Elütöttem véletlenül a szomszédot átszökött kutyáját az udvaromban! Mit tehetnék még?
A kutyája szökős volt és most kivételesen átszökött hozzánk.Tolattam ki a garázsból az autómmal,ami egy magas terepjáró és nem láttam a tükörben sem a mögöttem lévő kutyát (kistestű).
Sajnálom,ami történt,már bocsánatot kértem,de a szomszédok nagyon haragszanak rám.A kutya sajnos elpusztult (megsérült a feje).
Az azért nem mindegy, hogy a te kerítésedről van szó, vagy az övéről. Mert telekhatáron két szomszédos ház között az OTÉK-ban, vagy a helyi beépítésre jellemzően önkormányzatilag van meghatározva, hogy melyik oldal tartozik hozzád. Ez általában az utcáról a ház felé nézve a bal oldal. A jobb oldal pedig a szomszédé.
Tehát ha a hivatalosan hozzád tartozó kerítés állapota nem volt megfelelő, akkor a tiéd is a felelősség.
De tényleg beszéljétek meg, ha már lenyugodtak egy kicsit.
Semmi joga nincs leverni rajtad a költségeket. Ne hagyd magad, nincs igaza.
Az ő kutyája, az ő felelőssége, hogy ne szökjön ki, ne támadjon emberre, állatra, stb.
Ha kimegy az utcára, akkor semmi joga felháborodni. Pláne, ha átmegy a te kertedbe, házadba.
Ha megfenyeget, mond meg neki, hogy állsz elébe, nem te vagy a hibás, és nem vagy köteles fizetni.
Semmit, te nem vagy hibás érte.
Ez így pont elég, hogy kifejezted a sajnálatodat, még ha gondolod, adhatsz bele a műtét költségeibe, az szép gesztus lenne átvállalni a felét mondjuk.
Ez hülyeség, nem te tehetsz róla. Pont ma történt velem egy apró, de a szituációt jól tükröző eset.
Utaztunk a buszon a kutyussal, de pont meredtem ki az ablakon és nem figyeltem rá eléggé. Véletlenül rálépett a lábára egy ember aki addig háttal állt neki. Nem győzött elnézést kérni, de én mondtam neki, hogy az én hibám, nem az övé, én nem figyeltem a kutyámra. És szerintem ez így normális.
Én úgy tudom hogy ha szemben állsz az utca felől a házzal, a bal oldali kerítés szakasz a te részed..ergo neked kell úgy megcsinálni hogy ott a szomszéd kutyája ne szökjön át. Ha a másik oldalon, a jobb oldalon lakik a szomszédod, az a kerítés érsz az övé, neki kell felelni érte. Ha onnan jött a kutya, akkor nem lesz olyan nagy problémád nem zárta be, nem gondoskodott róla hogy ne tudjon átmenni.
Nem feltétlen idevágó de egy eset: Kertes házban, nagy testű kutya kiengedve. Ki volt téve a kutya harap tábla. Idősebbek voltak már a lakók. Két egyed be akart törni, bemásztak a kerítésen mentek a ház bejárata felé, a kutya megharapta az egyiket elég csúnyán, a másiknak volt ideje kiugrani a kerítésen, utána ugrott a megharapott egyén is. A kutya oltva volt, papírok minden oké. A két önjelölt betörő feljelentette a házaspárt, hogy a kutya megharapta miegyéb. A házaspárnak kártérítést kellett fizetni, és a kutyát el kellett altatni, azon a néven hogy közveszélyes. Ezt csak azért hogy abszolút nem volt igazságos.. lehet veled sem lesznek azok. =/
Teljesen mindegy, milyen a kerítés, kié a kerítés, a kutya az övé, ő felel érte, meg kell oldania, hogy ne szökjön ki. Ha nagyon nem egyeztek, akkor hagyd rá, semmilyen úton nem fogja tudni elérni, hogy kártérítést kelljen fizetned, sőt, ha megsérült az autót még te követelhetnél rajta a kártérítést.
Ez egy szomorú szituáció, remélem meg tudok egyezni. Szerintem én adnék neki valamennyit, mintegy részvétnyilvánításként, hiszen sokba kerülhetett a műtét, de ez csupán jóérzés kérdése, a jog melletted áll.
# 10
Mit keresett volna a kérdező udvarában egy gyerek? Az általad leírt balesetért a gyerek szüleit lennének a felelősek mert nem figyeltek a gyerekre és az bement egy idegen telekre. És ki és hogyan látta hogy matatott a kérdező? :D Nevetséges vagy...
Szerintem ilyen esetben nem számít hogy kié a kerítés, ha valaki kutyát tart annak kötelessége biztosítani hogy ne jusson ki a kutya a telekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!