Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Én is hibáztam? Miben?

Én is hibáztam? Miben?

Figyelt kérdés

Van két nagy testű kutyám, egy lány és egy fiú. Ki szoktam vinni őket sétálni a határba, mert csak ott tudom lemozgatni őket. Mikor jöttünk visszafelé, ( a lány hosszú pórázon van mindig, a fiú szabadon, de szájkosárral ) a határ széléhez értünk ahol meg szoktam kötni a fiút is. A határ szélétől már közterület van.

Még nem értünk ki a határból, de a fiú hirtelen lefeküdt. Akkor fekszik le hirtelen magától szabályosan amikor kutyát lát. Ezt kicsi korától tanítottam így. Viszont csak akkor marad ebben a helyzetben ha az a kutya amit meglátott, nem megy felé. ( volt olyan sajnos, hogy szóval fekve tartottam, de mire odaértem volna hozzá, a másik kutya betámadta )

Csak hogy a kutya ( kis testű ) odament hozzá, erre az én kutyám felpattant, és nekiment. Bántani ugyan nem tudta, mert kosár volt rajta, de a kiskutya gazdája elkezdett visítani. Ettől meg én ijedtem meg......

Ordibáltam kutyámnak, mire visszajött. A szukám nagyon agresszív más kutyákkal szembe, akár fiú akár lány a másik. Ezért is van mindig hosszú pórázon. Én szerencsésnek tartom a helyzetem abból a szempontból, hogy ha pórázon lett volna mindkét kutyám, és úgy jött volna oda az a másik kutya, akkor a szukám biztos hogy elharapta volna a torkát, és azt nagyon nem akarom.

Mielött valaki rákérdezne, azért járok így ( egyiken hosszú póráz a másikon szájkosár ) mert ha egy nagy testű támadna be minket akkor egyik kutyám se tudna védekezni. ( volt már sajnos ilyen is, akkor mindkettőn kosár volt, és a kan kutyám úgy kellett összestoppolni )

Szeretném a véleményeteket kérni. Én is hibás vagyok? Vagy hibáztam abban mert kijárok a kutyákkal?

2012. jún. 23. 22:59
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
24%
A mi farkaskutyánk egy kiscicával és egy másik kistestű kutyával nőtt fel. Van egy barátja is, akivel néha játszanak. Mégis ha visszük állatorvoshoz alig bírjuk megtartani mert menne neki a többi kutyának, és a többi kutya is neki!!!! Nem tudom miről beszéltek, de a kutyák igenis, hogy támadják egymást.
2012. jún. 24. 13:45
 12/21 Szilvi & Argos ***** válasza:

Milyen fajtájú kutyáid vannak?

Milyen kutya volt a közeledő?

Miért nem hívtad vissza a kant még akkor, mikor nem ért még oda hozzá a kis testű?

Az dicséretes, hogy a kanon van szájkosár, szukán hosszú póráz, le a kalappal! Sokan csak elengedik az agresszív kutyát, hadd menjen :(

Ott hibáztál, hogy a kant nem raktad hosszú pórázra és(vagy) nem hívtad vissza AZONNAL, mikor megjelent a másik kutya.

Íratlan szabály, hogy kosaras fekvő kutyához főleg nem engedjük a sajátot, de ezt a legtöbb kutyás nem tudja, nem akarja tudni...igaz, hogy rá is póráz kellett volna elvileg, ha nem tudja visszahívni...de ez nem kifogás, hogy a Te kutyád agyoncsapja kosarastól.

Ha a kölyökkutyád már 3-4 hónaposan rá akart támadni más kutyákra, az régen rossz! Tényleg nem szocializáltad őket megfelelően kutyákhoz, ha azonnal támadnak bármilyen másik kutyára...

Megoldás, hogy mindkét kutyádat hosszú pórázon és szájkosárban sétáltatod, akár úgy is, hogy a pórázt húzzák maguk után...és atombiztosra fejleszted a visszahívást, akár úgy is, hogy otthon semmit nem kapnak enni, hanem a sétán minden behívás után marék kaja...más kutyák támadásától pedig paprikaspray-vel, kutyariasztóval tudsz védekezni!

De az tényleg nem megoldás, hogy a tuti agresszív kutyádat elengeded, mert eddig mindig visszajött/lefeküdt parancsra...

2012. jún. 24. 15:10
 13/21 A kérdező kommentje:

Semmi gond nem volt eddig. Amikor más kutyát látott mindig lefeküdt, és megvárta míg odamegyek hozzá, és ráteszem a pórázt. Engem az oktató erre tanított.

Ezekben a kutyákban alap, hogy minden ami mozog azt meg kell támadniuk. ( corso- kanári keverékek ) Ezek a kutyák így születnek. Én sem hittem el, csak amikor a saját szememmel láttam, meg párszor feltöltött videókon, hogy már három hetesen csúnyán össze tudnak balhézni az alom tesók.

Kicsi koruktól fogva járunk suliba. A szukából nem lehet kinevelni ezt a tulajdonságát. Olyan mintha egy kutyát le akarna valaki szoktatni az ugatásról. A pályán semmi gond nincsen vele. Nem foglalkozik az idegen kutyákkal. Csak ha terepen van.

Én meg azt nem értem meg hogy közterületen ( legyen az kicsi vagy nagy testű ) miért engedik szabadjára mások a kutyájukat? Miért csak NEKEM kell a szabályokat betartanom?

A fiú kutyámmal se volt baj, egészen addig amíg be nem támadta egy nagy testű keverék amikor fekve várt engem. Akkor majdnem meghalt. Ebből Ő is tanult meg én is. Soha többé nem sétáltatok úgy két kutyát hogy mind a kettőn kosár van. Ha akkor nincs ott a szuka kutyám akkor megöli az öreget.

Most se lett volna gond, ha sikerült volna visszahívni a pincsit. De nem ment vissza a gazdájához, hanem puffogott.

Ha nem provokálja, akkor semmi gond nem lett volna.....

Tehát miért csak rám vonatkozik a szabály?

2012. jún. 24. 15:58
 14/21 A kérdező kommentje:

,, ha az olyan alapvető parancsszóra nem hallgatnak, mint a behívás "

Te ezt hol olvastad? Már bocs, de én ilyet nem írtam....

2012. jún. 24. 16:20
 15/21 Szilvi & Argos ***** válasza:

Egy kutya akkor sem okozhat komoly sérülést egy másiknak, ha provokálta a puffogással. Miért nem hívtad vissza a kant akkor, mikor megjelent a kis kutya?

Értem én, hogy a corso és a kanári szigeteki kutya is komoly kutya! De attól még ha a gazdi a főnök, akkor olyan nincs, hogy minden mozgó kutyának neki akarnak menni. Ezek a kutyák még csak nem is pásztorkutyák, hogy önállóan dolgoznának és tényleg nagyon nehéz nekik parancsolni.

Persze, lehet azt mondani, hogy a másik gazdi is hibás volt, természetesen igaz is ez, DE: ha a kiskutya gazdija feljelentene Téged, hogy a kutyád tegyük fel a kosárral megölte a kiskutyát, akkor tuti Téged (is) kihoznak hibásnak...ugyanis mindig a nagyobb kutyás a hibás...sajnos :(

2012. jún. 24. 16:23
 16/21 A kérdező kommentje:

A kanárit pont arra tenyésztették, hogy rábízták a csordát.

A juhot, borjat rabló kóbor kutyákkal végeznie kellett.

Nem csak a bikák lefogásánál segített.

A corsot, meg vaddisznó vadászatra használták.

Persze én megértem, hogy részben én is hibáztam, nem voltam elég figyelmes. Fene ezta roh..dt meleget, hogy eltunyít. Tökre bambulok még este felé is.

Írtam már, hogy amikor a kutyám lefekszik akkor nem állítjuk fel azzal hogy behívjuk. Egy álló pozícióban lévő kutya sokkal hamarabb fog az ellenkező iirányba fordulni.

Az oktató ( nyugalmazott rendőr ) mindig is erre tanított, és működött.

Én csak azt láttam, hogy az öreg lefekszik. De már ezt nem tom hányszor írtam....

De leírom mégegyszer:

,,Még nem értünk ki a határból, de a fiú hirtelen lefeküdt"

Ezt láttam, ezt vettem észre. Ha figyelmesebb vagyok és nem bambulok, akkor elöbb vettem volna észre, és akkor simán be tudom hívni a fiút, sőt el is tudtam volna bújni a fák mögé.

2012. jún. 24. 16:52
 17/21 anonim ***** válasza:

Az irányíthatatlan kutya nem jó munkakutya. Olyan nincs, hogy a vérében van a gyilkolás és nem lehet kinevelni belőle, maximum valami nagyon elcseszett vérvonalban. Semmilyen munkára nem hasznos az a kutya, amelyiknek nem tudják kontrollálni az ösztöneit. A vadászkutyák sem vadásznak minden mozgó dologra, különben az első lepke vagy egér elterelné a figyelmüket. A rendőrkutyák sem támadnak mindenkire, csak akire ráengedik őket. A juhászkutyák is csak akkor terelnek, amikor erre utasítást kapnak. A cane corso, de a kanári-szigeteki is olyan fajta, amit ugyan kemény kézzel, de meg lehet - és meg kell! - nevelni. Nem is értem, miért választottál ilyen fajtákat, ha egy egyszerű tiltást sem tudtál beléjük tenni ennyi év alatt.

A rendőrökről, főleg a konzervatívabb típusról egyébként az a tapasztalatom, hogy a legtöbben elég beszűkült elveket vallanak kutyanevelés terén. Még mindig sokan mondogatják, hogy "nem lehet", meg hogy "ilyen fajta". Tudom, sokat puffogtatom, de manapság évek óta verekedtetett, gyilkolásra nevelt pitbullokat rehabilitálnak sikerrel. Aki nekem ezek után azt mondja, hogy egy egészséges idegrendszerű kölyköt nem lehet kulturáltan viselkedő kutyává nevelni, arról tudom, hogy nem ért hozzá, vagy hazudik.

2012. jún. 24. 18:02
 18/21 anonim ***** válasza:

Van Corso tenyésztő jó ismerősöm (már nem tenyészt, mind kettő szukája elmúlt 5 éves), összesen 7 corso-ja volt, kemény kézzel nevelte őket, igaz, de mind tökéletesen kezelhető, jól szocializált, játékos kutyák voltak. 5 kan, 2 szuka, még sem volt soha semmi verekedés akkor sem, ha az egyik szuka tüzelt, ahogy akkor sem, ha akármilyen idegen kutya volt a közelükben, közöttük, stb.

A kutya alapvetően falka állat, lételeme a falka, a fajtársakkal való kommunikáció. Nem születik egy kutya sem antiszociálisnak, gyilkosnak, csak a gazdáik úgy nevelik őket, hogy az agresszió marad az egyetlen lehetséges ú a számukra egy konfliktus helyzetben.

A suli, ahova jártál, egy rakás szart sem ért. Az oktató baromságokat mondott neked, teljesen tönkre tette a viszonyotokat. Ha egy kutya beáll a gazdája mögé, akkor átadja azt a kiváltságot, hogy eldöntse a konfliktus helyzeteket. Ha támad, azzal veszélybe sodorja a falka egységét és erejét. Vagyis ha támad, az azt jelenti, hogy ő a főnök, ő az, aki dönthet a falka sorsáról. A sulinak, ahova jártál csak ennyit sikerült elérnie, hogy nem megfelelő a sorrend nálatok. És te ezt nem vetted észre?

2012. jún. 24. 18:15
 19/21 anonim ***** válasza:

Ha meg nem hiszed el, hogy ezek a fajták is lehetnek szociálisak, találtam neked pár videót :)

http://www.youtube.com/watch?v=Nf1R-F_p-zQ - kiállítás, egyik sem akarja kicsinálni a másikat, sem a ringben, sem azon kívül. Az első agresszív megmozdulásért azonnal kizárnák őket.

http://www.youtube.com/watch?v=YscG-fqInMM - detto, cska kanári-szigetekiek.

http://www.youtube.com/watch?v=uVTixNAD5Kg - terel, nem gyilkol! baromi nagy különbség. Esze ágában sincs kicsinálni mindent, ami mozog.

Ha ezektől tovább kattintagtsz, láthatsz még néhány ösztönerős, mégis engedelmes kutyát. Nem irányíthatatlanok, csak te nem tudod őket irányítani.

2012. jún. 24. 19:02
 20/21 A kérdező kommentje:

Teljesen kitekertetek mindent de úgy látszik vannak egyesek akik nem tudnak szöveget értelmezni.

Mégegyszer nem írom le mert nincsen erre időm és kedvem se hozzá.

Azt pedig nem tudom hol olvastátok hogy kutyát öltek volna a kutyáim. Az hogy átharapja a szukám valamelyik torkát az nem egyenlő a gyilkolással. Mondhattam volna azt is hogy elkapta VOLNA ( a volna azt jelenti nem történt meg ) a lábát, vagy a nyakán a bőrt.

A fiúval nem volt baj sose, és a kérdést vele kapcsolatba tettem fel. A fiúval dolgoztak a börtönbe, és kiváló munkát végzett az élete során. ( nem én dolgoztam vele )

A kanári kutyákkal régen csordákat őriztettek, rájuk bízták. Igen falka állat és akikkel felnő azokat nem bántja. De mindenféle idegen kutyával végeznie kellett.

De bemásolom:

,,Más kutyákkal szemben gyakran agresszív, mivel egyrészt gladiátor őseitől öröklött természete ezt diktálja, más részt a birtokok őrzésénél, az idegen - általában juhot, borjút rabló - kutyákkal végeznie kellett. "

Tessék itt az egész:

,,Kanári-szigeteki fogó kutya

Származási helye Kanári szigetek A Kanári - szigeteki a ma ismert őrző - védő fajták egyik legjobbika: megvesztegethetetlen és kérlelhetetlen, s ha hihetetlen erejét támadásba lendíti, nincs ember, aki megállna előtte. Természetes védő ösztöne mindennél előrébbhelyezi családját, ha fenyegetettséget érez, azonnal cselekszik. Zord külseje ellenére nagyon szeretettre méltó és a kedveskedést ki is követeli magának. Imádja a gyerekeket, valósággal őrködik felettük, megóvja őket minden leselkedő veszélytől. Ne próbáljuk meg lakásba vagy kennelbe zárva tartani, az megtöri karakterét rosszabb esetben, kiszámíthatatlanná teszi viselkedését. Biztosítsunk neki tág teret, amit kedvére őrizhet, és mi tökéletes biztonságban tudhatjuk az értékeinket. Esetében, valóban ismeretlen fogalom a megvesztegetés: egyszerűen elképzelhetetlen, hogy egy idegen megérintse vagy lekenyerezze. A fajta saját területén, még a gazdája jelenlétében sem tűri meg, az idegeneket. Azon kívül megtűri de teljesen közömbös velük. Más kutyákkal szemben gyakran agresszív, mivel egyrészt gladiátor őseitől öröklött természete ezt diktálja, más részt a birtokok őrzésénél, az idegen - általában juhot, borjút rabló - kutyákkal végeznie kellett. Hozzá értő kezekben, azonban, megfelelően kezelhető, biztonságosan tartható kutya válik belőle. Aki egy bátor, a vagyontárgyait minden áron megvédő, megvesztegethetetlen kutyát szeretne, annak a kanári szigetekit, szívből ajánlom."

És az csak egy dolog hogy mit írnak, az én kutyáim soha nem öltek, és nem is fognak, hiába akarjátok azt mondani.

A másik meg nem fajtatiszták, de a kanári tulajdonsága jobban előjött bennük. A fiút könnyebb volt tanítani, mint a lányt. A lánnyal nem dolgoztak, ő csak a fiú testvére.

A rendőrségen nagyon jó kutyák vannak, egyik másik kemény fejű. A börtönben is vannak ügyes jól képzett kutyák.

Kellemes olvasgatást mindenkinek! :-)

2012. jún. 25. 12:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!