Nem tenne jót a kutyás morálnak az ebadó újbóli bevezetése? Mit gondoltok?
tényleg ez lenne a jó:
ivartalanitott+chippezett kutya után nem kellene fizetni
és jó lenne ha a befolyt pénzt a menhelyek fenttartására lehetne forditani
álmok ...
Például...
De ha nem csippezik, akkor nincs bejegyezve a kutya és simán ki lehet kerülni az adót. :)
Úgyhogy a csipp marad.
Jó gazdinak is jó a csipp. Nekem már kódorgott el a kutyám, volt bilétája, de hát a nyakörvét elhagyta valahogy. Rákospalotán lakok, és amikor már minden reményt elvesztettem (3 hónap) felhívott Pesthidegkútról (!) egy állatorvos, hogy nem e az én kutyám stb. :)
Szerintem az ebadó a mai helyzetben butaság lenne, és egy abszurd ötlet.
1) A kutyáknak nincsen nyilvántartási rendszere, hiszen nem kötelező a chip. A gazdának még a csekket se tudná az állam kiküldeni, hiszen nem tudni, kiknek van kutyája!
2) Az első probléma mellett, ami már önmagában ellehetetleníti az egész ötletet, az az, hogy hogyan ellenőrzik, hogyan tartják fenn a rendszert? (Józsi bácsi bezárja a sufniba a kutyát, áhhhh, néki nincsen jószága...) Sehogy...
3) az ebadó hirtelen bevezetésével ugrásszerűen megnőne a kidobott állatok száma. Már most is sokszoros telítettségen működnek a menhelyek, nem bírják befogadni az állatokat, a várólisták kilométeres hosszúságúak.
Az első lépésnek nem az ebadónak kell lennie, hanem az állattartási kultúra megváltoztatásának.
1) A MÁOK nagy hunyó a dologban ám!!! Minden állatorvosnak levelet kéne kiküldenie, melyben közli a barom lódoktorokkal, hogy minden kutya gazdinak erősen szorgalmazza az ivartalanítást és a chippelést, tegye hozzá, hogy kerüljön nyakörv és biléta a kutyára. Itt, ezen a fórumon is mennyi kérdés van, amiben az állatorvos ajánlja az elletést! Az alapvető probléma itt gyökeredzik, hogy a gazdi bízik a képzett "szakemberben"!
Amíg az állatorvosok túlnyomó az elletést szorgalmazza, addig az állatvédelem munkája egy reménytelen harc.
2) chippelés kötelezővé tétele, így a hatalmas mennyiségű kutya állomány felmérhető és nyilvántartható lenne.
3) ivartalanítás kötelezővé tétele, elsősorban szukáknál, de jó lenne, ha kanoknál is. (kivéve a törzskönyves, tenyészszemlén tenyészthető minősítést kapott kutyák)
4) várni 2-3 évet, amíg a kutya állomány kezelhető mennyiségűre csökken, elindul az emberek megvilágosodása, elterjed a chippelés és az ivartalanítás, és növekszik a menhelyek befogadóképessége.
5) és ezek után jöhet az ebadó.
Emellett szükség lenne az állatvédelmi törvény hathatós betartására és használatára! Pl, hogy a rohadt hatósági állatorvos ugyan menjen már ki a szerencsétlen, láncra vert, hótt beteg kutyához, és ugyan legyen már lehetőség elkobozni. És szülessen már letöltendő börtönbüntetéses ítélet állatkínzásos ítélet! Az állataikat bántó gazdák körberöhögik az állatvédelmi törvényt, hiszen komolytalan az egész, és nincsen precedens!
Ilyen nincs, de a kanok is rengeteg betegség rizikó faktort kinyom az ivartalanítás.
Ez a hosszú, megalapozott és mindenre kitérő válasz nagyon tetszett! És egyet is értek vele...
Csak olvastam egy '78-as Hogyan tartsunk kutyát? c. könyvet és abba külön kiemelték, hogy az anyagiakba számoljuk bele az ebadót, innen a kérdés-ötlet.
De vajon akkoriban hogy volt? Mit csinált Józsi bácsi a kutyával? Csippnek még híre sem volt.
Szerintem meg nem csak a szukákat kéne ivartalanítani! Jellemző a mai kutyásokra ez is, hogy a kan gazdájának semmi dolga, miért nem vigyázott a szuka gazdája? Ők nyugodtan nem csinálják meg a krítést, kiengedik sétálni az utcára, nem kötik meg... Majd a szuka a gazdája. Egyszer kérdezték tőlem, hogy miért ivartalanítom a kandúrom, hiszen nem nekem csinál kiscicákat... -.-" Ugyanannyi felelősségük van ebben nekik is! Szerintem a kutya betegsége mindnekinek a magánügye, nem döntheted el helyette hogy vállalja-e! Azért kell ivartalanítani, hogy ne legyen annyi kölyök, mert ez a társadalomra tartozik és árt a kutyáknak. Az hogy valaki vállalja a kockázatot a kutyájával, hogy esetleg beteg lesz mert nem ivartalanítja de nem elleti az a magánügye.
Szerintem minden kutyát ivartalanítani kéne akit nem akarnak tenyészteni és nem akarnak vagy tudnak rá vigyázni. Viszont nem kéne arra is rákényszeríteni aki nem szaporít de ivarosnak szeretné megtartani a kutyáját. Persze ezt lehetetlen lenne leellenőrizni hogy ki az aki tényleg nem elleti és vigyáz az ivaros kutyájára. De engem kellemetlenül érintene ha megmondanák, hogy mit csináljak a kutyámmal amíg nem ártok az állománynak és nem kínzom (betegség kockázata nem kínzás, mi van ha más szerve betegszik meg? azt is kiveszik?). Szóval nekem ez a részleges ivartalanítás jönne be. az ebadó nem, viszont vizsgához kötném a kutyatartást. Amúgy még annyit, hogy a kutyámnak sokkal fontosabb a prémium táp mint az ebadó.
Valóban gondolod, hogy a kötelező chippezés mindent megoldana?
Budapesten az egyik kerületben már kötelező ugyan viszont csak náluk van "regisztrálva" a kutya... Tehát pl: ott laksz a kutyádnak van chipje el mész vel bárhová megijed, elszalad és soha nem fogják visszahozni a chip alapján. Mert talán megtalálják benne de hiába keresik az adatbázisban (petvetdata) a gazdát nincs regisztrálva, Azért külön kell fizetni és neked kell szólni a dokinak, hogy oda is regisztrálja!
Régebben az ebadó a veszetségi oltás árában volt benne, az meg ugye kötelező...
Ha Józsi bácsi nem oltatta a kutyát és az megharapott valakit (vagy a kedves szomszéd feljelentette) akkor Józsi bácsit randán büntették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!