Tényleg csak kutyaiskolával lehet megnevelni egy kutyát?
Figyelt kérdés
Csak azért kérdezem, mert itt minden egyes neveléses kérdésre ez a válasz. Kutyasuli, kutyasuli, kutyasuli... Persze vannak hasznos tanácsok is, de a mögött is ott van hogy kutyasuli. A legapróbb problémánál is ezt látom.
Azért kérdem, mert régen nem vitték az emberek iskolába a kutyáikat, mégis voltak jól nevelt állatok.
Vagy meg lehet nevelni suli nélkül is csak úgy nehezebb?
Nem provokációból kérdezem, tényleg érdekelnek a tapasztalataitok.
azt még hozzátenném hogy az enyém egyáltalán nem megadó. a páromat körberöhögi ha épp úgy akarja (nem sikerült példát vennie rólam) míg énrám mindig minden esetben hallgatott eddig.
2013. jan. 20. 18:04
22/72 A kérdező kommentje:
Az az érdekes, hogy nekik meg kell kötni a kutyájukat, viszont amíg bent vannak a futtatóban,mindenféle szuper dolgokat megcsinálnak. Kézjelre ül, fekszik, pitizik, táncol, gurul, és még sorolhatnám. Ezek tök jók, én is szeretnék majd megtanítani a kutyusnak néhány trükköt. De szerintem mégis csak az a fontosabb, hogy jól tudjatok együtt működni a kutyával. Pl a póráz nélküli séta és a behívás.
2013. jan. 20. 18:08
23/72 anonim válasza:
Így van. Valószínű azért megy ilyen jól mert jól látod a dolgokat. A kutyafuttatón lévő szocializáció azért nem ugyan az :) láttam már ott érdekességeket. Elég érdekes az ottani állapot sokszor. Persze fényévente egy ember tudja kezelni a kutyáját de annyi.. Főleg aki csak oda hordja a kutyáját az még annyira sem tudja kezelni mint aki sétáltatja mivel elkényelmeseeddet hiszen úgyse tud kimenni a kutya..
2013. jan. 20. 18:14
24/72 anonim válasza:
bevallom őszintén én is irigyen kuksizom amikor olyan jó kis modern trükköket látok. mi sem tudjuk még az ilyesmit, talán majd tavasszal elbohóckodok vele. nekem az ül, fekszik, helybenmaradást, stb. tudja a kutya, hogy őszinte legyek ezeket nem is volt nehéz neki megtanítani. sőt szinte mindegyik egy véletlen pillanat volt amit sikeresen elkaptam és kihasználtam. de ilyen adj egy ötöst meg ilyeneket nem tud. sokkal inkább olyan dolgokat amik az együttélésünkhöz együttműködésünkhöz szükséges. jól írtad, magam is azt gondolom hogy százszor fontosabb hogy hallgasson rám pl. semmint hogy adjon pacsit. mert ha világgá szalad akkor sírhatok én pacsiért is. de szerintem az nem is nevelt kutya amelyik bár le tud ülni de nem tudsz sehova se menni vele nyugodtan mert tojik a fejedre.
2013. jan. 20. 18:16
25/72 anonim válasza:
A pacsi hasznos dolog a lába megtörléséhez ilyen időben. :)
2013. jan. 20. 18:19
26/72 anonim válasza:
édes lehet :) bár én simán megfogom és törlöm. amúgy elgondolkodtam azon hogy sokaknak nem minden még a suli sem. jó példa erre a párom. ő nem veszi olyan komolyan a tanítását. azt amit már tud (nekem hála) azt ismételgeti vele jutifalattal, de nemigazán van tekintélye. én nem használok jutalomfalatot csak ha valami újat kell(ene) tanítanom, megcsinálja nekem anélkül is. a behívásnál sem használtam sose. rám ha akarom ugrál, ha nem akkor azonnal abbahagyja. a párom ezt sem tudja elérni nála pedig már mondtam is mutattam is de valahogy nem kapcsol. következetlen vele, ezért amikor el van engedve őrá nem is igen hallgat csak ha úgy tartja kedve. sokszor még azt is észrevettem ha hívta magához a kutya engem nézett mintha csak azt kérdezné "szerinted menjek"? pedig annyi mindent elmagyaráztam neki már annyiszor, de valahogy ez neki túl nagy falat hogy "tökéletesen" helyt álljon. ezért is van az hogy pl. a kutyasulisok a trükkökön kívűl semmit nem érnek el a kutyájuknál. én betanítottam neki az itteni nyelven azt tökéletesen meg is csinálja neki is a kutya (sőt bárkinek), de az hogy tekintélye legyen az már az ő feladata lenne , ezt helyette nem tudom beleprogramozni a kutyába. azok akik a kutyasulinál eredményt érnek el azok véleményem szerint a lehető legtöbbet hozzák ki magukból ahhoz hogy valóban jó kapcsolatuk legyen a kutyáikkal. de az hogy én minden nap elmegyek és ot "bemagolom" a trükköket aztán otthon meg nem figyelek a többire az egy kalap hadd ne írjam mit sem ér.
2013. jan. 20. 18:39
27/72 A kérdező kommentje:
Eddig ilyen szempontból még nem volt gondom a futtatóval. Viszont pont ma mesélték ketten is, ugyan arról a kutyáról, hogy szétkapta a kutyáikat. Az egyiknek elég volt a sebeit ellátni a dokinál, a másikat viszont műteni is kellett. Két különböző alkalom volt. Ilyen kutyát hogy lehet elengedni egy futtatóban??? Szégyen...
2013. jan. 20. 18:42
28/72 A kérdező kommentje:
Feltételezem hogy nem a pároddal járt a suliba, hanem veled. :)
2013. jan. 20. 18:48
29/72 anonim válasza:
Még ha valaki ösztönösen következetes és vezető alkat, ennél fogva képes egy keményebb kutyát is irányítani, én még akkor is ajánlani szoktam a kutyasulit -ha más nem, akkor csak kutya nélkül menjen ki és nézzen végig 1-2 tanfolyamot, ez ingyen is van és rengeteget tanulhat belőle, mégis ezt a variációt kevesen választják- hogy a kutyakommunikációt megtanulja. Valóban vannak, akik ösztönösen jó gazdák, de még ők sem születnek úgy, hogy megértik a kutyák jelzéseit. Ezt csak tapasztalattal és némi segítséggel lehet megtanulni, máshogy nem.
2013. jan. 20. 19:23
30/72 anonim válasza:
drága, hát írtam hogy nem jártam suliba -ugyanaz a szitu vagyok mint te :)- mert itt azokat a szaknyelveket hiába magyaráznák nekem nem érteném. és ha úgy vesszük én is első kutyás gazdi vagyok.... bár volt egy edző aki felajánlotta nekem hogy irjam le magyarul hogy mondják az ilyen dolgokat mint ül stb, de azthiszem egyrészt a többségét ki sem tudta volna ejteni ráadásul tényleg nehéz lett volna komolyabb dolgokban megérteni egymást. igaz pl. a fekszikkel volt az a helyzet hogy a párom nyelvén egyszerűen számomra kimondhatatlan szó (xáplósze) ő meg a feksziket törte, hát így maradt a lejjebb szó a fekszikre (pjo kátó). az anyja mikor előszor halotta jól ki is nevetett, de hát mit csináljak ha egyszer nehezek a szavak.
amúgy azt én sem értem hogy az ilyen én vagyok a jani a futtatóban kutyákat miért engednek el... de egy jól tanult gazdinak a kutyája nem is kellene hogy janiskodjon mert a gazdi a jani és ő dönti el ki okés a futtatóban és ki nem ugymondd.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!