Halottatok róla (törvényváltozás)?
Most olvastam és nagyon megörültem:
2013. jan 1-től útlevélbe, és oltási könyvbe az eb fajtáját csak akkor szabad beírni, ha a tulajdonos a szá
rmazási lappal igazolja a kutya fajtatiszta származását. (ETSZ által kiadott törzskönyv)
Az oltási könyvben és az útlevélben a törzskönyvi számot is fel kell tüntetni.
Az oltási könyv a kutya tulajdonjogát nem igazolja (útlevél sem).
( 127/2012. (XII. 12.) VM rendelet, 2/6)
( 27872 MAGYAR KÖZLÖNY• 2012. évi 167. szám)
Nem tudom mennyire lesz betartva de már nagyon itt volt az ideje.
Kedves Utolsó válaszoló!
Megértelek, csak nem értek veled egyet. Más fajtáknál, pl. lovaknál már évtizedek óta büntetik a zugfedeztetést. Csak azért, mert valami még a kutyáknál nem ismert, nem azt jelenti, hogy rossz.
A leírtak alapján minden kutyádnak lehetne tk-e. Az, hogy nincs, csak emberi "mulasztás" következménye.
A rendelet, az rendelet. Attól, hogy a kutyád oltási könyvében az szerepel, hogy puli avagy keverék, nem azt jelenti, hogy mást fogsz róluk gondolni.
Aki látja őket dolgozni, az eddig sem kérdezte meg tőled, hogy puli-e, és ezután sem fogja, függetlenül attól, hogy mi van az oltási könyvébe írva.
Ha az önérzetedet sérti, hogy a pulid nem puli, hanem keverék, legalábbis ennek lesz feltüntetve, akkor félre kell tenni, mert ma még sokan ki fognak ezen akadni, de reméljük 10 év múlva már eljutunk odáig, hogy ez természetes lesz.
Gyerekkoromban voltak kutyáim, akik nem voltak tk-ezettek. Az apukám azt mondta, hogy mind a kettő bernáthegyi, tehát ha az oltási könyvében az lett volna, hogy keverék, nekem akkor is bernáthegyi lett volna.
Nem kell mindenkinek a saját példáján levezetni, hogy az ő kutyája miért fajtatiszta....mert nagy valószínűséggel mindenki meg tudja magyarázni.
Tudomásul kell venni, hogy az oltási könyvbe nem lehet tk nélkül fajtát bejegyezni!!! És erről nem az a szerencsétlen állatorvos tehet, akinek épp leharapni készülsz a fejét...mert nem ő találta ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!