Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tényleg csak kutyaiskolával...

Tényleg csak kutyaiskolával lehet megnevelni egy kutyát?

Figyelt kérdés

Csak azért kérdezem, mert itt minden egyes neveléses kérdésre ez a válasz. Kutyasuli, kutyasuli, kutyasuli... Persze vannak hasznos tanácsok is, de a mögött is ott van hogy kutyasuli. A legapróbb problémánál is ezt látom.

Azért kérdem, mert régen nem vitték az emberek iskolába a kutyáikat, mégis voltak jól nevelt állatok.

Vagy meg lehet nevelni suli nélkül is csak úgy nehezebb?

Nem provokációból kérdezem, tényleg érdekelnek a tapasztalataitok.

2013. jan. 20. 16:56
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/72 anonim ***** válasza:
50%
'Mindamellett, akinek igazán szüksége van a nevelési tanácsokra, nem egy hagyományos kutyaiskolában fogja megkapni.' Erre válaszoltam, nem a tiédre. Ti nem veszitek észre, hogy 40x válasz óta azon veszekedtek melyik iskola jobb és éri meg a pénzét amikor nem az volt a kérdés. Mindenkinek más válik be, nincs olyan ami mindenek fölött hat. Még a tüköriskola sem.
2013. jan. 21. 21:53
 62/72 anonim ***** válasza:
Na igen, újfundlandi. Furcsa mód ilyen kutyával ritkán gyűlik meg az emberek baja. Első kutyának tökéletesek, nem épp egy kemény fajta. De ha egy kicsit nehezebb esettel is találkozol, azt azért már ne hagyományos iskolába vidd, ahol a cél valóban csak annyi, amit leírtál: dolgozzon a kutya, más nem is számít. A tükör módszer nem versenyekre zavarja a gazdákat, hanem a viszonyt segít helyre rakni. Ott nem az a legfontosabb, hogy meglegyen x vizsga, hanem hogy tökéletesen együtt lehessen élni a kutyával.
2013. jan. 21. 21:55
 63/72 anonim ***** válasza:
56%

Nem veszekedik itt senki, csak leírtuk a tapasztalatokat.

Amiket te írtál kutyáról, azok a tanítás kategóriába tartoznak, az megint más téma, egy hagyományos iskolában is tanulnak, de az, hogy hogyan neveljük a kutyát, ha egyéb problémákba ütközik az ember, h pl. nem behívható, rombol otthon, bármi ilyesmi van, azokra a legtöbb kikéző annyit mond, h gyakorold. Amíg egy tüköriskolában a probléma gyökerét segítenek orvosolni, rendezni a dolgokat.

Nem azt mondtam, hogy lehetetlen ezekkel akár otthon is megbirkózni, de segítséggel sokkal rövidebb és hatékonyabb.

2013. jan. 21. 21:58
 64/72 A kérdező kommentje:

Az a vicces, hogy tulajdonképpen itt teljes egyetértés van. :)

Mindenki elismeri, hogy a suli hasznos, de anélkül is lehet kutyát nevelni, főképp ha könnyen kezelhető a jószág. Igazából ennyi a lényeg.

Módszerekből meg tengert lehet fakasztani, a maga nemében mindegyik jó. Csak kinek erre van igénye, kinek arra. Ki feladatokat akar tanítani a kutyájának, ki kapcsolatot ápolni.

Számomra a problémamentes együttélés a fontos. Nagyon úgy néz ki, hogy ez suli nélkül is megy, de azért szívesen megnéznék néhány ilyen foglalkozást, mert csak akkor tudnék véleményt alkotni hogy melyik a legjobb, ha ténylegesen ismerném is őket.

Elsőre nekem a tükörsuli szimpi, mert az egésznek a "filozófiája" tetszik. De ez mindenkinek más lehet, tök szubjektív a dolog. Pl én egy barátom segítségével, aki már 3 kutyájával végig csinálta, elkezdtem a kötődési tréninget. Még nem értünk a végére, de most estünk túl a mélyponton, és olyan mint egy csoda! Sokkal de sokkal jobban reagál rám a kutyus mint eddig. Ha jól tudom ez is tükörsulis módszer. Viszont mégsem kellett hozzá suliba menni, és mégis láthatóan működik. :)

2013. jan. 21. 23:11
 65/72 anonim ***** válasza:
0%

Aki a tükör sulitól várja a megoldást ,valóban bajban van.

Csak azért mert felkapott ,média érdeklődés van stb...

Egy sima behívás nem megy otthon vagy a városban elengedve? Ehhez nem feltétlen kellene suli,csak rajtad múlik.

2013. jan. 21. 23:58
 66/72 anonim ***** válasza:

Ha a kutya bejön hívásra, nem megy ki nyitott kapun, tudja az alap parancsokat, sétánál tartja a távolságot, nem agresszív a kajára és más kutyákra, ez esetben mit tanulhatna még egy suliban?

Jó hallani hogy megspóroltam egy rakat pénzt pusztán önerőből :)

2013. jan. 22. 00:34
 67/72 anonim ***** válasza:
Nem ismeritek a módszert, a tükör iskolákat, nem tudjátok, mik a fontosak ott, mit tanítanak a gazdáknak. Így nem kellene véleményt írni. Sajnos persze ez jellemző kicsiny országunk lakosaira, az ember végig néz egy Vészhelyzet részt és máris orvosnak hiszi magát.
2013. jan. 22. 08:18
 68/72 anonim ***** válasza:
55%

Akkor tisztázzunk valamit újra.

Minden CSAK a gazdán múlik. Leírom még egyszer és utoljára, hogy valaki boldogul egyedül is, valakinek segítség kell. Nekem pl. segítség kell, amit nem szégyenlek. Első kutyának vállaltam be egy bullmasztiffot, a kezetektől fogva tisztában voltam azzal, hogy nagy valószínűség szerint kelleni fog a suli. Nincsenek eget rengető problémáink, de bizony vannak olyan dolgok, amiket hiába írnak le, vagy olvasok el, nem megy és vannak olyan pontok is, amit még mindig nem tudok hogy kéne helyesen lereagálni. Ezért vittem suliba. Ahol sajnos nem azt a választ kaptuk, amire számítottam.

Csak hogy egy példát mondjak, tavaly volt egy időszak, amikor a kutyám előszeretettel csócsált meg ezt-azt a lakásban. Kérdeztem az oktatót, hogy mit javasol, mit csináljak másképp? Beszéljük át a dolgot. A válasza az volt rá, hogy ma az ő kutyája is bontotta az ajtófélfát és ezzel lezárta a beszélgetést.

Előtte voltam egy másik iskolában is, ahol az ősrégi, rángatós módszerrel dolgoztak, se jutalomfalat, se semmi. 1x voltunk ott, el is jöttem, mivel az akkor 8 hónapos kutyámon behívás gyanánt akkorát rántott az idióta kiképző a 10 méteres pórázzal, hogy 2x megpördült maga körül a kutya. Hát köszönöm nem kérek egyikből sem.

És hogy miért tükörmódszer? Mert póráz nélkül dolgozzák a kutyák és mert valóban a gazdit képzik és borzasztóan érdekel mindaz, amit ott lehet tanulni.

Aki itt szidja a tükörsulit, vette a fáradtságot akár annyira is, hogy beleolvasson a tananyagba? Kétlem, hogy igen. Vagy ha mégis, akkor kínaiul van neki az egész és gőze nincs miről szól.

2013. jan. 22. 08:30
 69/72 zsuzsabazsa ***** válasza:
68%

Minden attól függ milyen elvárásaid vannak a kutyától./ tudás szempontjából/ Sok vagy kevés. Kicsi a kutya vagy nagy testű. Kicsihez nem kell nagyobb fizikai erő a nagyhoz igen.

Ha azt akarod , hogy a kutyád leüljön vagy lefeküdjön szóra mindegy hogy a harmadik szóra is, ha betudod hívni és azért becsászkál. Szóval ha úgy hellyel-közzel szót fogad akkor nem szükséges a kutyaiskola. De ez azért a kutyától is függ.

Ha nagyobbak az elvárásaid és úgy látod, hogy a kutyádnak és neked is szükséges akkor okvetlen kell.

Pl kezelhetetlen a kutya, verekedős, nem viseli az irányítást, gyenge vagy hozzá, mint alkatilag, mint akaratilag akkor kell. Ez a kutyától és tőled is függ.

Ezeket a dolgokat magadnak kell felismerni.

2013. jan. 22. 10:42
 70/72 A kérdező kommentje:

Nekem tényleg nem kell több, mint hogy zökkenőmentesen együtt tudjunk működni.

Pl ha hívom jöjjön, ha azt mondom hogy maradjon, akkor maradjon, ne menjen le a úttestre, ilyesmik.

Persze ha már minden ilyen alap dolog tökéletesen működik, nyilván fogok trükköket is tanítani neki, de nem azért mert szükséges hogy tudja, hanem mert így tudom karban tartani a kis agyát is.

A végére kicsit eltértünk a tárgytól, de a kérdésemre tulajdonképpen választ kaptam, úgyhogy mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat!

2013. jan. 22. 15:31
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!