek a versenyekhez, vizsgakövetelményekhez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!