Az állatorvosoknak lehetőségeikhez mérten nem kellene akadályozniuk a szaporítást?
Azért kérdezem, mert azzal tisztában vagyok, hogy sok tudatlan ember szaporítja a kutyáját agyba-főbe, amin már meg sem lepődöm, de tegnap történt valami, amin kiakadtam.
Van egy pár a környékünkön, akiknek van 2 tk. nélküli westieje, akiket már évek óta próbálnak pároztatni, de sikertelenül. Azt mondta a lány, hogy ha nem jön össze, akkor annyiban hagyják a dolgot, nem foglalkoznak ezzel többet. Én magamban már megörültem, hogy legalább ennyivel kevesebb kölyök lesz, arre az állatorvosa felajánlotta, hogy mesterségesen megtermékenyíti a kutyát!:S Azt hittem rosszul hallok!
Ráadásul már többször mondták a gazdái, hogy a szőre és a pofája alapján a szukában valószínűleg van valami más is a a westien kívül.
Minek lesz egy ilyen emberből állatorvos? Nekik csak a pénz számít? Ez nekem már egy kicsit sok! Nincs arra valami törvény, hogy az állatorvosnak kötelező jelenteni, ha valaki szaporítani akar? Lehet nem ártana, bár ilyen alapon úgyis mindegy lenne.:(
Puszilgasd meg a kutyusod és kapcsolj ki :)
Èn már nagyon ritkàn megyek bele ilyen vitàkba. Sajnos nem làtjàk a fàtól az erdőt :(
Mert az emberek beviszik őket,elvesztik ,megszöknek mert nincs kerítés ,beviszi a gyepmester. Ez az adott gazda felelőssége aki a kutyát megvette, megkapta,megörökölte!
Aki tényleg szereti a kutyáját az ugyanúgy vigyáz egy falusi keverékre ,egy törzskönyvnélküli westire ,mint egy 2száz ezerért vett kutyára. Sőt lehet az újgazdag aki megveszi a drága kutyát ,az dobja ki leghamarabb mert nem passzol a kertbe a kutya által ásott gödör.
Sokkal jobban megbecsüli az a kutyáját, aki mondjuk évekig spórol rá és több százezer forintot kiadott rá. Mert bizony nem csak az "újgazdagok" vesznek törzskönyves kutyát, hanem van aki hosszú évekig gyűjtöget azért, hogy ne rontsa az általa imádott fajta vérvonalát.
Egyébként meg rengeteg kutya kerül úgy is menhelyre, hogy a nem kívánatos szaporulatot vagy éppen azokat a kölyköket, amiket nem tudtak eladni beteszik egy zsákba és kukába, árokba, mások kertjébe vagy ki tudja még hova dobják.
Vannak olyanok, akiket kitesznek az autópálya közepén, mert éppen többet kell rá költeni, vagy nem úgy viselkedik, ahogy az neki tetszene.
Vannak olyanok, akik ideggyenge kutyák pont azért mert szaporítónál születtek és nem tudnak vele mit kezdeni a gazdái.
Vagy mit gondoltál miért kerülnek utcára a kutyák, vagy miért adják le őket? Az összes menhelyi kutya elszökött otthonról? Kétlem!:) Azt aláírom, hogy ez emberfüggő is, de aki drága kutyát vesz, kisebb az esélye, hogy lepasszolják, mert megunták, vagy mert beteges, vagy nem tudnak vele bánni. Ha másért nem, hát azért, mert sokat költöttek rá és ez veszteség lenne nekik.
De úgyis megint a falnak beszélek, nem is tudom miért koptatom a billentyűzetem.:(
Szerintem itt ebben a beszélgetésben az az alapvető probléma, hogy elbeszélünk egymás mellett! Vagy rosszabb esetben el sem olvassuk, meg sem próbáljuk megérteni, mit mond a másik.
Ti azt mondjátok, ne legyenek szaporítók.
Ezzel teljes mértékben egyet értek! DE, nekem az a szaporító, aki folyamatosan kölykezteti a kutyáját, hogy eladja, fel sem méri az igényt, rosszul bánik a kicsikkel, nem figyel oda orvosi ellátásra, szocializálásra, stb. Én is nagyon utálom az ilyen lelketlen, állatkínzó embereket, de mint írtam, ellenük van törvény. (rossz tartási körülmény, állatfelhalmozás, stb...)
Viszont annak amiről én és még néhányan beszélünk, az a lényege, hogy ne öntsük már ki a gyereket a fürdővízzel! Vannak olyan emberek, akik úgy fialtatják a kutyájukat (lehet törzskönyves, vagy törzskönyv nélküli, fajtatiszta, vagy nem, esetleg két fajtatiszta szándékos keverése), hogy:
-előre felmérik az igényeket (sokszor már pároztatás előtt van legalább 3-4 gazdijelölt)
-előnyös párosítást csinálnak, amikből szép, egészséges kiskutyák születnek
-a kicsikkel foglalkozva van, oltást kapnak, féregtelenítést
-egészségesen, szépen fejletten kerülnek új gazdához.
Nem egy ilyet ismerek, és ezek közül a kölykök közül még egy nem került menhelyre. Nos, az ilyenekkel mégis mi a baj? hogy dönthetné el azt bárki, hogy nekik nem lehet kiskutyájuk?
Nem kell általánosítani. És kapásból megkövezni mindenkit, akinek nem ez a "szakmája" és ennek ellenére néha, belátással felnevel egy-egy almot.
Az meg,amit írtál, hogy aki nem engedheti meg magának, vigyen menhelyről, az is aranyos. Nos e szerint a logika szerint nem kellene tenyészteni a kutyákat, hiszen minek? van elég, jut mindenkinek. Ugye Te is érzed hogy ez nem reális?
Attól, hogy valaki nem akar már a vételárra százezreket költeni, nem jelenti, hogy nem érdemel meg egy szép, lelki terhektől mentes kölyök, vagy fiatal kutyát. Amit Ti írtok, egy idealizált világban létezne, de amíg az emberek sem élnek jobban, ez úgysem fog megvalósulni. Gondolj bele, az árvaházak is tele vannak, ennyi erővel mondhatnád a gyereket tervezőknek, hogy minek szülnek, fogadjanak örökbe. (sarkítva, de a menhelyi példádról ez jutott eszembe) De most ki ne forgasd, hogy azt mondom rossz dolog kihozni menhelyről kutyát, csak egyszerűen nem kényszerítheted rá másokra. Aki olyan természetű, az örökbe fog fogadni. (mellesleg én sem tudok otthagyni egy kirakott állatot sem, mindig hazaviszem őket, de ez most lényegtelen)
Amúgymeg eléggé megvan a véleményem a tenyésztőkről is. Szerintem a legtöbb fajta túl van tenyésztve, és nem csak a zugszaporítóknál, hanem mestertenyésztőknél is sok a probléma. Sőt, megsúgom Neked, nem egy tenyésztőtől (arany, bronzkoszorústól) hallottam már, hogy "muszáj volt egy kis friss vért bevinnie az alomba". Vagyis valamennyi részben keverék, vagy törzskönyv nélküli kutyával fedeztetni és persze egy nagyszerű Tk-vel rendelkezőre rápapírozni, hogy életképesebbek, szebbek legyenek a kutyái. De ez már egy más példa.
Én végigolvastam a hozzászólásokat és próbáltam azokra érdemben reagálni, remélem én sem hiába koptattam a billentyűzetet. Én is imádom az állatokat, aki kínozza őket, meg tudnám fojtani, de ne ész nélkül gyűlölködjünk már, hanem inkább azok ellen lépjünk fel, akik valóban ártanak nekik.
Köszi, ha végigolvastátok és nem csak kapásból lepontoztátok. (mint eddigi bármely hozzászólásomat hasonló témában, így lehet az itteni előzőek kicsit morcosabb hangvételűek lettek, de remélem így már azért kicsit érthetőbb az én álláspontom is)
Semmivel nincs több garancia arra hogy a drága kutyát nem dobják ki,nem mindenki hónapokig spórol ám rá,hanem kipengeti zsebből ,hogy felvághasson vele.Egy tervezett almot amiről a kérdés is szól eszük ágában sincs kidobni ,ha már mesterséges megtermékenyítés is szóba kerül.
Nézd meg milyen satnya hátuljú németjuhászokat tenyésztenek a sokbabéros tenyésztők és milyenek nyernek díjat ,vagy milyen buldogokat hoztak létre amelyik már szülni sem tud egyedül és rájuk kell felnézni a mestertenyésztőkre? Hagyjuk. Semmi sem olyan fekete-fehér.
Tenyésztőből is van olyan, akit én nem neveznék tenyésztőnek, ezzel egyetértünk, az ilyen számomra nem több egy törzskönyves szaporítónál.
Egyébként amit írsz, arra írtam, hogy nem látják az emberek a fától az erdőt. Oké, hogy az az alom, amit ők lehoznak, mindegyik gazdihoz kerül, de azokból a kiskutyákból is lehoznak egy almot (vagy többet), vagy besikerül, átszökik hozzá egy kan - mivel nincs ivartalanítási kötelezettség, ezért nem is fogják - azt viszont már senki sem tudja garantálni, hogy ők is jó gazdihoz kerülnek, az ilyen kölykök kerülnek be a menhelyekre, vagy az olyanok, akikről azt hitték, hogy el tudják adni, van rá kereslet, közben mégsem. Persze vannak olyan kutyák is a menhelyen, akik elvesztek, de a legtöbb kutyát beadják oda különböző okok miatt. Amíg egy tenyésztő (hangsúlyozom, aki számomra tenyésztő!), ha ilyen sorsra jut az egy kutyája, azonnal magához veszi.
Tegnap 22:37-es válaszoló
Először is köszönöm a normális hangvételű hozzászólásod.:)
Van amiben egyet értek veled, de van olyan is, amiben nem. Abban van igazság, hogy a tenyésztők között is akad olyan, akit szégyen tenyésztőnek nevezni. Én sem mondtam, hgy minden fekete vagy fehér. A tenyésztőt is nagyon meg kell válogatni, hogy kitől veszi az ember a kutyáját. De tenyésztő címszó alatt természetesen én a tisztességes, lelkiismeretes tenyésztőket értem, nem pedig azokat, akik ugyanúgy meggondolatlanul szaporítanak, csak van hozzá papírjuk. Attól, hogy valaki mondjuk MEOE tag nem lesz automatikusan tenyésztő. Ez ennél a kérdésnél is látszik: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__2988162-a-szu..
Másik oldalról viszont én nem csak azokat gondolom szaporítónak, akiket te leírtál. El is mondom miért.
Tegyük fel, hogy valaki lehoz egy almot, mert már vannak jelentkezők a kicsikre. Egyrészt nagyon sokszor előfordul, hogy amint megszületnek a kicsik a gazdijelöltek visszalépnek, szóval két esélyes, hogy lesz-e gazdája a kicsiknek. Mondjuk, hogy csak egy kutyának nem találnak gazdát aki vagy menhelyen végzi, vagy az utcán, ahol valószínűleg tovább szaporodik, amennyiben nem fogják be, tehát egy gazdátlan kutyusból kapásból lesz mondjuk 5-6.
Vagy ha mégis akad minden kicsire jelentkező, de időközben az egyik gazdi meggondolja magát, hogy neki mégsem kell kutya, akkor egy szaporító kis valószínűséggel veszi vissza a kutyát, mivel nincs szerződésben rögzítve, hogy ez kötelessége, vagy bárminemű felelősséggel tartozna a kicsikért. Tehát a kutya ismét vagy utcán vagy menhelyen végzi.
Természetesen nem mondom, hogy akinek mondjuk nincs kapásból pénze törzskönyves kutyára az csak menhelyről hozhat. Szerintem aki kutyát akar annak eleve szüksége van valamennyire biztos jövedelemre, mivel egy kutya azért pénzbe kerül akkor is, ha ingyen volt (oltások, chip, felszerelések, kaja, esetleges betegségek). Tehát, aki úgy vállal kutyát, hogy nincs miből eltartania annak inkább ne is legyen kutyája. De ha már abból indulunk ki, hogy ideális esetben azért keres az ember x összeget, amiből félre tud tenni a kutya ellátására, akkor előtte félre tudna tenni a törzskönyves kutya megvételére is.:) Csak az a baj az emberekkel, hogy ha a fejükbe veszik, hogy kutyát akarnak, akkor add meg uram, de már azonnal. Eszükbe sem jut, hogy esetleg várjanak fél évet, pláne nem többet. Ha így gondolkodik valaki akkor persze, hogy nincs más lehetőség csak a szaporítótól vásárlás.
Ha már a gyerekeket hoztad fel példának én ugyanúgy ellenzem azt is, hogy valaki a semmire vállaljon gyereket. Mi is évek óta szeretnénk a párommal kisbabát mégsem vállalunk úgy, hogy tudjuk, hogy nincs mibe szülnöm. Egy kutya valóban nem gyerek, de mégis hasonló, ezért ugyanúgy felelősséggel kellene kutyát vállalni, mint ahogy gyereket is.
Amúgy szociális munkás vagyok és dolgoztam már gyermekvédelemben, szóval azt mondom, hogy jó is lenne, ha több ember fogadna örökbe gyereket, de azért az a normális, ha a saját gyerekét neveli valaki. Viszont egy kutya kölyköt nem te szülsz meg, nem a te véred és húsod, tehát ugyanúgy lehet szeretni egy menhelyi kutyát is, mintha szaporítótól vennéd.:) Ezért nem túl jó párhuzamot vonni a kettő között, de persze értettem, hogy mit akartál vele mondani.:)
Nem élek egyébként álomvilágban, tisztában vagyok vele, hogy sosem lehet teljesen kiszorítani a szaporítókat, de ha így gondolnánk mindenre, hogy eleve veszett ügy, akkor nem lennének az állatvédőrök, mert hiába mentenek meg sok kutyát, úgyis lesz másik, amelyiket kínozni fogják, nem lennének menhelyek, mert hiába visznek be sok kutyát, úgyis lesznek újabb utcára kerülők, nem lennének rendőrök, mert hiába számolnak fel sok bűntényt, ha úgyis lesznek újabb bűnözők és még folytathatnám. Szóval nem szabad így hozzáállni a dolgokhoz és hagyni, hogy legyenek szaporítók, mert ha 1000 emberből 1-et lebeszélek arról, hogy szaporítson, akkor már nem hiába téptem a számat a többi 999 esetben sem.:) Hiába szólják le ezen az oldalon azokat is, akik szűntelenül fellépnek a szaporítókkal szemben, mert ők is kellenek, hogy jobb világban éljünk. Nem tökéletesben, hanem csak jobb világban!:)
Na tessék, így is kerülhetnek kiskutyák menhelyre: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__2991371-megsz..
:((
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!