Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan kell fokozni a jólnevel...

Hogyan kell fokozni a jólnevelt szót?

Figyelt kérdés
jólneveltebb?
2010. júl. 21. 20:58
 1/10 anonim ***** válasza:
28%
aha sztem úgy :)
2010. júl. 21. 21:03
 2/10 anonim ***** válasza:
48%
sztem is, mivel egyben van
2010. júl. 21. 21:08
 3/10 anonim ***** válasza:
49%
Csak ket alternativa johetne szamitasba: "joneveltebb" es a "jobban nevelt", de a masodikrol erzed is biztos, hogy nagyon butan hangzik, ezert csak a joneveltebb lehet, mert 1 szo a jonevelt es akkor az egeszet kell fokozni. Tehat joneveltebb.
2010. júl. 21. 21:19
 4/10 anonim ***** válasza:
58%
Helyesírási hiba. A jól nevelt-et külön írjuk, nincs egybenírt alakja. A jól neveltebb értelmetlen, a jobban nevelt a helyes forma. Pl: Kata egy jobban nevelt lány, mint Zsuzsi. Hogy hangzik az, hogy Kata jólneveltebb lány, mint Zsuzsa?
2010. júl. 21. 21:22
 5/10 anonim ***** válasza:
79%
Bármily különös, így van. Utánanéztem, mert nem akartam elhinni. Ez is egyike azon eseteknek, amikor a magyar helyesírás szabályaira ráférne egy kis változtatás, hiszen a "jólnevelt" sajnos nem létező, de azért értett szó egyáltalán nem azonos azzal, hogy jól nevelt. Lehet, hogy árva gyerekként nőtt fel, mégis "jólnevelt" juszt is egybeírva. Ha viszont két szó, akkor ne fokozzuk.
2010. júl. 21. 23:01
 6/10 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm.
2010. júl. 22. 11:48
 7/10 anonim ***** válasza:
62%

23:01!

"egyáltalán nem azonos azzal, hogy jól nevelt. Lehet, hogy árva gyerekként nőtt fel, mégis "jólnevelt" juszt is egybeírva. Ha viszont két szó, akkor ne fokozzuk."

Ezzel az okfejtéssel két baj is van: 1.) Az árva gyermeket is nevelte valaki jól, vagy rosszul. Ettől vált pl.: jól neveltté. 2.) Ha pedig te a nyelvet (nyelvtant) "juszt is" alapon értelmezed és használod, az a te magánügyed...

2010. júl. 22. 12:02
 8/10 anonim ***** válasza:
29%

Mondoshawan nagyon zavaros dolgokat mond, bár nem ő kezdte. A nyelvtannak semmi köze nincs a helyesíráshoz. Az, hogy "jól neveltebb" (vagyis: #"jo:lnEvElt+Ebb#) igenis jól hangzik, hiszen nagyon gyakran használt alak, amely a "jól nevelt" (#"jo:lnEvElt#) szó (egyetlen szó!) ragozott alakja. Az, hogy mások mások nyelvében ez kétszavas szerkezet, és ennek megfelelően ragozzák, az az ő magánügyük. Miért lenne az ő nyelvük jobb?

Mindettől teljesen független, és vitathatatlan dolog, hogy a konvencionális írásmód: "jól nevelt".

2010. júl. 23. 18:56
 9/10 anonim ***** válasza:

18:56!

Ugyanazt írtad le (kissé cirkalmazva), amit én mondtam először és másodszor is! Akkor, mi ebben a zavaros??? Fussál neki mégegyszer, ha kérhetem...!

2010. júl. 23. 19:03
 10/10 anonim ***** válasza:
Ezt mondhatjuk úgy is, hogy anyukám jól nevelt engem, ezért én jólnevelt vagyok.
2010. júl. 24. 16:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!