Én is hibáztam? Miben?
Van két nagy testű kutyám, egy lány és egy fiú. Ki szoktam vinni őket sétálni a határba, mert csak ott tudom lemozgatni őket. Mikor jöttünk visszafelé, ( a lány hosszú pórázon van mindig, a fiú szabadon, de szájkosárral ) a határ széléhez értünk ahol meg szoktam kötni a fiút is. A határ szélétől már közterület van.
Még nem értünk ki a határból, de a fiú hirtelen lefeküdt. Akkor fekszik le hirtelen magától szabályosan amikor kutyát lát. Ezt kicsi korától tanítottam így. Viszont csak akkor marad ebben a helyzetben ha az a kutya amit meglátott, nem megy felé. ( volt olyan sajnos, hogy szóval fekve tartottam, de mire odaértem volna hozzá, a másik kutya betámadta )
Csak hogy a kutya ( kis testű ) odament hozzá, erre az én kutyám felpattant, és nekiment. Bántani ugyan nem tudta, mert kosár volt rajta, de a kiskutya gazdája elkezdett visítani. Ettől meg én ijedtem meg......
Ordibáltam kutyámnak, mire visszajött. A szukám nagyon agresszív más kutyákkal szembe, akár fiú akár lány a másik. Ezért is van mindig hosszú pórázon. Én szerencsésnek tartom a helyzetem abból a szempontból, hogy ha pórázon lett volna mindkét kutyám, és úgy jött volna oda az a másik kutya, akkor a szukám biztos hogy elharapta volna a torkát, és azt nagyon nem akarom.
Mielött valaki rákérdezne, azért járok így ( egyiken hosszú póráz a másikon szájkosár ) mert ha egy nagy testű támadna be minket akkor egyik kutyám se tudna védekezni. ( volt már sajnos ilyen is, akkor mindkettőn kosár volt, és a kan kutyám úgy kellett összestoppolni )
Szeretném a véleményeteket kérni. Én is hibás vagyok? Vagy hibáztam abban mert kijárok a kutyákkal?
Szerintem egyrészt jó, hogy felmerül benned, hogy Te is lehetsz hoibás. ez nagyon becsülendő tualjdonság. Azon kívül a kutyádon volt szájkosár,nem tudta bántani a kicsit. Az indokod ellenére furcsa a módszer, amit alkalmazol sétáltatáskor, de megérthető. Nekem egyszer átharapta a kutyám száját egy másik, és beleakaszkodott, pedig az enyém nagyon békés. A bátyám szánkóval csapkodta le róla. Szóval megértem. Szerintem te megtetted az óvintézkedéseket, megnevelted a kutyát és szájkosár is volt rajta. AZ, HOGY EGYIK NINCS PÓRÁZON, VISZONT FURA. aZ IDEGEN KUTYÁK, HA ŐK PÓRÁZON VANNAK, JOBBAN IDEGESEK LESZNEK ATTÓL, HA A TIED NEM, ÉS FORDÍTVA. Bocs, benyomtam a cpas lock-ot, és még1x nem akarom begépelni.
Megmondod, hogy tanítottad a kutyád a lefekvős módszerre?
A szukámról csak akkor veszem le a pórázt amikor futtatom. Mert csak is akkor nem érdekli a másik kutya amikor dobálom neki a frizbijét. Amúgy ha már lefáradt, akkor muszáj megkötni a hosszú pórázra mert kimondottan vadássza a kutyákat. próbáltuk leszoktatni róla, de ez csak a pályán működött. Szal nem kockáztatok.
A fiú fegyelmezett. Csak akkor van baj ha oda akar jönni egy másik kutya. Persze már járt pórul megértem, és ugye nem mérik fel hogy az csak egy kicsi kutya, és nem az Ő súly csoportja. Csak el szoktam gondolkodni ha valami ilyasmi történik.
A fiút is hosszú pórázzal tanítottam be. Amikor kutyára akart futni vagy támadni, akkor megrántottam a nyakát, és mondtam neki Fekszik!. Hosszú pórázzal együtt volt elengedve. ( pici volt, három négy hónapos ) Így rá tudtam lépni a pórázra amikor neki lódult. :-D
Azt mondjuk nem tudom, hogy harapná át a pórázon lévő kutyád a másiknak a torkát, hacsak az nem ugrik bele direkt a szájába :) Mindenesetre szerintem annyiban vagy hibás, hogy nincsenek jól szocializálva a kutyáid, és hogy csak erőltetett, részleges kontrollod van fölöttük. Ez így nem biztonságos, pont azért, mert sosem tudhatod, mikor jön szembe egy hasonlóan neveletlen, csak épp mondjuk nem agresszív ártatlan kutya.
Én a helyedben nagyon ráfeküdnék a falkavezérségre, és egyenként tréningezném őket arra, hogy totálisan hagyjanak figyelmen kívül mindenféle kutyát, direkt keresve az ilyen szituációkat, meg mindkettőre hosszú pórázt raknék, és reflexszé tenném a behívásra azonnal hátrafordulást és feléd indulást minden szituációban. Illetve persze ha van lehetőséged, keress egy jó kutyaiskolát, ahol lehet belőlük normális, szociális kutyát nevelni, nem csak olyat, amelyik nem tépi szét azonnal azt, amelyik a látóterébe kerül.
Voltunk suliba mindkettővel egészen kicsi koruk óta.
A fiú csak annyiba változott, hogy már nem várja meg hogy teljesen odaérjen hozzá az idegen kutya. Ez csak azóta van amióta szétharapták amikor ugyanilyen szituban volt.
A kiskutya akkor lett volna megharapva ha a kettőhöz jön oda. Mert a szukán nincsen kosár. Hiába fogtam volna őket.
Egyszer a vasút állomáson vártam a vonatot, ( ugye akkor mindkettőn kosár és póráz volt ) és odajött egy szintén pincsi kan kutya. De az kóbor kutya volt, vagy önsétáltató . ( falun szokás kiengedni szabadjára a kutyákat )
Na és tombolt a pincsi, morgott ugatott meg kapart, és odajött a két nagyhoz. Egy két ember próbálta elzavarni tőlünk de nem sikerült. Közben jött a vonat is. És a pincsi egészen odajött a nagyokhoz. Persze nem tudták bántani, kosár volt rajtuk, csak a földre lett tunkolva szegény pincsi. Persze el is rohant amikor rájött hogy nem neki való ez a féle bunyó.
Igen a behívásnál aszem most nem volt éppen toppon az öreg. Régebben első szóra visszajött, most viszont többször szóltam neki. Visszajött ugyan csak többször kellett neki szólnom.
Nem tudom? ( ezen meg most gondolkodtam el ) Lehet a fülével is baj?
Ha öreg korára nagyot hall egy kutya, de szép tiszta a füle, azt orvos meg tudja állapítani? Vagy ezt csak én fogom érzékelni?
A fiú 9 éves.
Ezért mondtam, hogy _jó_ kutyaiskolába kell vinni ;)
A pórázon harapást meg arra értettem, hogy ha pórázon van a kutya, akkor fel tudod húzni a fejét olyan magasra, hogy a kiskutyának a közelében se legyen.
Állatorvossal érdemes lehet megnézetni, hogy van-e gáz a fülével, de amúgy te is tesztelheted. Ha épp nincs semmi izgi, és biztosan odafigyel rád, szólj neki halkan. Meg ha amúgy hallgat a normális hangerejű parancsokra, akkor "helyzetben" is hallania kell. Szerintem simán csak neveletlen. És én elhiszem, hogy mindenre van mentséged, de ez nem azt jelenti, hogy megoldhatatlan a probléma :) Dolgozni kell rajta, segítséggel, ha egyedül nem megy.
Ma voltam kint csak az öreggel.
Hááááát.....
A hallása nem régi..... :-(
Azért jövő héten megyünk a dokihoz biztos ami biztos. :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!