Na akkor ez most, hogy is van? Felvilágosítanátok? (többi lent. )
Szóval lenne egy kérdésem: Póráz, szájkosár együttesen kötelező? Vagy elég csak az egyik? Mondjuk ha van szájkosár akkor nem kell póráz? Ha van póráz nem kell szájkosár? A törvény mit ír elő?
2 éves golden retrieverem van. Nem sokan van pórázon mert nagyon szépen tud láb mellett sétálni de azért póráz mindig van nálam! Egyszer kétszer már szóltak be, hogy tegyek a kutyára szájkosarat... :D Beszélgettem többi kutyással és valaki azt mondta, hogy kötelező mind a kettő törvényileg, valaki azt mondja, hogy csak a póráz kötelező de valaki azt mondja, hogy mindegy hogy melyik csak az egyik legyen rajta vagy póráz vagy szájkosár! Szóval akkor ez hogy is van? Ha pl. póráz nélkül van a kutyám de van rajta szájkosár akkor a közterületes sem magyarázhat?
Póráz mindig legyen rajta ha utcán mentek.
Persze, persze, értem én, nagyon szépen megy meg minden, de vannak olyan emberek, akik nagyon félnek a kutyáktól, és így nem mernének elmenni mellettetek. Vagy valaki más is így sétáltatja a kutyáját, egymásnak esnek (tudom, a te kutyád nem ilyen), de már meg is történt a baj.
A szájkosár van ahol kötelező, de szerintem Golden Retrieverre sehol nem kérik.
Hol tudom megnézni, hogy Debrecenbe mi a rendelet?
Amúgy attól, hogy goldim van (nagyon ilyesztő a külseje ugye?:D) számtalanszor szoltak h kössem meg a kutyámat mert megtámad:) Én meg mosolyogva nézek és mondom h "uhh :O szerencse h eddig nem ment Önnek) :D Sajnos sok a buta ember :D
Plusz mit hisznek az emberek?:D hogy az agresszív kutyámat majd el fogom engedni ?:D
Ez a téma rendszeresen felmerül és mindenki írogatja össze-vissza amit gondol, csak épp ez nem segítség a kérdezőnek. Ezt a kérdéskört a 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szabályozza és azt írja, hogy "Szájkosarat használni a (2) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében - ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő - kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell."
Tehát nem kötelező a szájkosár! Valóban vannak helyi rendeletek, amik előírják, de mivel ezek alkotmányt sértenek, így érvénytelenek. Köztük a debreceni is, ami tudtommal igencsak szigorúan megkövetelte a szákjosár használatot. 2012 aug. 1-től viszont a fenti kormány rendelet a mérvadó.
A pórázról pedig annyit, hogy "Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes."
Tehát póráz kötelező a BELTERÜLETI közterületen. Külterületi közterületen nem kötelező, arra más jogszabályok vonatkoznak, pl. olyan, hogy a vadász kilőheti a vadat hajtó kutyát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!