Balesetet okozó kutya és a chip. Te mit tennél?
Ma volt a hírekben kutya okozott balesetet 2 autónak annyi, 1 súlyos sérült, 1 kimúlt kutya.
Etikai témát feszegető kérdés, mi lenne ha.
szerintem egy ember, aki felelősen tartja a kutyáját, annak nem szökik el. a séta közbeni póráz szakadást lehetetlennek gondolom, mert ha látom, hogy rossz állapotban van a póráz, akkor veszek egy újat. ha egy kutya nevelve van, nem szökik ki a gazda lába mellett a kapun, még akkor se, ha nincs ott a gazdája. amúgy, én sétánál minden úttestnél leültetem a kutyát, még akkor is ha nincs kocsi, hogy tudja, hogy nem lépünk le az úttestre egyből.
És igenis, aki nem tud vigyázni a kutyájára, az vállalja érte a felelősséget, mert ha én megtudom oldani, holott állandóan dolgozok, akkor ne mondja más, hogy nincs ideje... mindenképpen megbüntetném a gazdát, de nem olyan súlyosan, mintha mondjuk maga a gazda okozta volna a balesetet, mert azért valljuk be, a gazdának nem sok köze van a balesethez, azon kívül, hogy elszökött a kutyája... macskák is okoztak már balesetet... ha ez kiderülne, akkor mondjuk adnék egy pénzbírságot, de nem milliós nagyságrendet, hanem "csak" pár százezret, hogy a gazda is kapjon észbe, hogy nem így kell tartani egy állatot.
De én, úgy gondolom, hogy ebben az esetben én vállalnám a felelősséget, mert az én hibámból volt a kutya az utcán.
mi az, hogy érdemes felhasználni ilyen célra?
Komolyan, amúgy én már kinézem sok emberből, hogy képes lenne szándékosan elütni egy nyakörvvel kóborló ebet, annak a reményében, hogy chipes, és majd a gazdi fizet, mint a katonatiszt.
Az én kutyám, én tartozom érte felelősséggel, csakis én tehetek róla ha elszökik, ezért vállalnám a dolgot, nem próbálnék kibúvót keresni, nem bánnám meg a chipet.
Hiszen ez is az egyik lényege. Ha nekem lenne anyagi károm más kutyája miatt, akkor én sem szeretném hogy kibújjanak a felelősség alól a gazdái. Ez így fair.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!