A kötelező chip bevezetése után jöhet az országos szintű ebadó?
Beszélgettünk erről kutyás társaságban, hogy nem kizárt hogy bevezetik az ebadód országosan, miután lezajlottak az ebösszeírások ország szerte. Ugye nagyos sok helyen nem vezették be mert nem lehetett ellenőrizni normálisan hogy melyik háznál mennyi kutya van, most viszont hogy a kutyákba chip kerül/került nem kell évente összeírni hogy ki tart kutyát, mivel a chipek adatbázisából könnyen meg lehet nézni kinek van kutyája.Én egyébként nem tartóm jónak az ebadót. Ti mit gondoltok erről?
Nem a chip ellen irányul a kérdésem (csak gondoltam tisztázom mielőtt valaki elkezdene kötözködni emiatt).
Az hogy elvileg nem lehet elásni a kertben az egy dolog, mikor el kellett altatnunk a kutyánkat kijött az orvos (itthon adta be neki az injekciót) direkt rákérdeztünk hogy hova rakjuk a tetemét, mert hallottuk hogy nem lehet eltemetni itthon de mi szerettük volna a telken végső nyugalmába helyezni, erre annyit mondott hogy házi kedvenceket nyugodtan eltemethetjük itthon nem szól érte senki, nagyobb állat esetén (ló, szarvasmarha stb) viszont nem lenne ajánlatos az otthoni temetés.
Az ebadóval kapcsolatban meg az a bajom, hogy tuti hogy nem fordítanák vissza a kutyák javára (főleg mikor sok önkormányzatnak milliárdos tartozásai vannak), vagyis nem az összes ebből befolyó pénzt. Állambácsitól meg sajnálom, már így is elég pénzt szed ki az emberek zsebéből.
Figyelj ha csak a 10edét erre fordítják és valamenyit erre kell akkor is jobb a helyzet.
de ha nem fordítanak erre semmit akkor is legalább az emberek kétszer meggondolják hogy kutyát vegyenek nekem már akkor megéri.. És valószínű nem vagyok egyedül vele. Sőt a menhelyes és ivartalanított kutyákra úgy volt hogy nem kell fizetni ha ez így marad akkor legalább arra sarkalják az embereket hogy fogadjanak örökbe kutyát.
Tudod sok ember nem veszi a kutyát, hanem kapja mondjuk innen onnan, vagy csak simán megsajnálja a kint bóklászó kiskutyákat, és befogadja. Nekem személy szerint a papámtól van kutya, immár 12 éve. Ki tudja, hogy lett vemhes a tacskója annak idején. Ez azóta is rejtély. De mindegy, hagyjuk, ez nem ide tartozik.
A lényeg, sok embernek nem fajtatiszta, sok tízezerért vett kutyusa van. És nem azért tart kutyát, hogy "de jó, hogy ott van hátul", hanem mondjuk házőrzés céljából. Lehet, hogy életében nem eszik tápot az a kutya (most nem az enyémről beszélek, félre ne értsetek).
Ezeknek az embereknek a plusz 10e ft bizony plusz kiadás, ami számukra felesleges. Ha te tényleg elhiszed, hogy ebből lesz zacskó a futtatóknál kihelyezve, akkor nem ebben az országban éltél eddig. Ez a pénz az önkormányzatokról max az országgyűlésig jut el, ott szépen elveszik majd. Meg hát kell az új Audi, Merci szolgálati kocsinak, mert a 4 évesek már kidöglöttek. :S
Aki nem akar tenyészteni, az ivartalanítsa a kutyáját. Egészségügyi szempontból és a kutya oldaláról is sokkal jobb! Ivartalanított kutya után pedig nem kell fizetni, nem hiába. A tenyésztők pedig úgy is kifizetik az ebadót, nem ebbe fognak beleroppanni.
Én helyesnek tartom az ebadót. Remélhetőleg visszaszorul a szaporítás is és a felelőtlen kutyatartás is.
Valamenyit a pénz elcsalásához is ezekre kell költeni :) ezt írtam az előbb.
És igen ahogy mondod. Ne legyen ajándékozva kutya. És ne tartson kutyát senki csak házőrzésre.. egy állatról beszélünk akinek vannak szükségletei könyörgöm.. Aki meg befogadja a kutyát.. Tök egyszerű kijátszani beszélsz állatvédőkkel hogy örökbe is fogadnád.. meg lehet majd csinálni ^^
Az ebadót eddig is csak azoknak az önkormányzatoknak érte meg bevezetni, ahol már volt gyepmesteri telep, hiszen ahol ebadót szednek, azoknak az önkormányzatoknak ezt meg kell oldani a kóbor, gazdátlan kutyák begyűjtését, tartását.
Ahol eddig nem volt gyepmesteri telep, ott ezután sem lesz értelme bevezetni az ebadót, hiszen pl. egy 500-1000 fős faluban nem tudnak annyi adót szedni, amennyiből fent lehet tartani a telepet, személyzet, stb.
Ahol akarták, ott már bevezették, hiszen ha csak annyi embertől is tudták beszedni az adót, akik bevallották, akkor az már pénz...most, hogy van chip, meg nyilván több pénz.
Szerintem ezzel kellett volna kezdeni az egész ebadós mizériát, hogy kötelezővé teszik a chipet.
És nem így, hogy egy időponttól kötelező. Már több, mint két éve törvényben van rögzítve, hogy kutya csak úgy cserélhet gazdát, ha van benne chip. Ki ellenőrzi azokat, akik szaporítanak, vagy csak legyen neki egyszer kölyke alapon hoznak le felesleges almokat???? Először ezeket kellett volna keményen bűntetni, és nem az öreg nénit, aki chip nélküli öreg kutyájával jár le a parkba sétálni.
Ha szigorúan vették volna az ellenőrzést, akkor ma már a kutyák nagy részében lenne chip.
Mert a vevők nagy része nem tudta, hogy ez már akkor kötelező lett volna, amikor ő megvette a kutyáját. Kifizette a nagy valószínűséggel oltatlan, chip nélküli kutyáért a több tízezer forintot úgy, hogy már ráköltött annyit, mintha tisztességes tenyésztőtől vette volna.
Az ebadóval pedig az a baj, hogy nem azt a célt szolgálja, amit kellene. Egyedül a pénzszedésről szól. Akik megalkották, nem azt tartották szemelőtt, hogy így majd csak azt tart kutyát, aki tisztességesen el tudja látni...mert ők lesz.rják, hogy ki mit csinál otthon, azzal a szerencsétlen kutyával.
Az állatvédelmi törvény is egy humbuk...nagyon kevesen ütik meg a bokájuk azért, mert nem úgy viselkednek az állatokkal, ahogy azt megérdemelnék, sokaknak az agyukig nem jut el, hogy rosszat tesznek a kutyával, macskával, stb.
Az ebadó az emberek idiotizmusára nem megoldás....a chipezést viszont kőkeményen büntetném. De tegyük hozzá, hogy az önkormányzatok méltányossági alapon segíthetnék a rászorulókat (pl. a rászo
bocs, véletlenül elküldtem....
szóval, pl. a rászoruló családok, egyedülálló nyugdíjasok, akik megfelelő körülményeket biztosítanak az állatnak kaphatnának ingyen chipet az első kutyájukba, a másodikba pedig féláron. Akinek nincs pénze, az ennél többet ne tartson, vagy spóroljon rá.
Annak viszont, akinek utcán kóborol a kutyája, azt is megtiltanám, hogy kutyát tartson.
azért nem kell elhinni mindent, amit a tévében mondanak...nem fogsz te látni abból semmit, hogyha adózól, mert van, aki zsebre tegye, és nincs aki ellenőrizze.
én az ebadót hülyeségnek tartom teljes mértékben, mert pl aki kevesebb pénzből gazdálkodik, de mégis minden tőle telhetőt megad a kutyájának, annak igenis nagy összeg az az évi 10.000, amit akár a kutyára is költhetne. szerencsére én nem így vagyok, de engem igenis idegesít, hogy más hülyeségét megint az én adómból vonják, tőlem, a családomtól és a kutyáimtól vesznek el MEGINT.
Azért, mert sok paraszt agyba- főbe elleti a kutyáját, és tömve vannak a menhelyek, azt ne én fizessem már, mert akkor az a személy amúgy is jól járt, mert egyszer tőle megvették, neki már mindegy, hogy a kutyával mi van, a lényeg a zsebében csilingelő pénz....
meg a kakis zacsi kihelyezésből se lesz semmi, mert ha még csinálnának is ilyet, szerinted meddig tartana? jönne egy kisgyerek, aki szétszedné, vagy jönne egy részeg, aki kiszedné, vagy jönne egy fiatal, aki kiszedné, és elpazarolná...na meg a kutyások se szentek, tudod ki fog 660 ft-t fizetni a kis zacsiért,ha ott van az utcán ingyen(aki nem inge ne vegye magára!) és viheti haza 100számra...
és még mielőtt félreértésekbe esünk, szoktam adni menhelyeknek kaját, rongyot, fa és kő alapanyagokat, sok mindent, amire nekem itthon nincs szükségem, és tudom, hogy ott jó helyen van, vagy már volt arra is példa, hogy mivel egyik rokonom állatorvos, én intéztem a menhelynek, hogy olcsóbb legyen a kutyák oltása. De pénzt soha, de soha nem adok, mert azt nem tudom, hogy valóban a kutyákra költik-e vagy egy-két menhely vezetője néha-néha belenyúl abba a pénzbe, és amit én a kutyáknak szántam, abból neki lesz egy új dzsekije, vagy cipője vagy mit tudom én...
Szerintem ez így fair, és nem úgy, hogy még egy adót bas*nak az ember nyakába, aki már így is sokszor fejben többet sakkozik, mint egy világbajnok sakkozó a gyakorlatban...nem egy ismerősöm van, aki sajnos a létminimumon tengeti az életét, de a kutya előtt mindennap ott van a kaja, és nem a maradékot eszi a kutya...sőt tovább megyek, nem is ezek az emberek azok, akik kikötik szerencsétlen egy karóhoz, hogy elvan ő ott magában, minek sétálni, vagy játszani...
van olyan pénzes ismerősöm, akinek semmibe se telne mondjuk egy kerítést húzni, de nem, inkább megköti a kutyát...aki már évek óta nem volt elengedve, és a gazdi majd kifizeti az ebadót, mert megteheti, de a kutya még mindig a falhoz van kikötve...
ez így igazságos? nem az ebadótól lesznek jobbak a gazdák, meg nem az ebadó miatt lesznek jobbak a kutyák körülményei, hanem a gazdától, aki foglalkozik és törődik vele. és ahhoz meg nem kell pénz, hogy az ember elmenjen sétálni a kutyájával, vagy hogy felvegyen a földről egy botot, amit dobálhat a kutyának, vagy hogy megtanítsa az alap engedelmességre..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!