Miért hiszi azt sok önjelölt kutyaszakértő, hogyha vesz
egy klikkert, akkor már jólnevelt, szófogadó kutyája
lesz?
én nem tartom annyira provokativnak, el lehet róla vitázgatni. de tény, hogy sokszor ugy van beállitva a klikkel mint egy varászpálca, és sokan azt hiszik ha megvan, egy csapásra megoldódik minden probléma. vannak ilyen tévhitek az elektromosról, és a szögesről is. itt a GYIK-on is nem egyszer tesznek fel ilyen kérdést. pl. huz a kutya, veszek egy szögest, ill. nem jön vissza, kapja az elektromost.
2012. szept. 26. 10:08
Habár kitörölték az előző válaszom, én leírom újra: ők legalább próbálkoznak, nem sopánkodnak, hogy jajj rágja a kutya a lakást, ás, nem jön vissza stb. Na szerintem az a szánalmas.
2012. szept. 26. 11:05
Nem provokatív? Milyen válaszokat írt a kérdező? Ismeretlen embereket szidalmaz...Nem ismeri a világ összes klikkerező emberét, mégis általánosít. Amúgy meg, mindenkinek a saját joga eldönteni, hogyan neveli a kutyáját. Elég nevetséges, hogy olyanért "emeli fel a hangját", ami alapból jó dolog. Hiszen ha valaki eljut odáig, hogy klikkerrel tanítja a kutyáját, az igenis tesz valamit a kutyája érdekében. Inkább azon akadjon ki a "kedves" kérdező, ha valaki veri, láncon tartja és éhezteti a kutyáját. Na, azok az önjelölt kutyaszakértők, ők hiszik azt, hogy veréssel megoldható minden. Hozzáteszem, én nem klikkerezem, még mielőtt valaki azt hinné, magamat védem.
2012. szept. 26. 13:03
én nem igy látom. Sajnos némelyek elég naivak ebben a dologban. Olyan hozzászólások vannak néhol, hogy a hajam az égnek áll. pl. kutya megmorogja a gazdáját. jönnek a válaszok. menjen ki először a gazda az ajtón, imitálja, hogy ő eszik először, stb. na most a laikus mit gondol? ok. megcsinálom ezt 3-szor, és probléma megoldva. és hidd el, sokszor olyanok adnak tanácsot, akiknek van egy aranyos, könnyen kezelhető kutyájuk, és azt gondolják, hogy minden kutya ilyen, vagy láttak egy részt a csodálatos kutyadokiból, és azonnal általánositják. nagyon nagyon sokféle idegtipusu kutya létezik, és elsősorban a gazdának kell tudni, hogy az övé hova is tartozik.
2012. szept. 26. 13:46
Én sem azt mondtam, hogy minden ember ért a kutyájához. De aki klikkerezik(és most erről van szó), az igenis jobban megdolgozik a kutyájával, mint aki, ahogy írtad egyszer-kétszer a kutya táljából eszik, stb. Most a klikkerezésről van szó, nem másfajta nevelésről. És aki klikkerezik, az általában tisztában van bizonyos dolgokkal, hiszen nem a nagyvilágba kezdenek el kattintgatni, hanem utánaolvasnak a dolgoknak.
2012. szept. 26. 13:51
16/24 A kérdező kommentje:
# 15/15 Időpont ma 13:51
Ha így lenne, fel sem tettem volna a kérdést.
Nem akartam senkit provokálni, csak unom, hogy ennyi magyar alteregója lett nagy hirtelen Cesar Millan-nak, akik sétáltatás közben elmagyarázzák, hogyan kell bánni a kutyával.
A hóna alatt egy yorkshire terrier, nekem otthon egy kaukázusi és egy komondor.
Na ez a nevetséges, és ezért bátorkodtam megkérdezni.
Mi a problémád azokkal, akik egy yorkit is próbálnak normálisan tartani legjobb tudásuk szerint? Vagy tán ami kanunál kisebb, annak nem jár a tanítás, foglalkozás?
2012. szept. 26. 15:10
Én egyébként nem egyszer találkoztam olyan gazdikkal, akik tényleg csak a nagyvilágba kattintgattak. Volt aki állandóan duplán kattintott, volt amelyik a kutya orra előtt hadonászott a jutifalattal és úgy kattintgatott, volt amelyik "felfedezte", hogy ha kattintgat akkor odamegy hozzá a kutya, tehát behívásra használta és olyan is volt aki nem kondicionált megerősítésként használta, hanem sokszor 4-5 klikk után kapott a kutya egy nagy dicséretet és jutifalatot, meg olyan is aki "jaj de ügyes vagy, várj, megkeresem a klikkert és fél perc múlva nyomok rajta egyet: klikk". Ezek általában se kutyaiskolába nem jártak (vagy csak olyanba, ahol nem használták a klikkert) és utána se olvastak a dolognak, hiszen az ember olyan ám, hogy nem hiszi azt el, hogy egy nyamvadt acél lemez nyomkodásához neki előbb el kell olvasnia a használati utasítást, hiszen a DVD-jét se olvasta el és mégis le tudta játszani a filmet, pedig az mennyivel bonyolultabb szerkezet!
2012. szept. 26. 15:15
Teljesen osztom az utolsó válaszoló tapasztalatait...sőt továbbmegyek: sok KUTYAISKOLÁBA JÁRÓ embernél látom, hogy kaját mutat és közben klikkel például :D
Az a legnagyobb probléma, hogy sokan, akik akár jól is használják a klikkert, nem lépnek túl rajta...tehát a kutya szót fogad, ha TUDJA, hogy most jön a klikk és a jutalom, de zavaró tényezők közt nem lehet őket visszahívni, letiltani kutyákról, stb...tehát a klikker TANÍTÁSRA kiváló, de arra, hogy a kutya minden körülmények közt szót fogadjon, nem alkalmas...ahhoz a kutya felé tekintélyt kell mutatni és szabályokat betartatni...irányítani a kutyát
2012. szept. 26. 15:51
# 18/19 Időpont ma 15:15
Én is igy gondolom.
2012. szept. 26. 17:02
Kapcsolódó kérdések: