A dobermann munkára végül is hol alkalmazható és mikor?
Ha munkakutyákról van szó akkor eléggé elfogult vagyok a dobermannal szemben.
Viszont arra lennék kíváncsi, hogy mikor és hol lehet igazán alkalmazni ?
Mert ugye a rövid szőre miatt nem igazán bírja a hideget, és hamar megfázik.
De mi van pl. akkor, ha Én telephely őrzésre akarom használni ?
Nyáron minden oké, illetve addig, amíg a levegő éjjel sem hűl le túlságosan...
De mi van a hűvösebb évszakokban ?
Mennyire használható akkor ?
Mert ugye őrzésnél hidegbe is menni kell...
Van valami praktika, amivel neki is tűrhetőbbé válik a téli munka a szabadba ?
Ahogy az utolsó hozzászóló is írja, olyan helyeken alkalmazható ahol a gazdájával közösen dolgozik, nem csak ki van téve 0-24-ben, hogy őrizzen. Pl ahol kutyával őrjáratoznak, simán elviseli a hideget ha mozog. Kifejezetten gazdacentrikus fajta, ha a gazdi a -20fokban kint van, akkor ő is, ha bent melegszik a kandalló mellett akkor a kutya is ott érzi jól magát.
Telephely őrzésére meg olyan kutyát ajánlanék akinek ez a fajta munka okoz örömet, hogy védi az X hektár területet és nem az, hogy a gazdájával legyen.
A telephely őrzést nem úgy értettem, hogy csak kint van a kutya és kész.
Hanem pl. ahol óránként 1-2 alkalommal körbe kell menni, szétnézni, nem jött-e be illetéktelen személy.
Szóval telephelyen belüli őrjáratozásra gondoltam....
Telepőrzésre nem való dobermann. Nem kinti kutya. Vannak a fajtán belül olyan egyedek, amelyek bírják a hideget, az genetika, tartás és szerencse kérdése. Az enyém például nagyon jól van etetve, mindent megkap, mégsem bírja a hideget. És van, amelyik bírja, de 1-2 év alatt tönkre is mennek az ízületei.
A dobik munkakutyák, de nem telepőrzésre valók, hanem engedelmesre, őrző-védőre, nyomkövetésre.
Azt meg, hogy 1-2 óránként menjen kint egy 10 perces kört, persze kibírja, ha azon kívül fűtött helyen van bent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!