Halottatok róla (törvényváltozás)?
Most olvastam és nagyon megörültem:
2013. jan 1-től útlevélbe, és oltási könyvbe az eb fajtáját csak akkor szabad beírni, ha a tulajdonos a szá
rmazási lappal igazolja a kutya fajtatiszta származását. (ETSZ által kiadott törzskönyv)
Az oltási könyvben és az útlevélben a törzskönyvi számot is fel kell tüntetni.
Az oltási könyv a kutya tulajdonjogát nem igazolja (útlevél sem).
( 127/2012. (XII. 12.) VM rendelet, 2/6)
( 27872 MAGYAR KÖZLÖNY• 2012. évi 167. szám)
Nem tudom mennyire lesz betartva de már nagyon itt volt az ideje.
A rendelet lényege az lenne, hogy a szaporítóknak ne érje meg kamionra termelni. Az állatorvos csak és kizárólag törzskönyv alapján írhat be fajtát, az összes többi kutya keveréknek minősül, amit ugye külföldön nem olyan érdekes eladni.
Ha az állatorvos hasraütésszerűen kitölti a fajtára vonatkozó részt, és fajtatisztának jelöl meg egy ismeretlen eredetű kölyköt, akkor az bírságot von magaután. Aki lebukik, azt büntetik. Ez ilyen egyszerű...
A szabályok már ma is igen nagy lehetőséget adnak/adnának a büntetésre.
Pl. ha nagyon akarnák, ugyan úgy végigjárhatnák a különböző hirdetéseket. Nagyon sokan még mindig chip nélkül, 8 hetes kor alatt adják el a kutyákat. Egy picit kellene erre ráállni, és sokan felhagynának az iparszerű kutyagyártással.
Én bízom benne, hogy ezek a törvények, rendeletek, amik az elmúlt években felszínre kerültek majd a kulturált állattartás felé terelik az embereket.
Fel kell nőni ehhez. Rá kell jönnie az embereknek arra, hogy aki fajtatiszta kutyát akar, az tenyésztőtől vegyen. Aki nem teheti ezt meg, vagy nem akar kutyára ennyi pénzt szánni, az vagy ne tartson kutyát, vagy fogadjon örökbe.
A színhibás kölyökről pedig csak annyit: normális tenyésztő minden kutyára kér tk-et!!! Egy tk. 5500 ft, ami tartalmazza a chip árát is. Az ilyen, tenyésztésre nem alkalmas kölyköket ivartalanítási kötelezettséggel kell eladni, elajándékozni, az eredeti tk-et visszatartani, és csak a műtétet követően átadni a gazdinak....ennyi.
Aki eddig is normális környezetben tartotta kutyáit, törődött, foglalkozott velük, azoknak ezek az új szabályozások nem jelentenek problémát!!!
Nem értek egyet a rendelettel. Véleményem szerint,egy kicsit túl van ez bonyolítva, és fontoskodva.
Nekem egy mudim van. Nincs törzskönyve. (és rossz tapasztalat (folytonos betegeskedés) miatt nem is kell többé törzskönyves kutya.)
De be van írva az oltási könyvébe, hogy mudi. Így vettem. Mivel fajtatiszta, nem fogom kitörölni belőle a fajtabejegyzést. Volt már keverék kutyám, ott szépen be is volt írva, hogy keverék, sőt, inkább az, hogy korcs, mert a 90-es évek elején még azt a szót használták. Mégis imádtam. Szóval nem vagyok a keverékek ellen.
De. Ha van egy fajtatiszta kutyám, de nincs hozzá papírom, akkor mi van, ha mégis bele van írva?? Mert szerintem semmi. Nem fogja azt mondani az orvos, hogy ezért nem oltja be :)). Többet ér neki a bevétel, higgyétek el. Az én kutyámra pedig legalább senki nem mondja, hogy keverék, ha már tényleg nem az.
Csak hogy mindenkit megnyugtassak: nem szaporítótól van, főleg nem szaporítótelepről, hanem nagyon is jó helyről!
Amúgy meg a már megszületett, esetlegesen öreg kutyáknak már mindegy, mi van az oltásijában. Legyen ez érvényes a jövendőbeli almokra!
Visszamenőlegesen (elvileg) nem lehet 'törvényt alkotni'. Vagyis az eddigi bejegyzések maradnak olyanok, amilyenek, és a jan. 1. utáni új oltásikba nem lehet már fajtát beírni törzskönyv nélkül.
A MEOE valószínűleg a minisztériummal együtt fog működni, tehát a jövőben készülő törzskönyveket mind az FCI, mind az állam el fogja ismerni. Remélem mindezért nem kell majd 4x-es árat fizetnünk...
Tulajdonjog: elvileg chippet és oltási könyvben tulajdonost a doki eddig is csak adásvételi, örökbefogadási stb. papír bemutatásával írhatott át...normális helyen eddig is így működött, ezután is így fog. Arról már igazán nem a rendelet/törvény stb. tehet, hogy néhány állatorvos nem figyel oda semmire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!