Mit csináljak, ha b*zis a házőrző kutyánk? Dobermann
Egy nagyon jó kennelből választottuk házőrzőnek, de totál melléfogásnak tűnik. Mindenkivel barátságos, az idegenekkel is. Egész nap képes a kerítésnél a farkát csóválni, bárki jön a házba, azonnal játszani akar vele.
Van egy másik házőrző a háznál, egy idős németjuhász, aki ugyanezt a nevelést kapta és eszméletlenül intelligens házőrző lett belőle.
Viszont ezen a kutyán semmilyen domináns jellem nem látszik, sőt, pont az ellentettje. 7-8 hónapos koráig nevelő is járt hozzá rendszeresen, utána mi neveltük, és nagyon sokat foglalkoztunk vele, de nem lett agyonpátyolgatva, hanem követtük a szakértők tanácsait, amik rajta kívül minden házőrzőnél tökéletesen működtek.
Nagyon hiperaktív, sokat fut, okos, de hát házőrzőnek lett szánva és semmi eredmény. Képes egy macskának megalázkodni, de ha én birkózom vele, akkor is csak nyalogat és amint földre kerül megadja magát.
Soha nem bántotta senki, kan és nincs ivartalanítva. 90%-ban én voltam vele, de bárkinek engedelmeskedik első szóra, ez megint aggasztó.
Valaki volt már hasonló helyzetben? Mi a teendő? Kutyaiskolában menthető még a dolog?
Hogyne.:)
Te pedig gyakorold a szövegértést.
Általában nem megyek bele ilyen kr.tén vitákba,
de a gyengébbek kedvéért...Mephistot azért emeltem ki, mert ő is dobermann.
Mint írtam, nem ő az egyetlen, akit agyatlan, hagyományos ŐV szerint képeztek ki és most terápiázni kell...
Azt hiszem, Korom Gábor egy hangyányit jobban ért ehhez, mint mi itt együttvéve... (+ a tükörsulin van pár igen nagy ŐV szaktekintély). Egyáltalán nem véletlen, hogy az egész őrző-védő munkát újragondolva, a kutya viselkedését véve alapul egy teljesen új, minden eddiginél jobb, egészségesebb(!!!) és eredményesebb módszert dolgoztak ki.
(Hagyományos ŐV-ön az ilyen kutyákra azt mondják, hogy selejt, vagy addig b.sztatják a ronggyal, amíg be nem vadítják vagy félőssé nem teszik...)
Ha a kérdező kutyája most ilyen, és elmegy egy hagyományos képzésre (amiben már volt része, és úgy látom, nem volt túl eredményes), akkor a kutyáját vagy elvadítják, vagy félőssé teszik, más út nincs.
Ez egyszerű etológia, így működik egy ilyen kutya arra az ingerre.
Csak aki annyira begyöpösödött, hogy ezt nem érti és nem is akarja megérteni, az folyamatosan gyártja az elb.szott kutyákat, amiért még pénzt is van p.fája kérni.
(Nekem 2 kutyám is hagyományos ŐV-vel kezdte... az egyik alapból menhelyes akit bántalmaztak, az 1. ŐV foglalkozás végére elérték, hogy 10x jobban féljen az emberektől, a másik pedig nagytestű pásztor, ő a 3. foglalkozás után robbant...)
Hála a jó égnek, hogy találkoztam a tükörmódszerrel, különben nem tudom, mi lett volna a történet vége...
Jó lenne, ha azok, akiknek f.ngjuk nincs róla, hogy mi az a tükör módszer, csak halványan sejtik, mert annyit tudnak, hogy jutalomfalat is van benne, nem f.káznák, mert nevetséges... A tükör módszer nem egy hangzatos Cesar Millan-féle kitaláció... egyszerűen etológusokkal, kinológusokkal együtt kidolgozott hatékony módszer.
Mindenki tudja, hogy a pozitív megerősítés hatásosabb, mint a negatív. Mutass egy olyan állatot, amelyik nem így működik, és tied a Nobel díj.
Na, erre ennyi időm volt, most mennem kell.
Mindenkinek megvan a magához való esze, ennyi információból szerintem a megfelelő következtetéseket egy értelmes ember le tudja vonni.
Szép napot.
Cesar Millan könyveit fogcsikorgatva olvastam végig...
Elég sz.r könyveket olvashattál, ha szerinted ő az etalon, aki konkrétan bődületes marhaságokat állít, a videóin pedig nem tudom eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek, amikor nyugtatás címén úgy befeszíti a kutyát, hogy fáj nézni.
Utolsó!
Én pontoztalak le véletlenül, bocsi! Úgy feldühödtem a sok nagyokostól, hogy nagyon belemelegedtem a pontozásba...:D
Én azt nem vitatom hogy eredményes, de nem is a legjobb mint ahogyan leírjátok. Az általad említett kutyák csak vizsgásak vagy versenyeznek is velük ? Csak mert nem mindegy.
Persze persze, nyilván nem a legjobb, biztos nem azért így képzik ki a rendőrségnél, a TEK-nél, a tűzoltóságnál, a katasztrófásoknál, a katonaságnál, a segítő- és jelzőkutyásoknál és még sorolhatnám hol a kutyákat...
Tuti, hogy a tükör nem a legjobb és legmegbízhatóbb...
Nyilván az olyan neves emberek, mint Csányi, Topál, Hornig, Miklósi, Gácsi, Kubinyi, Pongrácz,... azért vetik meg a hagyományos módszert (és Cesar Millant is), mert a tükör olyan túlhaladott...
Többel versenyeznek is komolyabban. Egy párosról tudok, amelyik már jó pár évbe igen szép helyezést ért el a Bende kupán, más versenyeken is. Olvasd kérlek el a k99 ÖV9-es vizsgaszabályzatot, akkor meglátod, hova lehet eljutni ezzel a módszerrel is.
De azért szögezzük le, a tükör módszer alapjáraton családi kutyás iskola, nem a munka a legfontosabb. Első sorban viselkedés problémás ebekre lett kitalálva. Aki komolyan akar versenyezni, az vagy járhat máshova is, vagy eleve máshol kezdheti el felkészíteni a kutyáját. De csak ezzel a módszerrel sem lehetetlen. Nekem is tervben van 2 éven belül az IPO 3-as vizsga, aztán majd a versenyzést meglátjuk.
Egyetértek veled, és én szerintem soha nem kritizáltam a tükör módszert, most is csak azért írtam ide mert megint megy a nem tükrös iskolák lehúzása és fikázása. Sok sikert a vizsgához vagy versenyhez.
Neked is tudnék írni dolgokat ehhez a hozzászólásodhoz de nincs értelme, de még lenne egy utolsó kérdésem: Voltál az ország összes kutyaiskolájában felmérni az öv képzést azonos feltételeknek megfelelően ? Megnézted azonos kritériumok szerint a segédek munkáit is ? Ha nem akkor addig nem jelentheted ki hogy melyik a legjobb módszer és hogy hol vannak a legjobb kiképzők mert egyszerűen nem vagy hiteles. Annyit elárulnék neked, hogy a legjobb segédek krémjét megtalálod az idei FCI VB-n.
A vitát részemről befejeztem mert nincs értelme folytatni, azt gondolsz amit akarsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!