Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért utálják annyian a...

Miért utálják annyian a yorkshire terriert?

Figyelt kérdés

Nekem 2 éves kan yorkim van és én nagyon szeretem. De a többség nincs oda érte. Mi ennek az oka?

Nagyon kiváncsi lennék.

2009. júl. 8. 11:27
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
100%
Az a feltételezés, hogy egy kutya térd felett kezdődik elég nevetséges feltételezés(mégha csak szerinted is)hiszen te is nagyon jól tudod, hogy létezik kisebb méretű eb is.Hogyan határozol meg egy kutyát? Ha védelemre kell neked akkor természetesen nem egy térd alattit választasz, de ha társnak kell arra bármilyen méretben ,megfelelnek a kutyák.Ez egyszerű tény.Ha egy bazinagy kaukázusit akarsz magadnak venni és van pénzed rá ,hogy etesd, és elég tapasztalatod hogy neveld, hát hajrá.Egy yorkit is ugyanúgy nevelni kell, mint akármilyen kutyát.Akkor mit számít megint a méret? Ja hogy elhúz...az tényleg milyen jó is :). Ismerek én olyan kistestűt aki azért kirántja a kezedet a helyéről.Mi emberek formáltuk olyanra a kutyákat,amilyenek.A kiskutyákat is kutyáknak határozzák meg bármelyik kutyás könyvben.Egy kisebb ember nem ember vagy mi?
2009. júl. 13. 19:15
 32/43 A kérdező kommentje:
Tökéletesen igaza van az utolsó válaszolónak
2009. júl. 13. 19:34
 33/43 anonim ***** válasza:
85%

Nekem alapvetően az a problémám a kiskutyákkal, hogy ha gáz van, gyorsabban futnak az embernél. Természetesen tökéletes társ lehet egy kiskutya, lehet gyermekpótló, lehet legjobb barát, de igazi társ, akire számíthatsz a bajban, az sosem, ezt elismerheti mindenki. Ez a kutya olyanoknak jó, akik félcenti széles pórázon elmennek vele kirakatokat nézni, másfél órát sétálnak, aztán kész, azt is városban. Praktikus is, hiszen nem eszik sokat, kis hely kell neki, hamar kifárad, ámbár a szőre kényes.

Azért szólják le sokan a kiskutyákat, mert őket soha az életben nem lehet majd munkakutyaként kezelni, és Magyarországon nem annyira halott a munkakutyasport, amennyire azt sokan hiszik, és többen szeretik a munkakutyákat, mint gondolná az ember. Ki látott már egy Yorkshire terriert egy BH vizsgán? Talán fegyelmezőzni? Hisz belehúzol a pórázba, és elröpül a kutya! Látott már valaki nyomkövetni egy ilyen zsebcirkálót? Hiszen terrier, parkányfogásra tenyésztették, szóval illene neki, van orra hozzá(vagy a mai vérvonalakban már ki tudja). Vagy esetleg csibészelni? Nem bírja el a csibészkert sem, és megfogni sem tudja! Talán apportozni? El sem bírja az apportfát! Esetleg versenyszerűen agilityzni? (Mondjuk ez még belefér, de ritkán látok ilyet). Ugye, a legtöbb válasz nem. Magyarul, ezek a kutyák díszkutyának vannak tartva. Pedig kutyaként kellene őket is kezelni! Most majd jönnek azok a válaszok, hogy igenis nagyon jólnevelt a Yorkie-m, nagyon okos. Az biztos hogy okos, hiszen nem hülye kutya, de a jólneveltség általában kifúj az "Ül" és esetleg a "Fekszik" vezényszónál. Természetesen az évek során magukra szednek jópár szokást, például nem rohanunk ki a nyitott ajtón, lemegyünk a fotelból, ha szól a gazdi, és egyebek. De látott-e már valaki olyan Yorkiet, akit előre lehet küldeni? Vagy menet közben ültetés és fektetés? Apportozás? Lábnál követés, jobb és balos fordulókkal? Előreküldés akadályon keresztül? Behívás? Igazodás jobbra-balra? Közömbösség? Helyben maradás figyelemeltereléssel? Csibész-fogd meg? Vagy nézzük a hétköznapiakat: helyben maradás bolt előtt amíg a gazdi vásárol? Lábnál követés (póráz nélül) zebrán és egyéb helyeken? Közömbösség más kutyákkal és emberekkel szemben? A járda és az út megkülönböztetése?

Ugye ugye! Hát én még egyet sem láttam, pedig kilenc éve vagyok benne aktívan a magyar kutyáséletben.

Sokan szólják le a padlócirkálókat, az ő szemszögükből joggal. A mi társaink, akik nem szeretik a kiskutyákat azok a kutyák igazán, akik nem futnak el, ha gáz van, számítani lehet rájuk. Beállnak a gazda és az esetleges támadó közé, megvédik a gazdájukat, akár az életük árán is(természetesen ez egyedfüggő). Megvédik az embert más kutyáktól, más emberektől. Hozzátenném, hatásosan. Rá lehet őket küldeni az csibészre, és azt komolyan tudják harapni, az ugatásuktól pedig senki nem mászik falra. Még aktívak egy egész napos munka után, és rendesen lehet velük fegyelmezőzni. Megugorják a magasabb akadályokat is, és viszzahozzák az apportfát, majd leteszik eléd. Előre lehet őket küldeni, úgy, hogy közben akadályt ugornak. Vissza tudnak hozni egy botot a tóból anélkül, hogy egy hullám beterítené őket, és lehet velük hámon húzatni magad a vízben. Tudják követni a vadat, a nyomot. Utánuk lehet kötni nyáron a kiskocsit, télen a szánkót.

De nézzük a ma is aktívan dolgozó kutyákat, a nyájőrzőket, a terelőket, az őző-védőket, a mozgás - és látássérült segítőket, a szánhúzókat, a kereső kutyákat, a vízimentő kutyákat, és a rendőrkutyákat. Azokat, akik romokon dolgoznak,és azokat, akik az erdőben követik a nyomot. Azokat, akik vízből embereket húznak ki, akik a tüntetéseken tömegeket oszlatnak szét, azokat, akikre egy emberéletet rá lehet bízni, mert bármi áron megvédik azt. Azokat, akik a reptereken bombát keresnek, akik csempészett drogot szimatolnak ki. Azokat, akik Erdélyben a farkasokatól védik a nyájat, és azokat, akik birka- és marhacsordákat mozgatnak meg egymaguk. Azokat, akikre sérült emberek az életüket bízzák, és akik a vakoknak segítenek, és megmentik az életüket minden egyes nap a járda szélén.

Most őszintén, lehet-e illetve láttunk-e már Yorkshire terrert ilyen munkákban - feladatokban? Képesek-e ezek a kutyák ilyenekre? Hát nem. Illetve lehet, hogy képesek lennének, de ki a fene visz el keresőkutyának egy Yorkie-t? Senki!

És itt a válasz, hogy miért szólják le sokan. Ezek a kutyák mire "használhatóak"? Az ugatáson, evésen, alváson, néhány parancsszó teljesítén és esetleg jobb esetben patkányfogáson kívül mit tudnak ezek a kutyák? Semmit.

Természetesen nem akarok vitát szítani, valóban lehetnek tündériek. Ha valakinek tényleg arra van szüksége, hogy szerethessen valakit, hogy legyen, aki hazavárja, és legyen, aki felvidítja, legyen, akiről gondoskodni tudjon, ezek a kutyák többek, mint mint megfelelők. Ők is nagyon tudnak szeretni, láttam, éreztem, és valakinek tényleg csak erre van szüksége, és igen, őket ösztönzöm, hogy tartsanak Yorkshire terrert, hiszen ölelgethető, lehet róla gondoskodni, enni kell neki, fésülgetni lehet, muszáj vele kimozdulni.

Szóval, nekem ez a véleményem, pontozzon le, aki akar, de az törje az első pálcát fölöttem, aki látott már nyomkereső Yorkshire terrert.

2009. júl. 13. 23:29
 34/43 anonim ***** válasza:
53%
A múltkor mentem az utcán egy nő ment előttem egy yorkshire terrierrel a másik oldalról oda szaladt egy labrador a nő pedig eszeveszett sikoltozásba kezdett és ölbe kapta a kis görcsét a kis kutya pedig majd megette a labradort a nő kezéből és amikor a nő próbálta nyugtatgatni a kutyáját akkor az őt is harapta ahol tudta a labrador csak meg akarta szaglászni a kicsit ahogy ezt szokták a kutyák általában.A múltkor sétáltattam a berni pásztoromat és kb 50 méterre jött egy lány egy yorkival ahogy meglátta a kutyámat inkább átment a másik utcába kereszteződésnél nehogy véletlenül kárt tegyen benne az én csúnya gonosz kutyám.Na ezért utálom a yorkshire terriert
2009. júl. 14. 09:36
 35/43 anonim válasza:
50%
Én nagyon szeretnék egy yorkit de én biztos hoogy nem hanyagolnám el, megtanitanák neki minden alap dolgot és arra is vigyáznék hogy ne szökjön neki más kutyáknak. Egyszóval az én yorkim nem lesz olyan idegbeteg mint más
2009. júl. 14. 12:27
 36/43 A kérdező kommentje:
Az én kutyámnak 3 fiú barátja van akit nagyon szeret♥ a lány kutyákat is nagyon szereti♥ más fiú kutyáknak az enyém is neki megy csakhogy én leteremtem:) és akkor abbahaggya. Ezek ilyen kis görcsök. De én emeletes házban lakom szóval oda csak ilyen kutya jó...mellesleg ez a fajta kutya tetszett már évek óta és örültem, hogy kaptam egyett:)
2009. júl. 14. 12:48
 37/43 anonim ***** válasza:

Az én yorkim sem lány, sem fiú, sem semmilyen kutyának nem megy neki, sőt..."észre sem veszi" a többi kutyust, mellette mindenki elfér!!

Nem tudom milyen felfogás az, hogy ez a kutyafajta tiszta idegbeteg stb... Legalábbis az én kutyimmal eddig semmi gond nem volt!!

2009. júl. 14. 14:15
 38/43 anonim ***** válasza:
Minden fajata kutyusnak , van valami amiért , lehet szeretni.Én a nagyobb testü kutyák mellett voksolok, de kicsit is nagyon cukik, és ugyan ugy tudnak ugatni is , meg minden mást. nekünk Németjuhászunk van , nekem ö a legokosabb, legszebb, és szerintem minden gazdi a sajátját tarja a legjobbnak.
2009. júl. 14. 15:05
 39/43 anonim ***** válasza:
Azért van ez mert képes egész éjszakákat átugatni!!és ez kibirhatatla.Meg mindíg azon töri a többség(kutya)a fejét hogy miben tegyen kárt!!
2009. júl. 14. 19:38
 40/43 anonim ***** válasza:
Sajnos egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány yorkival játszott eddig a kutyám, pedig jópárral találkoztam. Persze sok normálisat ismerek, akikkel jól megvolt a kutyám, de a legtöbbet felveszi a gazdája, ha meglátja 100 méterről a mudimat, vagy harap, verekszik.
2009. júl. 14. 21:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!