Sokan miért tartják a kutyát a házban?
Az udvarban tartott kutyát NEM kell sétáltatni. Ha nincs láncra kötve,akkor annyit mozoghat,amennyit akar.
A lakásban tartott kutyát én állatkínzásnak tartom. Ellenkezik az állat természetes igényeivel.
Ja, mert az udvarban tartott kutyának nincs szüksége külső ingerekre, élményekre, szocializációra, más kutyákkal való játékra.
Mennyivel jobb neki szerinted, hogy teszem azt 100 m2-es "kennelben" éli le az életét?
Biztos szörnyű lehet azoknak a kutyáknak, akik kiteszik a kapun a lábukat, viszik fürdeni, kirándulni, játszani, kutyasuliba stb.
az állat természetes igénye a gazdájával való szoros kapcsolat, illetve az inger gazdag környezet egy kertbe kitett soha nem sétáltatott kutya egyiket se kapja meg... magától max a kerítésnél örjöng
a kutya az ember társa, a vadászok, földesurak, nem ritkán tartották házban a munka kutyákat sőt vannak fajták amiket erre szelektáltak, pl a társasági kutyák a drága agarak szintén házban voltak tartva nem is beszélve a vadászkutyákról (vizslák, pointerek)
Plusz a kutyáknak volt egy munkája egy inger gazdag környezete mert ehet a juhász kutyája csak egy útvonalat ismert de folyamatos munkája volt ami lekötötte és folyamatos emberi kontaktusban élt
Igazából ez a nagy " a kutya udvarra való" hozzállás a 19 század vagy inkább a 20 század találmány... nyugodtan olvasgass régi irodalmat vagy ez irányú történelmi könyveket, meg fogsz lepődni a kutya mindig is bent élt a gazdával
1, sűrű a lopás és féltem
2,nagyon gazda centrikus, ott érzi jól magát ahol én vagyok, ha hűvösebb napokon kint vagyok, akkor ő is ott van velem egész nap,de 40fokban nekem hiába van kint dolgom, inkább hagyom hűsölni a szobában
3, így akaratlanul is többet foglalkozom vele
4, amúgy sem nagyon mozogna kint, a napi sétákkal rendesen le van fárasztva
Séta nálunk: szó szerinti pórázos séta+ szabad futkosás + úszás + találkozás a többi kutyával + közös játék velük
Majdnem szabad be ill kijárása van a házba, ha jelez kiengedem, nem nagyon akar ő kint lenni (főleg ebben az időben), ahogy látja, hogy jövök be, úgy jönne ő is. Persze van amikor kint hagyom, de akkor is körbeszaglássza a kertet, megugatja a szomszédot és esetleg fut 1kört a kerítés mellett a szomszéd kutyával. Ezen kívül vagy lefekszik a fűbe és szemmel tartja a kaput/ajtót, vagy beül az ajtóba, hogy jönne be.
Én is úgy vagyok vele hogy a kutyának jobb kint . Akik arra esküsznek hogy a kutyáknak jobb bent azoktól szeretném megkérdezni hogy ők hogy mit szólnának ha egész életüket 80m2-ben kéne leélniük és csak néha ki vinnék őket ?
Mert szerintem senki se örülne neki ha egész nap be lenne zárva a lakásban . Valamint igen is többet tud mozogni kint mint a lakásban és ez mellett sok új szagot és sok újat látnak kint mint bent egy szűk házban ahol minden egyforma . Egyébként időnként a kertben lévő kutyákat is ki kellene vinni futni mivel sok új szagot tud így megismerni és neki se árt a plusz mozgás .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!