Miért olyan nagyképű és bunkó sok kutyatenyésztő? (Tisztelet a kivételnek! )
én az összes kutyámat rendesen nevelem/tartom...viszem úszni,kirándulni,rendes tápot kap,én kutyakozmetikus vagyok,úgyhogy a külleme is rendben van tartva mindig,soha nem adnám oda senkinek és nem is dobnám az utcára,ahova csak tudom,mindig viszem magammal...nálunk ő családtag.
és ha a szaporító kérte volna akkor szívesen küldenék is neki infót meg képeket h lássa minden ok vele.
sajnálom h Mo.-n ilyen lappangó gonoszság,és keserűség van mindkét félben...
Reagálva még az egyik válaszadóra:
Szerintem az túlzás, hogy szerződésbe foglalja a tenyésztő, hogy mivel etetheti a gazdi a kutyát. Szóval ez már nagyon túlzás. Ha én megveszek egy kutyát, akkor ne mondja meg hogy mivel etessem, meg hányszor. Ezzel a kijelentéssel nem kötekedni akarok, de szerintem ez mások szerint is túlzás.
Amúgy a tenyésztő akitől vettem a collie-t kb 4 éve "tenyésztŐ". Nekem meg 20 éve csak ilyen kutyáim voltak. És mindegyik tk-s volt, meg a mostani is az, mint korábban leírtam. Szóval nem kell a tenyésztő részéről a kioktatás. Attól mert ő alig 4 éve tenyésztő, azóta van ilyen kutyája, még nem jelenti azt, hogy mindent tud róla, de azért én a már több mint 20 éves "collie-s pályafutásom" után azért elmondhatom, hogy nem vagyok hülye az ilyen kutyákhoz.
Hozzáteszem továbbá azt is, hogy az állatorvos tanácsait én elfogadom, mert tudom róla, hogy ő nagyobb tudású nálam a szakterületén - nem illik egy szakember szaktudását megkérdőjelezni, emberileg akármilyennek is tartjuk az adott szakembert.
Előbb fogadok el állatorvostól szaktanácsot, mint a tenyésztőtől.
Sziasztok!
Én is tenyésztek jó ideje.
Alalpvetően jóban vagyok az összes gazdival aki tőlem vett kutyát.A foglaló teljesen normális dolog,ezzel jelzi a szándékát,én is mindig kérek.
Irta itt valaki elöttem hogy nem válaszol a "mennyi a kölyök" mailekre,én sem.Sőt ha hallom a telefonáló hangján,hogy valami tirpák,vagy fingja nincs alapvető dolgokról a fajtával kapcsolatban-nekik nincs kutya.
Te és a tenyésztő más véleményen vagytok a kutyatartásról és kapcsolattartásról. Ez nem baj, de jobb lett volna a legelején mindezt tisztázni. Azt gondolom, hogy mindkettőtöknek az lett volna a legjobb, ha a legelső találkozásnál megköszönitek egymás idejét és békében elváltok.
De hát az ember utólag hiába okos...
A legtöbben itt nem fognak egyik, vagy másik oldalra állni, hisz csak az egyik oldalt ismerjük. A leírtak alapján tényleg túlzó a tenyésztő magatartása (mondom ezt úgy, hogy napi kapcsolatban és barátságban vagyok a kutyám tenyésztőjével), de ha ennyire más véleményen vagytok - és Ő ezt tudta az elején, mivel elmondtad - akkor nem adtam volna neked kutyát a helyében. Nem azért, mert egyiknek, vagy másiknak adok igaza, hanem mert tényleg teljesen más az elképzeléseitek ezekről a dolgokról.
Jópár éve kutyázok már,sok tenyésztőt ismerek, de úgy istenigazából bunkót,vagy nagyképűt nem. Vannak,akiket nem kedvelek,és akiket igen,de ez a két tulajdonság egyik táborra sem jellemző. És nem 1-2 fajtáról beszélek.
Igazából az a baj,hogy egy egyszerű ember,aki csak úgy hobbiból akar egy kutyát teljesen másképpen gondolkozik,mint az,aki tenyészt velük. Akár munkára,akár kiállításra.
Elsősorban egy igazi tenyésztő nem azért tenyészt,hogy a kölyköket majd jól eladja bárkinek,aki kifizeti az árát,aztán mit érdekli őt. Lehoz egy almot azért,mert attól a párosítástól remél valamit. Vagy azt, hogy igazán szép kiskutyák lesznek,vagy hogy remek munkakutyák. És olyan gazdát próbál keresni nekik,akik mellett kamatoztathatják azoknak a kölyköknek az adottságait,akiket nem tarthat meg. Persze lesz 1-2 kiskutya,aki nem tökéletesen felel meg az elvárásoknak,őket el lehet adni hobbira.
De mivel a tenyésztő szereti a kutyáit,gondosan kiválasztja a kutyájához a megfelelő párt,aztán gondozza a szukát a vemhesség alatt,majd a kicsikkel foglalkozik legjobb tudása szerint,hogy olyan kölykök lehessenek,amilyeneket megálmodott,akkor utána ne mondhassuk már azt,hogy semmi közük utána hozzájuk.
Persze ez őket se jogosítja fel semmire. Viszont mivel van egy rakat tenyésztő a legtöbb fajtából,így a vásárlónak is megvan adva a lehetőség,hogyha nem tetszik az adott tenyésztő hozzáállása,akkor keressen másikat.
A tenyésztő "köteles" elmondani dolgokat,amik jobbá tehetik egy kutya életét. Pl hogy milyen táppal etessék. Persze nem kell mereven ragaszkodni egy márkához, de azért ne tescos tápon vegetáljon a kutya.
Én mindkét tenyésztőmmel a mai napig tartom a kapcsolatot. Pedig az egyik kutyám már elmúlt 10 éves is... Persze nem napi szinten,de évi 1-2-3 levélváltás,képküldés mindig van. Vagy ők érdeklődnek,vagy én jelentkezem magamtól. Igazán nem nagy teher ezt néha megtenni.
Tudjátok, h én a tenyésztőket preferálom minden szinten, de azért némelyik dolog igencsak erős, amit a szerződésbe beleírnak.
Nálam ott tuti h szakadna a cérna, h megmondja mivel etessem (sosem evett egyik kutyám se hulladékot, de nem is Royal Canin-t kaptak).
Meg nekem ez a puszpajtáskodás se menne. Igaz, én rendkívül antiszoc szoktam lenni, így nálam ez se meglepő. Évi 1-2 találkozásnak én is örülnék, de ennyi.
Én is tudom, h a tenyésztésben sok pénz van (mármint sokat kell beletenni és kevés jön ki belőle, sőt sokszor nem is jön ki belőle semmi), de vannak bizonyos határok.
Az is nálam gáz, h nem én választom ki a kölyköt. Oké, van amelyik szebben és jobban sikerül, akkor azt tegye "külön" és mutassa meg a maradék x darab kiskutyát, h azokból válogassak.
Bár mondom ezt úgy, h az az egy szem TK-s kutyánk is "áltenyésztőtől" volt. Így utólag visszagondolva rá, hiába volt tk, oltások, féreghajtás, sajnos szaporító volt (nem én vettem és nem én válaszottam ki az emberkét se).
Azt hiszem maradok továbbra is a keverékeknél, akármenynire is imádom az egyik fajtát, nekem ne szabjanak meg alapvető dolgokat.
Férerétések elkerülése végett NEM beszélek a tenyésztők ellen!
Én annyiban nem tartom hülyeségnek azt, ha egy tenyésztő felsorol egy jó pár (köztük néhány középkategóriás árú) tápot, amikkel pénztárcától függően szerinte etessen a gazdi, és milyen ételek mérgezőek a kutyára (persze ezt tudni kéne), mert ugye egészségügyi garanciát vállal a kölyökre.
Felteszem, én etetek X évig az olcsó, ízfokókkal és színezékekkel, meg ki tudja milyen szeméttel teletömött táppal, mellé még adok csokit is, mert Bubuka szereti. Aztán ha könnyek közt el kell búcsúznom a kutyulimtól, mert a sok vacakkal szép lassan megmérgeztem a szervezetét és allergiás, rákos lett, utána habzó szájjal fröcsögve hibáztathatom a tenyésztőt, mert Bubukának biztos örökletes betegsége volt.
Amúgy ez a tenyésztő az olvasottak alapján tényleg túlzásba viszi, bár az is lehet, hogy aggódik, nem érti, miért vagy ilyen elzárkózó. Nem tudom, mert ehhez őt is meg kellene hallgatni.
Nekem jó kapcsolatot sikerült kialakítanom a kutyáink tenyésztőjével, mielőtt elhoztuk őket, hónapokig szinte minden nap leveleztünk, mostanában inkább kevesebb, de hosszabb leveleket, hívásokat váltunk. Általa szerezzük be a tápot is, sőt az első adaggal "becsapott", mert vagy háromszor annyit adott, mint amennyit megbeszéltünk, de az öt kiló áráért... Csak a kocsiban vettem észre, mert a vőlegényemnek adta oda, amíg kiskutyáztam :)
Remélem, sikerül tisztáznotok a helyzetet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!